Přejít k hlavnímu obsahu

spajKK před odletem do USA: Jsem nahypovaný!

29. 8. 2018 | 17:57 PUBG: Battlegrounds
Martin "spajKK" Beneš je spolu s Mazarinim největší osobností domácí PlayerUnknown's Battlegrounds scény, proslul navíc i v zahraničí. Po rozpadu Teamu Dignitas se stále drží u této organizace jako streamer, na turnaje však nezanevřel. Sotva se vrátil z Gamescomu, strávil pár dní doma a opět odletěl, tentokrát do USA. Ještě před tím jsme si ale kapitána české reprezentace odchytili a vyzpovídali jej na aktuální témata, turnaje i jeho kariéru celkově.
Výchozí obrázek

Martin "spajKK" Beneš je spolu s Mazarinim největší osobností domácí PlayerUnknown's Battlegrounds scény, proslul navíc i v zahraničí. Po rozpadu Teamu Dignitas se stále drží u této organizace jako streamer, na turnaje však nezanevřel. Sotva se vrátil z Gamescomu, strávil pár dní doma a opět odletěl, tentokrát do USA. Ještě před tím jsme si ale kapitána české reprezentace odchytili a vyzpovídali jej na aktuální témata, turnaje i jeho kariéru celkově.

Vítám tě u rozhovoru. Nejprve se musím zeptat, dohnal jsi už spánkový deficit?

Naštěstí ano, i když celý Gamescom a následný dřívější přílet domů skrz castění turnaje byly opravdu náročné.

Začneme popořádku, jak ses dostal k pozvánce právě do charitativního turnaje?

Pozvánka mi došla přímo od PR manažerky Bluehole.

Chtěl ses s Mazarinim účastnit jiného klání, ale tam jsi jako ex-pro nemohl. Mrzelo tě to, nebo jsi to viděl spíše jako šanci, aby Češi ovládli dva turnaje?

Na jednu stranu mě to mrzelo, protože dvojice spajKK a Mazarini je právě s Gamescomem velmi spjatá. Viděl jsem v tom ten "comeback", kdy společně budeme moci zase ukázat PUBG světu, že na to stále máme a že jsme společně tady. Bohužel jsem byl odmítnut, ale bohudík jsem byl pozván na právě druhou PUBG akci v rámci Gamescomu a to Charity event, který pořádalo samotné ESL.

Do Charity Challenge se dostali z kvalifikace ještě dva Češi. Jak probíhalo skládání dvojic, že k tobě padl D0UBLE?

S D0ublem jsem už předtím měl něco nahráno, co se týká herní stránky, tak jsem se s ním znal více než s Kironetem. Samozřejmě jsem se všichni tři tak nějak spojili a řekli si, kdo s kým chce hrát. Vzhledem k tomu, že Kiro jako vítěž kvalifikace měl právo si vybírat jako první a věděl, že my s D0ublem si chceme zahrát spolu, tak si vybral někoho jiného.

On sám je známý z domácí scény, hráli jste spolu už dříve? Sedli jste si jako hráči?

Ano:)

Líbil se ti samotný nezvyklý formát turnaje? Která z výzev tě bavila plnit nejvíce?

Formát byl úžasný. Vzhledem k tomu, že každá jedna dvojice si mohla vybrat, jestli bude právě plnit challenge, které byly odměňovány spoustou peněz, nebo bude spíše hrát na výhru/killy, za co měli taktéž pěkný balík pěněz. Každý si mohl najít tu svoji cestu jak tento event chce hrát. Nejvíce mě bavila challenge "The Flash", kdy jeden z nás musel zabít nejrychlejší možnou cestou dva hráče za sebou, která se mi povedla splnit.

Nakonec se vám podařilo vystřílet neskutečné peníze. Dokázal bys popsat průběh celého turnaje?

Měli jsme zde krásné okamžiky, kdy jsme opravdu ukázali, že ta chuť po vítězství a skill je na místě, samožřejmě sme zde měli i slabší chvilky, kdy jsem se opravdu snažili plnit ty challenge a někdy to prostě nešlo, tak jste kvůli tomu umřeli, protože třeba duo proti vám hrálo na pozici a výhru a challenge je vůbec nezajímala.

Už jste přemýšleli, na jakou charitu ty peníze pošlete?

