Přejít k hlavnímu obsahu

Tři základní strategie efektivní ekonomiky

27. 8. 2020 | 10:29 Teamfight Tactics
Jedním z nejdůležitějších aspektů pro dosažení konzistentního výkonu v této hře je řízení vaší ekonomiky včetně strategických rozhodnutí kolem ní. Tento článek se věnuje základům a poté rozebírá tři základní přístupy k řízení efektivní ekonomiky.
TFT ekonomika
TFT ekonomika

Ekonomika v Teamfight Tactics je jednou z nejzákladnějších mechanik hry. Pokud už jste se dívali na nějaké týmové kompozice, tak jste si mohli všimnout, že potřebujete specifické jednotky, abyste je mohli složit. Spousta hráčů říká, že "nejtěžší na složení komba je najít správné jednotky" a nebo "nikdy jsem neměl dostatek zlaťáků, abych našel potřebné jednotky a proto často končím poslední". Zatímco tohle může být pravda ve hrách, kde se vám nedostane moc štěstí, nejlepší TFT hráči zvládají konzistentně stavět své týmy, protože svou ekonomiku spravují efektivně. A to bude našim cílem.

Pokud si chcete připomenout kompletní základy, které jsou rozhodující pro další učení v TFT, podívejte se také na našeho průvodce Jak odehrát svůj první zápas v TFT.

Základy ekonomiky

Začneme úplnými základy. Pokud jste nový hráč, snažte se zaměřit na tyto principy:

  • Prvních pár kol se váš příjem postupně zvětšuje, počínaje na 2 zl. a konče na 5 zl. za každé kolo. Pozn.: Ve třetím setu je začáteční příjem zlaťáku značně redukován oproti tomu, jak to bylo v předchozích setech, a proto musíte ze startu dávat větší pozor na to, jaké jednotky pořídit
  • Počínaje kolem 1-2 dostanete postupně 2-2-3-4 zlaťáky a poté 5 zl. každé další kolo
  • Za každé vyhrané kolo (neplatí pro kola s přisluhovači) obdržíte 1 zlaťák
  • Za každých 10 zlatých nastřádaných na konci kola dostáváte bonusové zlaté jako tzv. úrok. Maximálně můžete dostat 5 zl. za kolo, pokud máte nasbíráno 50 zlatých
  • Příklad: Pokud na konci kola skončíte se 34 zlaťáky, tak dostanete 3 extra na konci kola

Další příjem přichází při dosažení určitého počtu výher či proher v řadě.

Série výher / proher:

  • Série 2 - 3 her = +1 extra zl. / kolo
  • Série 4 - 5 her = +2 extra zl. / kolo
  • Série 6 + her = +3 extra zl. / kolo
  • Zlaťáky za sérii se nyní vyplácejí i během kol proti příšerám

Podle objemu nashromážděných zlatých na konci kola dostáváte další bonusové zlato jako tzv. úrok.

Úroky:

  • 10 zl. = +1 extra zl. / kolo
  • 20 zl. = +2 extra zl. / kolo
  • 30 zl. = +3 extra zl. / kolo
  • 40 zl. = +4 extra zl. / kolo
  • 50 zl. = +5 extra zl. / kolo (max)
  • Příklad: Pokud na konci kola skončíte se 34 zlaťáky, tak dostanete +3 extra na konci kola

Množství zlata, které vyděláváte za kolo, můžete kdykoli zkontrolovat přejetím myši na váš celkový počet zl. nad obchodem. Počítadla zlaťáků jsou viditelné pro všechny, tak můžete jednoduše mít přehled o tom, kolik zlata přibližně mají ostatní.

