Přejít k hlavnímu obsahu

V dubnu se o polovinu zvýšil počet útoků na počítačové hry

19. 6. 2020 | 19:09 Všechny hry
Kyberzločinci zneužívali zvýšenou oblibu počítačových her, ke kterým lidé během karanténních opatření usedali častěji než obvykle.
Kaspersky
Kaspersky

V dubnu se denní počet blokovaných pokusů o přesměrování uživatelů produktů Kaspersky na škodlivé weby, které využívaly herní tématiku, zvýšilo v porovnání s lednem 2020 o 54 %. V dubnu navíc počet zablokovaných pokusů o přesměrování uživatelů na phishingové stránky zneužívající jméno jedné z nejpopulárnějších herních platforem stoupl oproti únoru o 40 %

Vzhledem k vládním nařízením zůstaly miliony lidí v průběhu letošního jara z preventivních důvodů doma. Není proto divu, že si volný čas krátili hraním počítačových her. S příchodem března se tak například výrazně zvýšil celkový počet uživatelů zaregistrovaných na populární herní platformě Steam. Na konci března, konkrétně 30., tato platforma dosáhla svého historického maxima v počtu aktivních uživatelů a v jednu chvíli hrajících hráčů.

V návaznosti na tento trend se odborníci ze společnosti Kaspersky rozhodli detailněji podívat na hrozby spojené s počítačovými hrami, které byly aktivní po dobu koronavirové krize. Jak očekávali, kyberzločinci této situace zneužili ke spuštění řady útoků. Podle dat ze systému Kaspersky Security Network došlo k výraznému nárůstu denního počtu pokusů o přesměrování uživatelů na škodlivé weby, které zneužívaly témata okolo PC her. V porovnání s lednem došlo v dubnu k 54% nárůstu. Tyto stránky často uživatele lákají na bezplatné verze oblíbených her, aktualizace, rozšíření nebo cheaty. Pokud však uživatelé na tyto odkazy kliknou, dojde ke stažení škodlivého programu – malwaru zaměřeného na krádeže hesel (password stealer), ransomwaru nebo minerů (softwaru nenápadně těžícího kryptoměny na napadeném počítači).

Hrou, kterou hackeři zneužívali nejčastěji, byl Minecraft – jeho jméno použili ve více než 130 000 útoků. V hledáčku měli často také Counter Strike: Global Offensive a Zaklínače 3. Navíc se podle systému Kaspersky Anti-Phishing v dubnu, v porovnání s únorem, o 40 % zvýšil počet zablokovaných přesměrování na phishingové stránky obsahující slovo „Steam“.

Jak se mohou hráči lépe chránit?

  • Pro přihlašování ke svým herním účtům používejte dvoufaktorové ověření.
  • Vyhýbejte se pirátským verzím počítačových her a cheatům – jsou jednou z nejoblíbenějších návnad hackerů.
  • Během hraní nevypínejte své anti-virové řešení – přepněte svůj počítač do herního módu, který umožní plynulejší hraní.
  • Používejte účinné bezpečnostní řešení, které zablokuje stahování škodlivých souborů a phishingové stránky.

Více informací se o těchto útocích dozvíte na blogu Securelist.

Mnoho těchto útoků spojených s videohrami není sofistikovaných. Spoléhají se totiž na ‚spolupráci‘ uživatele. V uplynulých čtyřech měsících se ukázalo, že jsou lidé ochotní kliknout na odkazy, pokud jim slibují oblíbené hry zdarma nebo cheaty. Phishingové útoky tak byly poměrně úspěšnou a jednoduchou metodou, jak se hackeři mohli obohatit, varuje Maria Namestnikova, bezpečnostní odbornice ve společnosti Kaspersky. 
Štítky: Kyberbezpečnost
miluju videohry a hlavně ligu legend