Přejít k hlavnímu obsahu

Seznam týmů přijatých do franchising éry EU LCS

5. 11. 2018 | 12:57 League of Legends
Oficiální to stále ještě není, ale tenhle seznam EU LCS týmů se už měnit s největší pravděpodobností nebude.
EU LCS 2019 Franchising
EU LCS 2019 Franchising

Portál ESPN přichází s kompletním seznamem týmů, které se v příštím roce budou účastnit nejvyšší evropské ligy v League of Legends - EU LCS. Z minulého ročníku zůstává celkem pět týmů. Nováčky budou Movistar Riders, North, Rogue, SK Gaming a Astralis. Z týmů, které v lize působili letos uvidíme všechny účastníky Worlds (Fnatic, G2 Esports, Team Vitality), FC Schalke 04 a Misfits Gaming. V evropské LCS naopak neuvidíme týmy: Splyce, H2k-Gaming, Team ROCCAT, Giatns Gaming a Unicorns of Love. Zapomenout můžeme i na spekulace okolo účastí týmů jako Ninjas in Pyjamas, Sentinels nebo Origen.

EU LCS Franchising

Oficiálního oznámení bychom se od Riot Games měli dočkat ve čtvrtek, ale je velmi nepravděpodobné, že bychom se dočkali nějaké změny. Všech 10 týmů prošlo několikafázovým přijímacím řízením, které mělo odhalit vhodnost jednotlivých partnerů pro dlohodobou spolupráci. Všech deset členů nové éry má zkušenosti z esportu. O pěti zůstávajících organizacích asi není nutno zdůvodňovat proč. Týmy Movistar Riders a SK Gaming mají na League of Legends scéně bohaté zkušenosti. Movistar Riders operovali ve španělské lize, kde se dlouhodobě drželi na předních příčkách. SK Gaming se v League of Legends angažovalo dlouhodobě. League of Legends sekce SK byla aktivní už v prvních sezónách a stala u úplného zrodu EU LCS v roce 2013. 

Tým SK Gaming byl tehdy velmi oblíbený zejména kvůli svému midlanerovi ocelotovi, který později založil další úspěšnou organizaci - G2 Esports. Během tří let se tým SK Gaming dostal čtyřikrát do play-off, ale na konci roku 2015 je v baráži porazil právě ocelotův tým G2, ve kterém už tehdy hrála současná superstar Luka "Perkz" Peković. V roce 2016 tak nová sestava SK Gaming hrála pouze v Challenger Series, kde se jí navíc moc nedařilo a na konci roku to vypadalo, že značka SK v této hře na dobro skončila. S příchodem osmé sezóny ale vedení vycítilo příležitost k návratu a postavila tým v německé Premier Tour, který v posledních dvou turnajích skončil v obou případech na druhém místě.

EU LCS pohár

Organizace North, která je známá zejména ve světě Counter Strike: Global Offensive, se do esport světa dostala díky dánskému fotbalovému klubu F.C. Kodaň. Ihned po svém příchodu založení se tým rozhodl zamířit na nejvyšší úroveň v CS:GO, kde pod svá křídla získal jednu z nejsilnějších sestav tehdejší doby. V League of Legends však značka North známá není vůbec a bude pro ni důležité, jak se představí v začátcích a jak si získá nové fanoušky. 

Nováčkem ve světě League of Legends je i tým Astralis, který je také známý zejména ve hře CS:GO, kde vede světový žebříček HLTV a vyhrál poslední major (největší turnaj v CS:GO). Velkým partnerem je pro dánskou organizaci společnost RFRSH, která má ve svém vedení i někdejšího obchodního ředitele Copenhagen Wolves, Jakoba Lunda Kristensena. Poslední nový tým v EU LCS, Rogue, má zkušenosti z více her. Krom týmu v CS:GO totiž má své reprezentanty v dalších pěti hrách, mezi nimiž nechybí třeba Fortnite. I když v League of Legends nikdy žádný tým organizace nepostavila, mezi jejími investory najdeme například kapelu Imagine Dragons, která se ve světě League of Legends proslavila hymnou Worlds 2014 - Warriors.

Týmy v EU LCS 2019

  • Fnatic
  • Misfits Gaming
  • Team Vitality
  • G2 Esports
  • FC Schalke 04
  • Astralis
  • Rogue
  • SK Gaming
  • North
  • Movistar Riders

Některé organizace už svou neúčast v dalším ročníku EU LCS potvrdily. Jednou z nich je například Unicorns of Love, podle jejichž kouče a zakladatele, Sheepyho, se Unicorns nehodili do nové koncepce Riot Games, která chce z League of Legends udělat mainstream. S tím jim naopak mohou pomoci týmy, které mají ve svém vedení zástupce z klasických sportů, jako jsou třeba North a Schalke 04. Team ROCCAT se do nové éry ani nehodlal přihlásit a jeho hlavní sponzor se bude spíše soustředit na podporu jiného týmu. Teď už ale v o dost menším měřítku. U Giants Gaming se očekává, že budou pokračovat ve španělské regionální soutěži, kde je reprezentuje i český support Denyk. Organizace Splyce a H2K zatím svou budoucnost v League of Legends nijak nekomentovaly.

Všem týmům, které se do nové éry LCS nedostaly, ale hrály v ní v minulém roce, bude vyplaceno odstupné okolo 2 milionů Eur, podle toho, jak dlouho v lize byly. Na největší odstupné tak bude mít nárok Team ROCCAT, který v lize působil posledních pět let (10 splitů).