Když už máme výše uvedené základy zmáknuté, můžeme se pustit do třech základních strategií ekonomiky v TFT. Povědomí o tom, jaký styl použít a jak si jej přizpůsobit, je krásou této hry a díky tomu se odlišuje obyčejný hráč od mistra. Nebudeme zacházet úplně do detailů, ale místo toho se budeme více soustředit na koncepční poskytnutí nástrojů, které budete potřebovat pro váš úspěch. Tři hlavní přístupy odrážejí herní styly, které najdete i v jiných strategických hrách (pokud jste veterán RTS, nyní je váš čas zářit):

  • Agresivní: Tato ekonomika se zaměřuje na sérii výher ze startu, trestání šetřivých protihráčů a upevňování výhody do pozdní fáze hry
  • Šetřivá: V této strategii obětováváte ranou fázi hry pro získání více zlatých celkově, také pro dřívější dosažení jednotek z vyšších úrovní a kvůli větší šanci na objevení jednotky při opakování obchodu
  • Vyrovnaná: Je sice slabší než oba výše zmíněné extrémy, ale s tímto typem ekonomiky můžete vyhrát jakoukoliv hru, pokud uděláte správná rozhodnutí

1. Agresivní ekonomika

Cílem této strategie je utrácet zlaťáky na začátku hry pro získání výhody v pozdější fázi. To znamená, že budete obnovovat obchod pro vylepšení klíčových jednotek a zvyšovat hráčskou úroveň, aby jste si udrželi sérii výher co nejdéle.

Herní plán:

V začáteční fázi hry hodně obnovujete obchod, aby jste vylepšili jednotky, které potřebujete a chcete hrát. Tohle se většinou týká hrdiny, který už vám alespoň párkrát přišel a máte pro něj ideální předměty. Kolem tohoto šampiona poté stavíte tým.

Jakmile máte své jednotky vylepšené, potřebujete zvyšovat hráčskou úroveň, aby jste mohli na hrací plochu postavit více hrdinů a také aktivovat jejich vlastnosti a třídy pro udržení výhody. Proto potřebujete mít silné a ideálně také vylepšené jednotky, které se spolu synchronizují, jinak můžete o výhodu lehce přijít.

Jako další musíte vědět, kdy máte dostatečně silnou týmovou kombinaci na to, aby jste si udrželi výherní sérii a zároveň jste mohli přestat utrácet zlaťáky a začali šetřit. Na mistrovské ovládnutí této schopnosti budete potřebovat nějaký čas a hlavně zkušenosti.

Příklady:

Je první kolo hráče proti hráči (2-1) a máte 3 páry hrdinů. První kolo nějakým způsobem vyhrajete a před začátkem dalšího kola se vám podaří dva hrdiny vylepšit a také najdete dobrého čtvrtého hrdinu do vašeho týmu. To je tedy přesně ta chvíle, kdy se vyplatí utratit 4 zl. a dát čtvrtou jednotku na hrací plochu a usilovat tak o prodloužení výherní série.

Hyper roll týmy jsou trochu jiný příklad. Při této strategii se šetří a vůbec se nezvyšuje hráčova úroveň. Jakmile hra dojde do bodu, kdy má hráč čtvrtou úroveň a 8/10 zkušeností, což je po kole 2- 6 , tak okamžitě obnovuje obchod a hledá určité jednotky, které stojí 1 nebo 2 zlaté, přičemž se je snaží vylepšit na tři hvězdy.

V Hyper roll strategii přichází power spike (znatelné posílení týmu) ve 3. fázi hry, jakmile jste schopni pořídit a vylepšit jednotky za 3 zlaťáky. Po kole 3 - 2 začínáte znova šetřit, aby jste poté mohli pomalu obnovovat obchod, a nebo dohnat úroveň hráčů ze skupiny.

Silné stránky:

TFT obsahuje aspekty, které mohou učinit agresivní start velmi silným:

  • Vzhledem k postupným snižováním šance s přibývající hráčskou úrovní lze levnější jednotky snáze najít na úrovních nižších, což vám umožní snadněji najít vylepšení, pokud utrácíte zlaťáky brzy (podívejte se do tabulky pro Set 3.5 níže)
  • Agresivní hraní vám umožní vybudovat výherní sérii a získat zpět zlato, které jste investovali, a zároveň udržovat vysokou hodnotu životů
  • Brzy budete se svým silným týmem trestat protivníky s šetřivou ekonomikou. Pokud je rychlost mety velmi pomalá (to znamená, že většina hráčů volí šetřivou ekonomiku), můžete získat výhodu a umístit se jednoduše top 4 agresivním hraním takzvaně proti metě
     
Procentuální šance na nalezení hrdinů dle hráčské úrovně

Slabé stránky:

