Přejít k hlavnímu obsahu

Umělá inteligence OpenAI poráží světové šampióny

18. 4. 2019 | 10:57 Dota 2
Technologie a věda jdou dnes kupředu mílovými kroky a je jen otázka času, než se umělá inteligence zařadí do našeho každodenního života. Zatím boduje ve světě her, na turnaji porazila hned několik světových šampiónů ve hře Dota 2.
OpenAI
OpenAI

Za vítězstvími stojí neziskový OpenAI program, patřící Elonu Muskovi. OpenAI vyvinul umělou inteligenci OpenAI Five (pozn. red. AI = artificial intelligence, v překladu umělá inteligence), trénovanou k hraní Doty 2. Naposledy se postavila minulou sobotu 13. dubna šampiónům The International 2018, OG.   

Protivníci se setkali na OpenAI Five Finals v kalifornském San Franciscu, aby viděli, kdo z nich bude lepší. Nevyšlo to úplně tak, jak fanoušci, hráči a analytici předpokládali. Pět profesionálů z OG se utkalo s pěti „boty“ umělé inteligence v best-of-three zápase. Kvůli algoritmu „zesíleného učení“ botů a ohromnému číslu potenciálních variant hry měl každý tým uloženou kapacitu postav, a to 17 postav na skupinu. 

Navíc OpenAI uložil herní mód „Captain’s Draft“, znemožnil iluzi a přivolání schopností, což dále omezilo neskutečný počet možností, které by se program musel po celou dobu zápasu naučit. Navzdory statečnosti OG OpenAI Five získal hned první zápas dne poté, co užíval poměrně agresivní strategie. To není ale všechno, OpenAI pokračoval výhrou setu, druhý zápas zabral pouhou polovinu času, co první hra, navíc takřka šikanoval OG, jak postupovali po mapě.    

Vypadá to, že tým OG si z prohry moc nedělá, dokonce se označili jako #TeamHuman a slíbili, že příště budou ještě silnější. 
 

 

 

Hráč Doty 2 a AI specialista Mike Cook v přímém přenosu tweetoval o události a nabízel náhled do analýzy souboje. Poukazoval na hlavní rozdíly ve volbách botů v opozici k tomu, co by skutečný lidský hráč považoval za nejsprávnější směr hry v jistých případech.

Umělá inteligence ve hrách není samozřejmě nic nového. Někteří hráči využívají počítač k tréninku třeba v bojových hrách. Vítězství OpenAI způsobilo řadu reakcí nejen na Twitteru, esportový analytik Rod Breslau a další se zamýšlejí, kterým směrem se umělá inteligence bude ubírat dál. 

"OpenAI právě porazil šampióny Dota International OG, zapsal se do historie jako první umělá inteligence, která porazila profesionální esportový tým živě na streamu," napsal Rod Breslau. K tomu snad v žertu připojil: "Roboti přichází, aby taky převzali esporty."

A co je to vlastně OpenAI? Podle oficiálních stránek se Dota používá jako testovací systém pro univerzální AI systémy, které začínají zachycovat neuspořádanost a nepřetržitou povahu skutečného světa, jako třeba týmovou práci, dlouhodobé plánování a skryté informace. Systém není určený pouze pro Dotu, byl třeba použit k ovládání robotické ruky. V roce 2017 zase dosáhl milníku, když porazil světové šampióny v zápase "jeden na jednoho". 

OpenAI Five se učí tak, že hraje sama, každý den zdolá trénink v hodnotě 180 let hraní. OpenAI Five má přístup ke stejným informacím jako lidé, neustále ale sleduje data jako pozice, zdraví, inventář, které lidé musí kontrolovat manuálně. Průměrně zvládá 150 až 170 akcí za minutu.

A co vy, chtěli byste si zkusit zahrát proti umělé inteligenci?

Článek vznikl ve spolupráci s esogames.cz

Zdroj: Dexerto
Štítky: OpenAI