Přejít k hlavnímu obsahu

Rozbor decku: Frostbite Challengers

21. 2. 2020 | 08:00 Legends of Runeterra
V minulém díle Legends of Runeterra balíčků jsme si ukázali levnější deck na začátek. Nyní, když už máme nějaké ty wild karty, je načase pustit se do něčeho dražšího, efektivnějšího, ale stále zábavného. Proto si dnes rozebereme balík postavený okolo mechanik Frostbite a Challenger.
Ashe splashart
Ashe splashart

Proč ale tyto mechaniky? Tvoří spolu silnou synergii, protože Frostbite sníží do konce kola jednotce útok na nulu a Challenger nám umožní přinutit tuto jednotku se sníženým útokem k blokování (jako útočení na miniona v Hearthstone). Můžeme tedy jednoduše zabíjet protivníkovy jednotky dle výběru a přitom ty naše neztratit.

Frostbite Challengers

Mulligan

Necháváme si vždy levné karty jako Omen Hawk, Trifarian Gloryseeker, Legion Drummer, Icevale Archer, Rimefang Wolf a dokonce i champion Katarina. Ponechte taky alespoň jeden z Frostbite spellů jako Brittle Steel nebo Flash Freeze. Pokud je proti vám agresivní deck, nechte si i Culling Strike. Pokud čelíte control decku, nechte si i dražší karty, které opravdu chcete zahrát. To jsou například: Avarosan Hearthguard, který vám pomůže mít v budoucnu silnější jednotky, Rimetusk Shaman, který vašeho protivníka nenechá útočit s jeho nejsilnější jednotkou, nebo třeba Ashe, šampion, na kterém náš balík stojí. Její upgradovaná verze má totiž pasivní abilitu "Protivníkovy jednotky se silou 0 nesmí blokovat", která nám pomáhá vyhrávat hry. Pokud nám Ashe nepřijde, můžeme si nechat i Babblig Bjerga, který má šanci nám ji z balíku vytáhnout.

Playstyle

Jak tento balík hrát? Je to kontrolnější midrange, takže víc rozvážně, proto si za každou cenu snažíme udržet naše jednotky na stole. Neútočíme tak s Rimetusk Shamanem, protože nám dává value pasivně a při útoku je větší riziko, že umře. Blokujeme i útočíme jen tak, aby se nám to vyplatilo, například protivník útočí 4/4 a 2/2 jednotkami, my máme jen 3/3. Radši blokujeme 2/2, aby nám 3/3 přežila a my ji můžeme použít k dalšímu útoku/bloku. Někdy provádíme i takvazné "chump bloky", kdy blokujeme naší slabší jednotkou protivníkovu silnější. Tu sice nezničíme, ale předejdeme tak velkému poškození z protivníkovy strany. Při takovémto bloku si ale musíme dát pozor na Overwhelm, dostali bychom velký damage stejně.

    Rimetusk Shaman

    Nutně nemusíme hrát "po křivce", nějaká uložená spell mana se jistě hodí. K útoku používáme již zmiňované combo Frostbite + Challenger. Jako terč si pro naše Challenger jednotky vybíráme jednotky, které mají nějakou speciální abilitu (Elusive, ability championů). Naše Frostbite spelly můžeme použít i jako combat tricky – Protivník si myslí, že dělá výhodný blok, my však jeho jednotce na poslední chvíli změníme útok na nula, aby nám naše jednotka přežila a ta jeho dostala nějaký ten zásah, v lepším případě zemřela. Culling Strike používáme ke zničení protivníkových karet s abilitami (opět Elusive, šampioni jako Elise, nebo Zed), nebo na jednotky se sníženou silou díky Frostbite. Když nemáme Frostbite karty, můžeme k Challenger útoku použít také Legion Drummera, musíme si ale dát pozor na situace, kdy by nám mohl umřít z důvodu bloku jinou jednotkou.

    Co se týče šampionů, Ashe je naše win kondice, takže se snažíme ji držet naživu co nejdéle a co nejrychleji ji upgradnout. Tryndamera používáme jednoduše jako finishera. Vylepšená Katarina nám umožňuje útočit víckrát za kolo, a protože Frostbite vydrží do konce kola, můžeme ho využít (nejlépe s upgradovanou Ashe) víckrát za kolo. Pokud ale nemáte dostatek wild karet nebo shardů, můžete poslední dva championy vynechat. Ashe je ale zásadní, bez ní se neobejdete.

    Match-upy

    Proti jakýmkoliv combo deckům používáme naše Challenger jednotky na šampiony, jako jsou Fiora, HeimerdingerEzreal. Díky tomu máme docela vysokou šanci na výhru. Proti aggru se snažíme dělat co nejvíc výše zmiňovaných "value tradů" a zabíjet protivníkovy silné jednotky pomocí Challengeru. Proti controlu se chováme více jako aggro a protivníkovy nejnebezpečnější jednotky odstraňujeme pomocí již zmiňovaných způsobů. Proti stejnému decku se snažíme využít toho, co o něm známe. Jinak je ale tento match-up spíše o tom, komu co přijde lépe.

    Chcete si tento balík zahrát?

    Štítky: Jak na LoR