U každé strategie se vyskytnou slabiny, které mohou potrestat agresivní začátek:

  • Pokud utratíte všechny peníze a máte smůlu na nalezení patřičných vylepšení, můžete být královsky nahraní. Žádné peníze + žádné vylepšené jednotky = Top 8
  • Pokud jiný hráč zničí vaši výherní sérii, nemusíte získat dostatek zlata, abyste se zotavili v prostřední a pozdní fázi hry
  • Váš tým pravděpodobně bude postupně upadat, pokud nejste schopni získat dostatek zlata a přirozeně najít silné pozdní hrdiny (za 4 a 5 zl.)
    • Najít jednotky přirozeně znamená bez obnovování obchodu za peníze
  • Startovní výherní série vám umožní udržovat vysokou hodnotu vašich životů, ale také to znamená, že si z karuselů budete vybírat mezi posledními a nemusí vám vždy padnout to, co potřebujete. Což vás nechá na pospas náhodě.

Kdy zvolit agresivní ekonomiku?

Když si ji zvolíte, berte to jako hru all-in. Je to vysoce rizikové, ale odměna může být také vysoká. Pokud svůj tým dostatečně nevylepšíte, výsledek může být katastrofální.

  • Pokud se vám hned ze startu povede sestavit silný tým z vylepšených jednotek
  • Pokud získáte skvělé předměty a máte pro něj ideálního nosiče
  • Pokud vidíte, že hodně hráčů hraje pomalejší ekonomiku (to může být těžké odhadnout, pokud nemáte zkušenosti)
  • Pokud jste si pevní v kramflecích a víte, kdy přejít na šetření
  • Pokud jste horkokrevný člověk a chcete své oponenty co nejrychleji rozdrtit

2. Šetřivá ekonomika

Tato strategie je závislá na dosažení 50 zlaťáků co nejdříve to jde, aby jste mohli těžit z úroků. Z jiného úhlu pohledu je šetření celkem spolehlivou cestou, protože ne vždy můžete úplně ovlivnit, jestli budete vyhrávat a nebo prohrávat, ale VŽDY můžete ovlivnit, jak moc životů ztratíte.

Herní plán:

Ideálně chcete dosáhnout na prahy úroků co nejdříve (10, 20, 30, 40, 50 zl.). To znamená, že nekupujete nic jiného, než jen silné klíčové jednotky, které potřebujete. Před dosažením 50 zlatých nechcete ani zvyšovat hráčskou úroveň. Proto, když vám hra napíše zprávu, aby jste zvýšili svou úroveň (toto se stane po kole s golemy) NEDĚLEJTE TO. Každé zlato, které utratíte na začátku hry vás bude stát čas a posouvá se tím i možnost dosažení prahů úroků.

Buďte opatrní. V této strategii chcete postavit dostatečně silný tým, aby jste nepřišli o moc životů a také, aby jste neprohráli s miniony. Prohra s nimi by vás připravila o důležité předměty. Neváhejte a vybavte své silné složené předměty na jednotky, které sice později třeba prodáte, ale dočasně se hodí jako nositelé, než najdete kýžené hrdiny.

Také pamatujte na to, že pokud nedosáhnete na určitý práh úroků, můžete koupit jednotky z obchodu a pak je případně prodat v dalším kole. Toto můžete dělat pro případ, že by se vám podařilo najít více párů a jednotku vylepšit, a nebo proto, aby se vám lehounce zvedla šance na nalezení hrdiny ze stejné cenové hladiny.

Příklady:

V kole 2 - 1 máte na herní ploše tři hrdiny, 8 zlatých v bance a dvě jednotky na lavičce. Rychle vyhodnotíte, že souboj nejspíš nevyhrajete. V tuto chvíli je tedy vhodné prodat jednotky z lavičky pro dosažení prahu úroku (10 zl.) a pokračovat v sérii proher pro co nejrychlejší dosažení 50 zlaťáků.

Jakmile nashromáždíte 50 zlatých, zvýšíte hráčskou úroveň na 6 a z obchodu pořídíte silnou jednotku za 4 zlaté, kterou následně opatříte složenými předměty. Začnete vyhrávat, posunete se na 7. úroveň a pokračujete v obnovování obchodu a stavíte tým kolem své silné jednotky za 4 zlaté, přičemž si vždy necháváte 50 zlatých.

