Přejít k hlavnímu obsahu

TanakhT: Dveřmi procházím zásadně bokem

4. 9. 2018 | 13:44 Všechny hry
Roman Pivec, jméno, které na domácí scéně už nějakou tu dobu zaznívá. O tom, že se přes 5 let věnuje cosplayi, už asi tušíte, ovšem my vám o něm prozradíme daleko víc než jen to, že je mu 28 let, živí se jako game designer, žije v Praze a má rád koťátka.
Výchozí obrázek

Roman Pivec, jméno, které na domácí scéně už nějakou tu dobu zaznívá. O tom, že se přes 5 let věnuje cosplayi, už asi tušíte, ovšem my vám o něm prozradíme daleko víc než jen to, že je mu 28 let, živí se jako game designer, žije v Praze a má rád koťátka.


Jelikož během své cosplay kariéry stihl TanakhT dosáhnout na nejednu vítěznou příčku, pojďme se hned ze začátku seznámit s kompletním přehledem všech jeho dosavadních úspěchů. Jak sám uvádí, za svůj momentálně největší úspěch považuje výhru nedávného The International 2018 se svým Svenem z Doty 2.

  • 1. místo: Animefest 2015
  • 1. místo:  ESL ONE Frankfurt 2015
  • 1. místo:  Road to Blizzcon Praha 2015
  • Reprezentace: Eurocosplay 2015
  • 1. místo:  RoG Masters Svitavy 2016 
  • 3. místo: ESL ONE Frankfurt 2016
  • 3. místo: ESL ONE Hamburg 2017
  • 1. místo:  ESL ONE Birmingham 2018
  • 1. místo:  Animefest 2018
  • 1. místo:  The International 2018
  • Reprezentace: ECG 2018

Ahoj Romane, ocenění jsi nasbíral opravdu pěknou řádku, ovšem nás by zajímalo, na který svůj cosplay jsi byl poprvé opravdu hrdý.

První cosplay, na který jsem teď zpětně hrdý, bude asi až Dragon Knight z roku 2016. Timbersaw byl velkej a fajn, ale Dragon Knight, i přesto, že byl nedoceněn, byl technologicky v té době na špici a používal spoustu technik, které sou fakt těžké. Můj úplně první cosplay byl Rakeťák z Pokémonů.

Jak jsi na tom s cosplayi celkově? Kolik zaberou místa a jak řešíš převoz na velké akce u nás i v zahraničí?

Celkem mám tuším 14 cosplayů, některé z nich už jsem vyhodil nebo rozebral. Zbytek je uskladněn v dílně nebo u rodičů na půdě. Převoz s vekým kostýmem není vůbec problém, když člověk ví, jak má cestovat. Upřímně nechápu, proč se toho někdo bojí nebo proč si na to někdo stěžuje. Pokud mám kostým vyroben kvalitně, nic se mu na cestě nestane, a když stane, umím to opravit. Co se financí týče, z Prahy to vždycky jde jako regulérní zavazadlo. V zahraničí si občas připlatím za oversized. Ale nic, co by bylo tak hrozné. Jak říkám, zkušenosti s lítáním a konverzační schopnosti dokážou ušetřit spoustu času, nervů a peněz. 

Pojďme se blíže podívat na tvůj poslední vítězný cosplay. Je tak těžký, jak se z jeho rozměrů zdá? Musí člověk kvůli nošení takového cosplaye posilovat?

Celý kostým váží zhruba 15 kg, z čehož meč má 5,5 kg. Celé to trvalo něco kolem 600 hodin čisté práce, přes dobu 6 měsíců. Je to každý víkend, celý víkend a spousta všedních dnů po práci strávených v dílně. Do posilovny jsem chodil, ale upřímně jsem od června nebyl, protože jsem furt cestoval, nebo opravoval. Pod cosplayem nemám nic. Tedy vrstvy jsou, spodní prádlo. Černé legíny a černé triko a pak už to vše, co vidíte. Jo a většinou mívám divné ponožky, třeba s Guardians of the Galaxy, nebo růžové s banány. 

Jakým způsobem tě cosplay omezuje v běžném fungování na akcích? Vejdeš se vůbec do dveří? A co místnost, kam i král musí sám?

