Přejít k hlavnímu obsahu

Světová automobilová federace bude hledat budoucí rally hvězdy i v hrách

22. 2. 2020 | 14:13 Virtuální závody
Spousta lidí přirovnává elektronické sporty k těm tradičním, jedno odvětví esportu má však k tomu reálnému nejblíž. Řeč je o virtuálním závodění, což si uvědomuje také FIA, která bude vybírat budoucí rally hvězdy skrz závodní hry.
Dirt Rally
Dirt Rally

Automobilové závody rally patří k nejtradičnějším odvětvím motorsportu, odjakživa však k rally patří vysoké náklady a tím pádem také náročný vstup do těchto závodů. Světová automobilová federace se však v tomto roce pokusí ulovit nové talenty a eventuální budoucí mistry světa, přičemž bude lovit i v počítačových hrách.

Hledání bude probíhat hned v šesti regionech po celém světě, přičemž se bude hledat jak za virtuálním volantem, tak i za tím skutečným. Vedle automobilových slalomů, ve kterých se hledaly hvězdy již dříve a vzešly z nich například nejlepší jezdci historie Sébastien Loeb a Sébastien Ogier, se bude hledat také ve hrách WRC 8 a DiRT Rally 2.0, aby byly vstupní náklady co nejnižší.

Ogier

Projekt to bude skutečně globální, hledat se bude až ve 140 státech světa, včetně České republiky a Slovenska - šanci tedy dostane třeba i Lukáš Matěja, který se probojoval do finále světového šampionátu v DiRT Rally 2.0. Z každého státu se na regionální finále dostane několik jezdců, není však jasné, v jakém rozdělení se dočkají účasti jezdci z virtuálních závodů a jezdci těch skutečných závodů. Bude se bojovat v šesti regionech - v Evropě, Asii a Oceánii, Africe, na Blízkém východě a nakonec v Severní a Jižní Americe. Z každého regionu se vybere šest jezdců a jedna jezdkyně, kteří se prvně budou rok účastnit lokálních závodů, ti nejlepší z regionu pak budou mít proplacené starty v juniorském mistrovství světa a pokud se někomu podaří šampionát vyhrát, získá navíc starty o třídu výš.

Tento projekt však není prvním svého druhu. Již v roce 2008 vznikl program Gran Turismo Academy, který pořádala automobilka Nissan spolu se Sony s úkolem najít jezdce pro slavný závod 24 hodin Le Mans. A projekt to byl dost úspěšný - hned první vítěz, Lucas Ordonez, nastartoval tímto projektem svou kariéru, během které si připsal několik předních umístění ve významných okruhových závodech.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.