Poté, jakmile se vaše životy klesnou na hodnotu okolo 30, utratíte veškeré zásoby a to buď obnovováním obchodu pro vylepšení jednotek, nebo potáhnete úroveň na 8 .a pak zase obnovujete obchod a vylepšujete tým.

Silné stránky:

Tato strategie má několik výhod, které budou pracovat ve váš prospěch:

  • ZLATO! V pozdější fázi hry budete mít hromadu zlaťáků, se kterými můžete pracovat
  • Je mnohem jednodušší udržet si sérii proher uprostřed hry, protože vaše jednotky budou slabší než ty od hráčů agresivní ekonomiky
  • Pokud se vám povede přírodní cestou (bez obnovování obchodu) najít a vylepšit jednotky, tak můžete zároveň držet výherní sérii a při tom i šetřit, což vás v pozdější fázi hry postaví do výhodné pozice
  • Je pravděpodobnější, že budete mít v karuselech dřívější šanci na výběr předmětů a tím pádem i větší možnost složit přesně to, co potřebujete
  • Předtím, než se rozhodnete pro nějakou týmovou kompozici, máte možnost vidět, co budují vaši oponenti

Slabé stránky:

Stejně jako u agresivní ekonomiky, šetření přináší také určité problémy:

  • I když se vám v pozdní fázi hry podaří stabilizovat tým, jedna blbá prohra může vzít veškeré vaše životy, které vám zbyly
  • V závislosti na tom, kolik hráčů volí agresivní ekonomiku, se může stát, že dostanete tolik poškození, že se do pozdní fáze hry nedostanete
  • Možná nebudete mít dostatek času na to, aby jste stihli dostatečně rychle prorollovat (obnovovat obchod a vylepšovat jednotky) všechno vaše zlato, aby jste si zajistili přežití

Kdy zvolit šetřivou ekonomiku?

Téměř vždy můžete spoléhat na to, že vás tato strategie dostane do určitého bodu hry. Úspěšnost této strategie závisí především na vaši schopnosti odhadnout, kdy ještě šetřit a kdy naopak přestat a rychle začít utrácet.

  • Pokud ze startu nemáte štěstí na silné jednotky a jejich vylepšení
  • Pokud jste už zkušenější hráči a preferujete mít více zlaťáku za cenu životů, což vám zajistí výhodu v pozdní fázi hry
  • Pokud se vyznáte ve zlomových bodech příjmu a ovládáte levelování (zvyšování hráčské úrovně). To znamená, že nikdy nechcete koupit novou úroveň tak, aby vám zbyly 2 zkušenostní body (např. když máte 4. úroveň a 8/10 zk.) a také nechcete minout prahové hodnoty úroků
  • Pokud zvládnete rychle a efektivně protočit veškeré vaše nahromaděné úspory za jedno kolo
  • Pokud chcete vyloženě každou hru stavět jednu a tu samou týmovou kompozici, může vám v tom pomoct tato strategie, díky velkému množství generovaných zlaťáků

3. Vyrovnaná ekonomika

Tento typ ekonomiky se dá označit jako standardní. Ze startu se nejste limitováni rozhodnutími, které by vás svázaly k určitému druhu ekonomiky, zatímco jste schopni pořizovat důležité vylepšení a zároveň také dosahovat příjmových prahů (úroky) v solidním tempu.

Tato strategie je bohužel také nejtěžší na ovládnutí, protože musíte přesně vědět — jaké jednotky brát, kdy nakupovat / prodávat, kdy zvyšovat svou úroveň a kdy překračovat úrokové prahy. Proto zvládnutí jedné z ekonomických strategií zmíněných výše může vést k rychlejším výsledkům, pokud hrajete konkrétní strategii opravdu dobře.

Herní plán:

Ideálně chcete dělat chytrá rozhodnutí, která vedou k neustálému pokroku ve zvyšování ekonomiky a úrovně hráče. Nakupujete silné hrdiny, držíte páry a zvyšování úrovně včetně obnovování obchodu provádíte pouze tehdy, pokud pro to máte konkrétní účel.