Dveřmi zásadně procházím bokem, téměř v každém svém cosplayi. Úplný problém projít jsem měl jen jednou a to v Timbersaw, tam je třeba se předklonit a našikmo projít, ale minimální dveře jsou 90cm a jednou právě byly menší! Na záchod v cosplayi nikdy nechodím, asi adrenalin, pocení a nepohodlí to vše udržuje uvnitř. I přes to, že vypiju třeba 4l během 3 hodin.

Nandat celkově kostým trvá zhruba 20 minut, záleží, jak moc všechny části připravím předem, nejdéle trvá dát všechno správně na suché zipy tak, jak to patří a zapojit všechny konektory. Většinou stačí jeden člověk k tomu, aby mě oblékl a to většinou bývá moje žena, ale když ta nemůže, tak kamarádi, ale už jsem zažil i situace, kdy mě oblékal úplně cizí člověk. Jednou mě rozepínal i dota pro player, byl jediný, kdo šel po chodbě a já už z toho vážně potřeboval ven.

Sednout si v tom většinou nemůžu, ale ne proto, že by to bylo špatně udělané, ale protože ten design cosplaye to nedovoluje, pokud zůstávám věrný předloze. Na Svenovi mám takový visící armor přímo nad zadkem. Ale dokážu si sednout na opěradlo židle, když to správně nastavím. Trojnohé stoličky taky hodně pomáhají.

Jak dlouho v cosplayi dokážeš vydržet?

Můj osobní rekord v cosplayi je 13h. A paradoxně to bylo v jednom z největších veder. V Paříži, 2016, v Dragon Knightovi, nějakých 37 stupňů bylo. Teplo je v kostýmu neuvěřitelné, pěna nedýchá, potím se téměř okamžitě po tom, co to nasadím. A vzhledem k tomu, že vždy mám helmy, jde to hezky od hlavy až k patě. Ale začal jsem dělat kostýmy utilitnější, abych dokázal rychle nasadit nebo sundat helmu a oddychnout si. Ne, že by se špatně dýchalo, ale ta helma prostě vždy zavaří hlavu, řekl bych, že to je asi nejhorší element každýho cosplaye, helma.

Uvědomuješ si stále plně to, že jsi v cosplayi, nebo na něj občas "zapomeneš" a chceš se třeba podrbat za uchem?

Narozdíl od svých kolegů, obzvlášť těch s velkými křídly nebo ocasem nebo jinou vyčnívající částí, mám plný přehled o tom, co se kolem mě děje, nedělám prudké pohyby, nikoho nemlatím, neotáčím se a obecně se fakt obezřetný. Podrbat se sice chci dost často, ale vždycky na místě, kam si nedosáhnu.

Je nějaký cosplay, který sice plánuješ, ale prozatím ho odkládáš?

Vlastně ani ne, The International byl dlouhodobý sen. Jediné, co mě tak napadá, že si chci vyškrtnout z bucket listu, je japonská convention a případně focení v cosplayi v japonsku, ale vzhledem k tomu, že nemám anime cosplaye už pěkných pár let, tak to zatím moc reálně nevidím.

Prozradíš nám tajný recept na úspěch?

Píle, vytrvalost, sebeobětování a youtube. Vše, co sem se naučil, mám z Youtube, nebo od svých přátel a blízkých. Kombinuji to, co sem se naučil a snažím se to vylepšovat. Nikdy se nechci zaseknout s jedním materiálem nebo na jedné technice, snažím se inovovat a posouvat dopředu a to je nejspíš to, co lidi dokáží ocenit.

Díky za rozhovor, přenechávám ti prostor pro tradiční vzkaz fanouškům.

Děkuju moc za všechnu podporu, kterou jsem dostal, ať už teď nebo dříve. Upřímně mi zaplňuje oči slzami každá gratulace nebo každá fotka toho, jak sledujete stream, na kterém jsem byl. Děkuju moc! 

Sociální média, kde TanakhTa najdete: 

https://www.facebook.com/Tanakhtcosplay 

https://www.instagram.com/tanakhtcosplay

https://www.twitter.com/tanakhto 

Štítky: cosplay
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.