Zatím ještě ne, vzhledem k tomu, že dnes ráno odlétám do Seattlu, kde budu hrát společně s Mazim Broadcaster Royale o 300 000 $, kam se kvalifikovali nejlepší duo hráči světa a jsou zde pozvány hvězdy typu Shrouda, tak se společně s D0ublem rozmyslíme až právě po USA.

Dostanete i vy něco z prize poolu, nebo je vaše odměna čistě charitativní, spolu s účastí na akci takového kalibru?

Čistě charitativní, za což jsem velmi rád. Je to možná jediný okamžik, kdy díky svému koníčku mohu vyhrát tak velký obnos peněz a věnovat je právě na dobré účely.

Co vůbec Gamescom, líbil se ti? Vyzkoušel sis vedle PUBG nějaké aktivity nebo nové hry?

Gamescom byl jako vždy úžasný, ale vzhledem k tomu, že jsem tam byl dohromady 6 dní, tak mě ke konci už štvaly ty davy lidí. Vyzkoušel jsem si nový Battlefield V, jináč moc času na další aktivity nebylo. Snažil jsem se IRL streamovat, abych lidem z mé komunity, kteří se z nějákého důvodu nemohli dostat na GC, ukázal, jak tato obrovská herní akce vypadá.

Co říkáš na výkony dalších Čechů, ať už Kironeta ve stejném turnaji nebo Mazariniho v OMEN Challenge a Twitch Rivals? Stíhal jsi ostatní sledovat?

Jojo, stíhal. S Kirem jsem se bavil ihned po odehrání všech map a byl mírně zklamaný, že se mu nepodařilo zahrát dle jeho představ. Na druhou stranu pro Kironeta a D0ubla to byla první velká akce a obrovská nervozita byla na místě. Mají to jako velkou zkušenost, která jim určitě v jejich PUBG kariéře pomůže. Velmi líto mě bylo Maziho a Odstřelovače, kteří zahráli opravdu krásný turnaj, ale vzhledem k tomu, jak byl nastaven a jakým systémem se to hrálo, kdy jste vlastně 1. herní den získávali za kill 25% z peněz týmu, které jste zabili, 2. den 50% a 3. den 75%, tak vlastně rozhodovala poslední hra, neboli vítěž bere vše. Twitch Rivals byla neskutečná práce rukou od Oyemury a Maziho!

Krátce po Německu tě čeká trip do USA. Jak se s Mazim připravujete, jak se ty sám těšíš, když si zahraješ o takové peníze?

S Mazim jsme za poslední měsíc natolik vytíženi, že mezi GC a právě USA žádná příprava neproběhla. Spíše jsem se snažil hodit do pohody a připravit se psychicky. Na tento event se neskutečně těším. Toto jsou akce na které každý hráč, jakékoliv hry, čeká celý svůj život, jsem neskutečně nahypovaný. Nejde tak o ty peníze, jak o ten pocit si na takové akci zahrát a ukázat se PUBG scéně.

Dokážeš porovnat turnaje takové úrovně DUO vs. SQUAD? V čem jsou největší kompetitivní rozdíly?

Dua jsou více agresivní, je zde více fightů, více pohybu a málo prostoru. Squady jsou naopak velmi taktické, jedna chyba nerozhoduje o celém fightu, má více prostoru pro pohyb.

Když se podíváš na konkurenci, jak vidíš šance vás nebo i dalších českých dvojic, kterých postoupilo opravdu hodně?

Věřím, že minimálně jedna česká dvojice, ať je to jakákoliv, si odveze placku!

Závěrem se už jen zeptám, jaké jsou spajKKovy letošní plány po Broadcaster Royale?

Plánují se velké věci, sám se rád nechám překvapit:)

Díky moc za rozhovor! Pokud bys chtěl cokoliv vzkázat, nyní máš prostor.

Taktéž děkuji. Chtěl bych pouze lidem říct, že pokud mají nějaký sen, ať je to sen být profesionálním hráčem PC hry, nebo procestovat celý svět, tak si za ním běžte a věřte, že to dokážete. Když si dnes vzpomenu, kde jsem byl 29. 8. 2017 a kam se za ten pouhý rok dostal, posunul, podíval. Nechce se mi tomu věřit.

spajKK (napravo) a další čeští hráči zdraví z letadla do Seattlu

Štítky: Spajkk
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.