Přejít k hlavnímu obsahu

Statistiky poukazují na obrovský rozdíl mezi sledovaností ženských a mužských streamerů

10. 4. 2021 | 08:00 Twitch.tv
Ženským streamerkách se s postupem času dostává stále větší sledovanosti, ovšem ačkoliv se jejich situace každým dnem zlepšuje, v celkovém měřítku si zas tak dobře nevedou. Podle statistik napříč všemi oblíbenými platformami, jako je YouTube nebo Twitch, je rozdíl ve sledovanosti mužů a žen stále obrovský, a to ve prospěch mužských streamerů.
YouTube & Twitch
YouTube & Twitch
Zdroj: dexerto.com

I když si ženské streamerky pomalu, ale poměrně efektivněji prošlapávají cestičku na oblíbených platformách a získávají tak početnější fanouškovskou základnu, ve statistikách za první kvartál jsou na tom jejich čísla oproti mužům pořád bídně, ať už se jedná o Twitch, YouTube, nebo jinou platformu. Některé ženy, jako například Pokimane či Valkyrae, samozřejmě úspěšně prorazily a umístily se na těch nejvyšších streamerských příčkách ve sledovanosti, faktem však zůstává, že jejich největší rivalové jsou stále z drtivé většiny muži.

V TOP 100 nejsledovanějších kanálech na Twitchi najdeme pouze dvě ženy, a to Pokimane a Hafu. Statistiky za první čtvrtletí dále potvrzují, že muži napříč všemi platformami na své streamy i nadále nalákávají mnohem více diváků než ostatní. Valkyrae se celkově umístila na 27. místě v celkovém počtu odsledovaných hodin (12,2 milionů) napříč ženskými i mužskými streamery, zatímco Pokimane na místě 98. Obě si na platformách vedou velice dobře, jenže v porovnání s dalšími tvůrci jsou na seznamu přesto relativně nízko.

Současných TOP 5 ženských influencerek
Současných TOP 5 ženských influencerek
Zdroj: Stream Hatchet

Ve zprávě z minulého roku se píše, že 65 % uživatelů na Twitchi jsou právě muži, což má pravděpodobně dopad na sledovanost. Když se podíváme na xQc, který letos kraluje s 73,2 miliony odsledovaných hodin, můžeme vidět, že tento výsledek je více než šestinásobek čísel Valkyrae. Samozřejmě zde hraje obrovskou roli i počet odstreamovaných hodin. Například xQc za poslední půlrok odvysílal 1805 hodin, zatímco Pokimane pouze 584.

Přestože v nových zprávách můžeme vidět značný nárůst v aktivitě a úspěšnosti žen, stále bohužel na těchto platformách zaostávají za muži. Je však i jedna oblast, kde ženy naopak naprosto dominují, a tou je VTube. Možná za úspěchem stojí složení diváků, které je často plné fanoušků anime, každopádně jsou ale na této scéně ženy daleko úspěšnější. Rok 2021 však ještě ani zdaleka není u konce, možná se tedy ještě letos setkáme s překvapivými výsledky.