Přejít k hlavnímu obsahu

Riot Games uspořádal letní kurz kódování pro mladé dívky

18. 8. 2019 | 17:41 Všechny hry
Rachel Burak vždycky zajímalo, jak hry, které hrála na střední škole pokaždé věděly, na co zrovna myslí. Tehdy to vypadalo jako kouzlo, ale dnes už vidí za oponu a ví, že o kouzlo nejde.
všechny dívky
všechny dívky

“Byla jsem tak zaujatá algoritmy, které se za hrami skrývaly a jak vždycky ví, na co myslím. Ve skutečnosti nevěděly, byla to jen počítačová věda,” říká Burak. Přestože neměla žádné předchozí zkušenosti s počítačovou vědou, Burak se přihlásila a byla přijata na “Girls Who Code” - letní program pořádaný Riot Games, který se těmito tématy zaobíral do hloubky. V uplynulých 7 týdnech se Burak a 17 dalších dívek z Los Angeles County učily kódování a celé jejich snažení dospělo k závěrečnému ceremoniálu, kam byly pozvány jejich rodiny, přátelé a stovky zaměstnanců Riot.

Stejně jako mnoho jejich spolužaček, 16 letá Celine Boudaie nikdy o Riot neslyšela před tím, než se přidala do programu. Představovala si malou místnost izolovanou od světa v nevýrazné úřednické budově někde v Santa Monice. 

“A pak jsme přišly do velkého kampusu, kde pracovalo 2 tisíce zaměstnanců. Je to úžasné, ” popsala Boudaie. “Jen dnes se mě asi 10 lidí přišlo zeptat, jak se mám a zda se těším na ukončení kurzu a jestli jsem připravena, je to vážně skvělé prostředí a nic takového jsem nečekala.”

Dívky se učily základům kódování v prosklené konferenční místnosti naproti Bilgewater Café a byly seznámeny s programovacími jazyky, jako je například Python, HTML, CSS, Scratch a JavaScript. Jejich závěrečný projekt byly detailní webové stránky a k jejich vytvoření jim pomáhali mentoři zajištění společností Riot.

Celou tuto akci ma na svědomí Sue-Min Koh - manažerka korporátních společenských odpovědností pracující pro Riot. Dívkám se během celých 7 týdnů věnovala již od přivítacího ceremoniálu. Každý den se o dívky starala a každé odpoledne je na rozloučenou objímala, aby jim pomohla vytvořit příjemné prostředí a také, aby dívky dostaly příležitost, o které se jim v jejich věku ani nezdálo. 

“Během celého programu jsem si říkala - kéž by takovéto programy byly, když jsem byla na střední já, miluju svou práci a jsem šťastná, že tady dnes mohu být, ale vše mohlo být o tolik jednodušší a mohla jsem se dostat na pozici, kde jsem nyní mnohem rychleji, ” říká 38 letá Koh, která se k Riot přidala v roce 2012. 
 

workplace

Tímto programem chtěla Koh předat své vědecké znalosti další generaci dívek a také jim dodat větší sebejistotu. “Tak moc jsem se bála chybování, že jsem dělala všechny chyby, které šly. Trvalo mi 2 dekády, abych se dostala, kde jsem teď. Jsem pyšná na to, kým jsem. Dnes už jsem sebejistá, vím, že mohu dělat chyby a když nějakou udělám, tak ji také umím napravit. ” 

Budování sebevědomí v pracovním prostředí je pro ženy v technologickém průmyslu dlouhodobý boj. Nedávný blogový příspěvek od Angely Roseboro - zaměstnankyně Riot games, detailně popisuje snahu společnosti bojovat proti sexismu. Tudíž akce Girls Who Code byla jen další krok pro podpoření žen, které mají o technologie zájem a chtějí se v tomto směru dále rozvíjet. Tento rok Riot sám akci hostoval a už nyní má nachystané peníze na financování dalšího ročníku. Díky těmto penězům je letní program pro studenty zdarma a pokrývá i jejich denní dojíždění. Program také ženám ukazuje, jakými dalšími cestami se mohou rozvíjet.

Některé z dívek, které se letního programu zúčastnily, už nyní plánují, jak své nově nabité vědomosti využijí ve svých budoucích kariérách, nejde však jen o vědomosti, dívky si také uvědomily, že musí držet při sobě a navzájem se podporovat. “Všechny dívky, které tady jsou, pochází z jiných vrstev a mají různé zájmy, naučily jsme se, že musíme držet při sobě i přes naše rozdíly, spolupracovat a podporovat se,” řekla Ralston - jedna z účastnic kurzu. 

teemo

Všechny dívky po závěrečné prezentaci kurzu obdržely certifikát a Teemo čepičku, kterou následně symbolicky vyhodily do vzduchu, jak je v americe zvykem dělávat s čepicemi při dokončení školy.

Štítky: Riot Games