Přejít k hlavnímu obsahu

TCL: Zeitnot byl kvůli homofobnímu chování vypískán fanoušky

24. 2. 2020 | 12:15 League of Legends
Nedávno ukončil kariéru známý turecký hráč Dumbledoge, který přiznal svou homosexualitu a zároveň odhalil, že byl několik let obětí šikany. Ve svém vyjádření dává velkou část důvodu ke konci i známému střelci hrajícího za SuperMassive - Zeitnotovi.
Zeitnot Dumbledoge
Zeitnot Dumbledoge

Dumbledoge se řadil mezi veterány turecké scény a na scéně platil za agresivního supporta, který preferoval picky, jako Pyke, Thresh nebo Bard. Pro mnohé překvapivě ale před několika dny ukončil kariéru, a to kvůli dlouhodobé šikaně ze strany komunity, kvůli jeho sexuální orientaci. Dumbledoge totiž dlouho svoji homosexualitu tajil, a to nejen před fanoušky, ale i před svou rodinou a spoluhráči. Drby se ale šíří rychle a nejapné poznámky na svou orientaci začal Dumbledoge slýchat denodenně. Ve svém vyjádření ale vypíchnul svého někdejšího spoluzhráče Zeitnota ze SuperMassive, který ho dle přiložených screenshotů za jeho zády pomlouval a hatery svého spoluhráče otevřeně podporoval. 

Zeitnot mě nikdy nekonfrontoval tváří v tvář, ale začal na mě házet špínu v rozhovorech s členy týmu za mými zády. Spoustu poznámek šlo na moje chování ve hře, nebo herní výkon. Hodněkrát se ale stalo, že komentoval mou sexuální orientaci, což na mě psychicky hodně působilo. Věděl jsem, že v tomhle prostředí nedokážu dál fungovat a zpětně mi je líto, že jsem neodešel, nebo se to nerozhodl řešit už dávno. Nevím, jestli je správné rozhodnutí rovnou končit, ale nedokážu dál pokračovat v prostředí, o kterém vím, že se na mě spoustu lidí kouká tímto způsobem.

Berkay "Zeitnot" Aşıkuzunse představil několikrát i na známém turnaji All-Star, takže byl u fanoušků TCL velice oblíben. Po veřejném prohlášení Dumbledoge ho ale značná část veřejnosti nevzala na milost a kvůli jeho nasazení v nejbližších ligových zápasech jeho organizaci hlasitě kritizovala. Během posledního ligového víkendu začali diváci v publiku skandovat "Zeitnot ban". Pro mnohé překvapivě, se produkce ligy rozhodla toto skandování neprostředkovat divákům na streamu. Zvuk publika na zápas mezi SuperMassive a 5 Ronin tedy členové produkčního týmu úplně ztlumili a na moment zapnuli až na konci zápasu, což zvedlo pouze další vlnu kritiky.

Dumbledoge si v roli supporta zahrál po boku hned tří českých AD Carry. V paměti mají mnozí ještě nedávné půlroční partnerství s Freezem, se kterým v letním splitu 2018 uhrál druhé místo v lize. Za sebou má ale také působení ve druhé turecké lize po boku Patrika (tehdy ještě Sheriffa), se kterým hrál v létě roku 2017. Světu se ale Dumbledoge zapsal do paměti po boku Tomáše "Nardeus" Maršálka, se kterým postoupil na Mid-Season Invitational 2015, kde se mu povedlo se štěstím zabít Fakera. Pro tým bylo tehdy velkým úspěchem postoupit do nejlepší šestky a turecká skvadra se prezentovala vskutku sympatickými výkony. I přesto, že tým nevyhrál jedinou mapu, ukázali Turci několik vyrovnaných zápasů proti celkům ze světové špičky a ukázali, že i týmy z wildcard regionů mohou v budoucnu nejlepším regionům konkurovat.

League of Legends
Štítky: TCL, SuperMassive