Přejít k hlavnímu obsahu

Straty: Tenhle rok pro mě byl zatím nejúspěšnějším vůbec a MČR tomu dává korunku

20. 10. 2019 | 18:09 Counter-Strike 2
Po Joshuovi si představíme dalšího mladíčka letošního expertního týmu Vodafone MČR v počítačových hrách, kterým je Matěj 'straty' Cihlář. Ten se i přes svůj nízký věk věnuje esportu s opravdovou chutí a je to na jeho aktivitách poznat. Více se o něm můžete dozvědět právě z rozhovoru nebo při pondělním IG Day u nás na Instagramu.
Straty MČR 2019
Straty MČR 2019

Je to teprve pár měsíců, kdy jsi začal komentovat. Jak jsi k tomu vůbec přišel?

Rád zkouším nové věci a překonávám sám sebe, takže jsem neváhal. Když jsem dostal možnost streamovat na svůj Twitch zápasy ligy, kterou jsem v té době hrával, řekl jsem si, že to zkusím. Komentování mě chytlo, chtěl jsem se posouvat dál a sám jsem začal vyhledávat i další příležitosti. Pak už to jenom jelo.

Kromě toho se ale věnuješ na scéně například manažerování. Kde aktivně působíš nyní?

Mohlo by to být asi pět týdnů, co jsem změnil působiště a přesídlil do Inside Games. Jsem moc rád že jsme se s majitelem domluvili a můžu pracovat s tak skvělými lidmi. Chvíli jsem se sice rozkoukával a zvykal si, ale teď začínám zase fungovat naplno a těším se na všechny ty věci, které chystáme. Můžu prozradit, že na MČR budeme mít vlastní stánek, takže se určitě běžte mrknout.

V čem se vnímáš jinak než ostatní vrstevníci, kteří jen hrají a hrají?

Neustále mám potřebu se v něčem zlepšovat a chci se rozvíjet, ne jen ztrácet čas. Když už jsem za počítačem, chci dělat i jiné, kreativnější věci než jen hrát hry. Pořád ale zůstávám v tomto prostředí a v komunitě, která mě baví. Dny kdy jsem tryhardil matchmaking a FACEIT jsou pryč, teď myslím více na budoucnost.

MČR 2019

Co máš vlastně letos všechno už za sebou ve světě esportu? Byl jsi na nějakých offline akcích?

Poslední rok pro mě znamenal obrovský pokrok ve všech ohledech a myslím, že jsem toho stihl opravdu dost. Jako komentátor nebo manažer jsem letos navštívil poměrně dost akcí a projezdil celé Česko a Slovensko. Pro mě osobně jsou mnohem atraktivnější lidé, se kterými se tam potkám a prohodíme pár slov, než samotný turnaj, i když samozřejmě fandím a vnímám průběh. Atmosféra a esport komunita je ale prostě top.

Bude komentátorská premiéra na MČR hezkou třešničku na dortu v úspěšném roce?

Nemám za sebou zatím tolik let života, proto můžu říct, že tenhle rok pro mě byl zatím nejúspěšnějším vůbec a MČR tomu dává korunku. Moc si vážím téhle příležitosti a doufám, že nabídneme společně s ostatními castery tu nejlepší show.

Napadlo tě vůbec někdy, že by sis na MČR zakomentoval? Jaká byla tvoje první reakce?

Samozřejmě mě napadlo, že bych mohl, ale nepřišlo mi to nějak reálné, minimálně ne v dohledné době. Byl jsem zrovna ve škole, když mi v mobilu přistála nabídka zúčastnit se téhle akce jako komentátor a první reakce byla asi taková, že se mi rozsvítily oči a okamžitě jsem začal zjišťovat, kdo mi vlastně píše. Nemohl jsem tomu uvěřit.

Joshua + Straty

Dával sis MČR za jeden z cílů? Nebo jak ke svému růstu jako komentátor vůbec přistupuješ?

Co se týče mého kariérního růstu, od začátku jsem tomu nechal volný průběh a nedával si žádné cíle. Šel jsem a jdu do toho s tím že se něco naučím a překonám sám sebe. Dosažení na MČR je na jednu stranu skvělý pocit, ale trochu mě trápí fakt, že u nás už nic většího není, takže už vlastně nemám v rámci domácích turnajů další bod, kam se posunout.

Spolu s úspěšným rokem ale určitě roste i chuť. Jaké máš plány do příštího roku?

Po odchodu z Moops jsem konečně pochopil, jakou cenu má čas, a začal si vážit toho, když si můžu sám rozhodovat o tom, co dělám. Chci povýšit projekty na kterých pracuji, rozvinout a naučit se co nejvíce nových věcí a hlavně si lépe zorganizovat práci, abych měl čas i sám na sebe, bez internetu.

Otázka na závěr, koho letos favorizuješ na titul v CS:GO?

Na letošní titul mám svoji trojici favoritů: eSuba, Universe a Inside Games. S eSubou je to jako na houpačce, takže se těžko předpovídá, jak jim to klapne, ale benq1 by si to už zasloužil. Universe podávají stále skvěle výkony, což v průběhu roku několikrát ukázali, a nová sestava Inside Games disponuje sílou i zkušenostmi, které jim můžou k vítězství pomoct. Jednoho vítěze si ale zatím netroufám tipovat.

Straty MČR 2019

Devátý ročník Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách nabídne klání v CS:GO, PUBG, League of Legends, Teamfight Tactics a Rainbow Six Siege. Pokud chcete vidět v boji o český titul největší domácí hvězdy, tak v Brně nemůžete chybět! Vstupenky jsou již v prodeji ve čtyřech kategoriích, více na stránkách mcrpc.cz.

MČR 2019
Štítky: Straty, MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.