Přejít k hlavnímu obsahu

Společnost Razer a její šílené nápady. Nejdřív toaster, nyní chystá speciální roušku

18. 1. 2021 | 08:00 Všechny hry
Společnost Razer je známá pro své zajímavé, i když občas trochu šílené nápady, což dokázala hned na začátku roku 2021.
Razer.com
Razer.com

Razer je americká firma, která primárně vyrábí příslušenství pro hráče, když je ale potřeba, zaměří se i na další výrobky. Na začátku koronavirové pandemie například společnost přeměnila své výrobní linky na výrobu chirurgických roušek, jichž panoval v té době nedostatek. Nyní firma přichází s dalším konceptem moderní roušky s RGB LED světly a hlasovou projekcí. Konkrétně se jedná o respirátor N95, jemuž se říká také Project Hazel. 

Ve zkratce se jedná o koncepční design s lesklým vnějším pláštěm z vodotěsného recyklovaného plastu, který je odolný vůči poškrábání a průhledný, takže bude vidět, jak se tváříte. Navíc například hluší lidé budou moci odezírat ze rtů, pokud na sobě budete mít právě tuto roušku. Musíme uznat, že je to velké zlepšení, přece jen u klasických roušek je občas poměrně těžké poznat, jak se kdo tváří, když má půlku obličeje zakrytou. Zatím není známá cena ani datum vydání, N95 zatím nedostalo ani všechna potřebná povolení, Razer ovšem pracuje s týmem lékařských vědců a vědců, kteří s jeho vývojem pomáhají. 

Hlavní rysy N95 spočívají ve dvou kruhových zónách, které obklopují vaše ústa. Používají se k ventilaci a díky nim rouška trochu připomíná futuristickou plynovou masku. Podle Razeru bude Project Hazel používat aktivní kotoučové ventilátory filtrující vzduch, který je vdechován, stejně jako vydechovaný oxid uhličitý. Společnost dodává, že bude certifikován k filtrování 95 % částic ve vzduchu, a to včetně viru COVID-19 a dalších běžných patogenů. Ventilátory je možné odejmout a dobít. Informaci o tom, jak dlouho bude nošení roušky účinné a jak Razer upozorní nositele, že je čas na výměnu, si ovšem společnost zatím nechává pro sebe. Mluvčí společnosti prozradil, že životnost ventilátorů se stále testuje a když bude třeba filtry vyměnit, uživatelé budou upozorněni prostřednictvím mobilní aplikace, která s rouškou spolupracuje. 

Díky zabudovaným mikrofonům a zesilovačům si nebudete muset dělat starosti, že by vám přes tuhle roušku nebylo rozumět. Navzdory futuristickému designu má být ale N95 pohodlné a mělo by sedět většině lidí. Nebyl by to ale Razer, aby nepřišel s něčím extra – rouška podporuje LED Chroma RGB, váš respirátor tak může zářit barvou vašeho výběru. A v okamžiku, kdy padne tma, se sada LED diod automaticky aktivuje a ozáří vaše ústa, aby ostatní viděli, jak mluvíte. Každá rouška má přijít s nabíjecím obalem, který ji sterilizuje pomocí UV světla. 

Razer přišel u příležitosti CES 2021 ještě s dalším konceptem, nazývaným Project Brooklyn. Označuje špičkovou herní židli s vestavěnou haptikou a zakřivenou OLED obrazovkou. Teoreticky podporuje vstupy ze všech vašich herních zdrojů, což z ní dělá špičkovou herní stanici. Razer Project Brooklyn označuje jako: „vaše sedadlo v právní řadě pro budoucnost her, tato špičková židle se promění v hnací sílu zábavy nabitou panoramatickými vizuály v 60stupňovém pohyblivém displeji, strhující hmatovou zpětnou vazbou a transformovatelným stolem pro hraní na PC i konzoli.“ A taky nechybí Razer Chroma RGB. Jelikož se CES stejně jako mnoho jiných událostí nekonalo naživo, Razer zatím fyzické provedení tohoto nápadu nepředvedl. Rozhodně nezní špatně, před pár měsíci jsme psali o dalším zajímavém nápadu na herní židli.  

A co něco staršího od Razeru? Možná jste už slyšeli o legendárním toasteru od Razeru. Původně se jednalo pouze o aprílový žertík z roku 2016 a Project Breadwinner nikdy neměl spatřit světlo světa. Opak se ale stal pravdou, výkonný ředitel Razer, Min-Liang Tan, předloni na konci dubna podlehl tlaku fanoušků, kteří stáli za milionem lajků a 12 tetováními Razer toasteru. Nečtete špatně, po světě skutečně chodí lidé s (minimálně) 12 tetováními toasteru od Razeru. Každopádně Min-Liang Tan slíbil, že sestaví tým designerů a inženýrů a Razer toaster spatří světlo světa, ačkoliv to může pár let trvat. Uvidíme, jestli i tento toaster bude mít Chroma RGB.  

Razer.com
Razer.com
: Razer.com

Toaster vznikl původně jako vtípek. Na základě oblíbeného memu, že nový Xbox Series X vypadá trochu jako lednice, zase Microsoft vytvořil skutečnou. Tak jako tak, Razer má zajímavé nápady, které mohou možná i docela vydělat. A co si budeme povídat, roušky v kurzu ještě nějakou dobu pravděpodobně budou. Například společnost Microsoft nedávno začala prodávat ne zrovna hezké svetry inspirované starými systémy a programem Malování. Několikrát se vyprodaly. Uvidíme, s čím dalším Razer přijde. 

Zdroj: theverge.com
Štítky: razer, roušky