V rané fázi hry obnovujete obchod pouze jednou, nebo dvakrát na třetí úrovni, abyste našli dobré jednotky za 2 zlaté. Od této chvíle začínáte šetřit až na 50 zl. a hráčskou úroveň zvyšujete jen tehdy, když potřebujete do týmu přidat klíčové jednotky, které značně vylepší vaši aktuální kompozici.

Potřebujete také umět rozpoznat, kdy vyhrávat a kdy si naopak zajistit sérii proher. Zvyšování úrovně během série proher, zatímco máte pod 50 zlatých, nemá žádný smysl, protože vám jde právě o ty prohry. Posilováním týmu by jste mohli vyhrát a to by vám zbytečně pokazilo bonus za sérii.

Příklady:

V rané fázi hry se vám povede najít spoustu párů jednotek. Ve většině případů chcete budovat úrok za hromadění zlatých co nejdříve. Představme si tedy stejný příklad, jako u šetřivé ekonomiky — v kole 2 - 1 máte na herní ploše tři hrdiny, 8 zlatých v bance a dvě jednotky na lavičce. Rychle vyhodnotíte, že souboj nejspíš nevyhrajete. V tuto chvíli je tedy vhodné prodat jednotky z lavičky pro dosažení prahu úroku (10 zl.) a pokračovat v sérii proher pro co nejrychlejší dosažení 50 zlaťáků.

Pokud vám ale hned další kolo přijde vylepšení jednotek, které udělají váš tým mnohem silnější, tak máte dvě možnosti. První možnost je pořídit vylepšení a doufat v další prohru, aby jste drželi sérii, a nebo s pořízením vylepšení také zvýšíte svou úroveň a na hrací plochu umístíte další jednotku, přičemž budete usilovat o výherní řadu. Při hraní vyrovnané ekonomiky budete muset tyto rozhodnutí provádět konstantně a zvolení té či oné varianty nebude vždy úplně snadné.

Silné stránky:

Tento typ ekonomiky je flexibilní a má největší potenciál na výhru většiny her:

  • V jakémkoliv momentu hry můžete s touto ekonomikou přejít na agresivní, nebo šetřivou, v závislosti na tom, jak se hra odvíjí
  • Během rané a střední fáze hry udržuje vaše možnosti ohledně nákupu jednotek otevřené
  • Můžete použít jak sérii výher, tak i proher, podle potřeby a vývoje hry
  • Máte nástroje, které potřebujete, abyste se postavili agresivním soupeřům, zatímco v pozdní hře budete stále držet krok se šetřivými soupeři
  • Po ovládnutí této strategie se rychle přizpůsobíte jakýmkoli změnám mety, nebo aktualizací

Slabé stránky:

I když je to "ideální strategie", ne vždy se vám povede ideálně rozhodnout:

  • Tato technika je sice kombinací toho nejlepšího z agresivní i šetřivé ekonomiky, přejímá ale i jejich nevýhody
  • Špatným rozhodnutím můžete jednoduše zruinovat svůj příjem a jeho obnovení může být extrémně náročné
    • Polo-agresivní start, který se nepovede, je těžké napravit
    • Polo-šetřivý start vás může připravit o spoustu životů, které vám později můžou chybět
  • Pokud se plně nerozhodnete pro určitou strategii, můžete se dostat do situací, ve kterých by právě rozhodnutí se pro danou strategii vedlo k lepším výsledkům
  • Být schopný se neustále přizpůsobovat nepřátelským týmům, jejich jednotkám, předmětům, atd. bude mít veliký vliv na rychlost vašeho učení

Kdy volit vyrovnanou ekonomiku?

Vyrovnaná ekonomika je jako švýcarský armádní nůž. Pokud víte, jak si vybírat z různých možností, které před vás hra postaví, můžete být v každé situaci snadno úspěšní:

  • Pokud máte dostatek zkušeností a rozumíte různým podmínkám, které můžete využít v kritických kolech
  • Pokud máte solidní začátek, ale ne přímo úžasný a zatím se nechcete vázat
  • Pokud máte dobrou představu o všech možných kombinacích ve hře a můžete mezi nimi přecházet na základě jednotek a předmětů, které dostáváte
  • Jste-li dobří ve skautingu soupeřů a správně stavíte svůj tým