Přejít k hlavnímu obsahu

Trenér týmu BRUTE JohnnyCrypton: Vůbec nevím, co se v té hře děje

31. 3. 2020 | 19:50 Dota 2
Patrik "JohnnyCrypton" Hagara je jedním z nejznámějších Dota 2 hráčů a streamerů v našich končinách. Ačkoli se již několik let věnuje převážně pokeru, oslovil ho tým BRUTE, kde nyní vykonává práci trenéra Dota 2 sekce.
JC
JC

Kdy přesně a proč jsi ukončil svou Dota 2 kariéru?

Myslím, že to bylo někdy 3 roky zpátky. Hodně jsem v Dotě stagnoval, nezlepšoval se, nikam se neposouval stream a byl to můj jediný finanční příjem, takže jsem byl z toho ve stresu a chtělo to změnu. Začal jsem pracovat jako krupiér a všechno se obrátilo k lepšímu, protože jsem netrávil celé dny u počítače, našel jsem si kamarády mimo online svět a měl jsem stabilní příjem.

Co tě vedlo k pokeru?

Poker jsem začal hrát na Facebooku, klasický Zynga poker. Hra mě začala bavit, byla tam vidina velkého množství peněz, žádný šéf, jsi pánem svého času, zdálo se to jako sen. Nějakou dobu jsem si tím vydělával, ale psychicky jsem byl velmi slabý a jednoho dne, když jsem prohrál něco kolem 2000 $ jsem si řekl, že si dám týden pauzu. Pauza trvala 4 roky. Objevil jsem streamování, a to mě pohltilo.

Jakmile jsem začal pracovat jako krupiér, uvědomil jsem si, že většina hráčů je stále hodně špatná a já jsem psychicky mnohem odolnější, tak jsem tomu dal druhou šanci. Opustil jsem práci a věnuju se jenom pokeru.

JC

Jaké schopnosti z Doty jsi při hraní pokeru využil a naopak?

Myslím, že v obou hrách hraje obrovský prvek štěsťí. Takové to krátkodobé štěstí, že i když hraješ nejlíp jak umíš, nevíš, jestli vyhraješ, nebo ne. V Dotě to u mě platilo proto, protože jsem hrál 95 % času hodnocené zápasy a je to týmová hra, nevíš, koho dostaneš do týmu, je velmi těžké objektivně hodnotit svůj výkon. I když jsi třeba nejlepší hráč, v Dotě i pokeru máš třeba 55% winrate, což znamená, že se musíš naučit prohrávat, musíš se naučit prohrávat i dlouhodobě, celou dobu na sobě pracovat a hledat hlavně svoje chyby, protože jsou to ty, které můžeš ovlivnit.

Dota i poker mě nejvíc naučily kritickému myšlení a zlepšení komunikace s lidmi. Nezdá se to, ale v pokeru pracovat sám, je velmi těžké, potřebuješ skupinku lidí, co si navzájem pomáhají a zlepšují se.

Čím tě oslovili BRUTE, že ses k Dotě vrátil?

BRUTE je konečně první tým v Česku, který esport bere vážně. Není to jenom každý den hrát 12 hodin hru, ale člověk musí být v psychické a fyzické pohodě, mít nějaký balanc v životě, musí vědět, na čem pracovat, v čem se zlepšit, starat se o sebe jako o celek. Mě nejvíc oslovilo, že mají vlastního psychologa a já jednoho skutečně potřebuju.

Co týmová chemie?

Tihle kluci se pro sebe narodili. Synergie, kterou mají ve hře i v osobním životě, je neuvěřitelná. Jednou za měsíc mají bootcamp u Tipka ve vile. Naladí pivka, grill, probírají strategie. Momentálně v době koronaviru samozřejmě tým udržuje kontakt jenom online a jako společnou chvilku koukají na Netflix a u toho si povídají na Discordu.

Jak funguje trenér? Co má na starosti?

Dohlížím na to, aby kluci byli vždycky maximálně psychicky a fyzicky připraveni. Zajišťuju tréninky, domlouvám jim hodnocené zápasy, hledám sponzory, vymýšlím strategie. V kvalifikaci jsme použili nějaké moje staré taktiky s Batriderem, nikdo to nečekal a zajistily nám velmi jednoduché vítězství. Počkejte si na to, co chystáme do finále.

JC

Plánujete se účastnit pouze Sazka eLeague nebo i dalších turnajů?

Už máme domluvené další turnaje a do nějakých větších světových se zkusíme kvalifikovat. Jsem moc rád, že i u nás je turnaj jako Sazka eLeague a doufám, že to není jenom one and done a bude to pravidelný turnaj na české Dota scéně.

Který celek považuješ za největší konkurenci v lize?

Rozhodně tým Sampi. Mají hodně individuálního skillu. Ten jim ale proti našemu teamplayi moc nepomůže. #ZvládnemeTo

Vrátíš se ke streamování Doty, nebo zůstaneš u pokeru?

Občas naladím nějaký stream z tréninku, nebo když budu koukat na náš zápas. Nadále se ale budu věnovat hlavně pokeru.

Jak nahlížíš na změny ve hře, jako jsou neutrální předměty nebo Outposty? Kam podle tebe Dota směřuje?

Upřímně, vůbec se nevím, co se v té hře děje.

Díky za rozhovor.