Přejít k hlavnímu obsahu

Streameři by dle ředitele Google Stadia měli platit vývojářům za vysílání jejich her

27. 10. 2020 | 08:00 Twitch.tv
Nová nepříjemná situace kolem DMCA je stále čerstvým a citlivým tématem, což však nezastavilo kreativního ředitele Google Stadia, aby ještě více nepíchl do vosího hnízda. Ve svém příspěvku totiž tvrdí, že by si streameři kromě práv na hudbu měli od herních studií také kupovat licenci na streamování hry.
Hutchinson
Hutchinson

Kreativní ředitel Google Stadia, Alex Hutchinson, přilil olej do ohně svým příspěvkem na Twitteru komentujícím aktuální nepříjemnou situaci kolem DMCA. Zatímco se většina streamerů v současné době stresuje kolem autorských práv a používání licencované hudby, Hutchinson to vidí jinak a sdílí tak svůj ne zrovna přívětivě přijatý názor. Dle kreativního ředitele by se streameři totiž navíc měli bát herních vývojářů, kteří by podle něj mohli zavést obdobné pravidlo.

Svým kontroverzním příspěvkem dokázal Hutchinson zvednout ze židle většinu už tak vynervovaných streamerů, kteří se snaží se situací vyrovnat. Jenže zde to nekončí, protože kreativní ředitel svou myšlenku rozvádí v dalších tweetech. V podstatě tak říká, že by streameři měli platit herním vývojářům nejen za samotnou hru, ale i za to, že ji streamují. Stejně tak, jako by si streameři měli kupovat licenci k hudbě, měli by si také kupovat licenci na hru od vývojářského studia.

Veřejnost této situace měla očividně v poslední době už dost a k Hutchinsonovi se tak dostala vyjádření a výsměch i od velkých osobností, jako je například Dr Disrespect. Mezi tweety se také objevily narážky na samotné Google Stadia, tedy další streamovací herní službu, která se nesetkala zrovna s úspěchem. Lidé navíc také popudil fakt, že streameři hru zadarmo propagují a rozšiřují o ní povědomí, nebo naopak menší streameři vysílají pouze pro zábavu a vůbec v celé věci nehledají peníze.

Zdroj: ginx.tv