Přejít k hlavnímu obsahu

Velký rozhovor se spajKKem o příchodu Sanhoku, kvalitách domácí scény i své budoucnosti

7. 8. 2019 | 19:34 PUBG: Battlegrounds
V poslední době se toho děje na PUBG scéně opravdu hodně a nechybí ani radikální změny v podání, jakým se kompetitivní scéna převážně ve světě ubírá. K rozhovoru jsme si tak pozvali oblíbeného streamera, bývalého profíka a současného hráče eSuby, aby našim čtenářům dokázal jednotlivé situace přiblížit.
eSuba spajKK
eSuba spajKK

Jako první bych se tě chtěl zeptat na kompetitivní hraní Sanhoku? V čem je vlastně jiný než klasické mapy? Vyzkoušel sis ho už?

Měl jsem tu možnost si kompetitivní Sanhok vyzkoušet už dvakrát, a to na GLL turnaji a "PRO scrimech". Mapa dle mého není esport ready a to z několika důvodů. Tato mapa není přizpůsobena rotacím s auty jako třeba na Erangelu, víceméně díky velikosti mapy (je dost malá) můžeš rotovat první, druhou, maximálně třetí zónu, pak vyrotuješ maximálně pešky. Což je ten obrovský problém, který nastává pokud ty další zóny hardshiftují od tebe a ty jsi nucen někam rotovat.

Pak se stává právě to, že na jednom rohu se potkávají tři, čtyři týmy a RNG faktor jede v plném proudu. Další z problémů je ten, že ty nejdůležitější zóny (ty poslední) jsou o dost zrychlené oproti Erangelu a Miramaru. Takže ne, že musíš někam rychle běžet, ale taky musíš rychle fightit, protože tě jináč sežere zóna.

Další věc jsou samotná auta, jediný dopravní prostředek, který zde můžeš později využít, je motorka, kterých je na mapě opravdu jen pár. Celé oznámení ohledně přidání Sanhoku na kompetitivní scénu mi zdá nějaké divné. Na "PRO" Discordu byla umožněna PEL hráčům zkouška této mapy na scrimech, skrz feedback pro Bluehole. Hráči tak samozřejmě udělali, poskytli obrovský feedback společnosti Bluehole, proč ano a proč ne (90% bylo ne), a stejně to k něčemu evidentně nebylo, protože mapa Sanhok byla oznámena jako jedna z dalších map, které se budou hrát na turnajích.

Co podle tebe mohlo být hlavním důvodem, proč jej vývojáři do lig zařadili?

Údajně jde o tah vůči divákům. Údajně má být tato mapa více divácky atraktivní = menší, více fightů atd. Nevím jestli Bluehole teče do bot skrz malé čísla v rámci jejich PEL/Contenders, ale nemyslím si, že toto je ta správná cesta. Odpověď nalezneme i na velkých turnajích, kde se právě tato mapa Sanhok hrála (Asie), a rozdíl ve sledujících tady opravdu byl. S tím, že na Erangel a Miramar se koukalo více lidí než právě na zmiňovaný Sanhok. (úsměv)

Dá se vůbec očekávat, že by se po vlně v podstatě jen negativního feedbacku mohlo jeho přidání zvrátit?

Je to možné. Víceméně dennodenně vidím na "PRO" Discordu negativní zprávy na toto oznámení a hráči, kterých se to přímo týká, se proti tomu snaží bojovat.

spajKK

Ohledně map, co říkáš i na nový Erangel? Zaujal tě? Kdy jej podle tebe začneme hrát i na turnajích?

Nový Erangel je super! Člověk, který má v PUBG odehraných více jak 4000 hodin, každou takovou změnu uvítá. Protože je to něco nového, co se může zase učit a celkově mu to obnoví ten stereotypní pocit z hraní. A kdy začneme? Až jej Bluehole přidá do customek. Údajně do konce tohoto měsíce, ale kdo ví...

Ale bohužel zpět k negativům. Jak vnímáš odchody světoznámých organizací ze scény?

K týmům OpTic a Vitality se taktéž připojila jedna z největších světových organizací Cloud9 a je to něco, co rozhodně kompetitivní PUBG poznamená! Hlavně je to krok, kdy si v Bluehole musejí říct, že je opravdu něco špatně, když úspěšná organizace (i v rámci PUBG), která má titul z velkého asijského turnaje, její hráči budou tento víkend hrát na Nations Cupu a celkově, co jsem viděl čísla, jim PUBG sekce vydělala opravdu hodně, opouští břehy PUBG scény. Dodat můžu jen to, že Bluehole si tento krok musí vzít k srdci a začít něco dělat!

Kromě organizací končí kariéru také řada i známých hráčů. Tušíš, kde by mohl být zakopaný pes?

Nyní bych použil větu jednoho z předních lidí v týmu Dignitas, který když nás nabíral pod svá křídla, tak nám řekl: "Nejtěžší pro vás bude se naučit prohrávat, protože ten faktor RNG zóny je v této hře opravdu velký". Možná i toto je jeden z důvodů, proč hráči z top lig odchází. Přeci jen ne vždy ti je přáno a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Pak je samozřejmě spousta dalších důvodů.

Hráč tomu musí obětovat naprosto vše, hlavně svůj čas, za což víceméně není nijak extra dobře ohodnocen. Co si budeme nalhávat, spousta PEL-C týmů má problém najít organizace, popřípadě získat nějaké platy. Co se týká PEL, tak tam je to trošku jiné (skrz smlouvy, které hráči/organizace podepisují přímo s Bluehole), kde právě Bluehole hradí větší část nákladů plus hráči mají platy.

Sám jsi na své fanpage prohlásil, že NA PUBG scéna do roku 2020 zanikne. Proč právě Amerika? Mohla by regionální profesionální scéna vůbec fungovat bez takového kolosu?

Bylo to z části meme, takovéto provokování, které vypouští právě kompetitivní hráči na popud Bluehole, aby už fakt začali něco dělat, nebo to takto může dopadnout! NA scéna je dost jiná oproti EU scéně, je o dost menší v globálním hledisku, jak hlavně ve sledovanosti nejvyšší ligy NPL, tak taktéž v počtu týmů, které zde vůbec hrají nějaké kvalifikace a turnaje. Troufám si odhadnout, že v tomto je NA scéna vůči EU scéně tak čtvrtinová. Z toho taktéž vyplývá, že šance se dostat někam výš je mnohem větší a v podstatě zde není taková konkurence. PUBG se prostě v Americe nechytlo, jede zde hlavně Fortnite. (úsměv)

eSuba PLAYzone Challenge

Pojďme dále. Nedávno se na domácí zrodil druhý poloprofesionální tým, který si navíc zahraje druhou nejvyšší evropskou soutěž. Kam to kluci z Moops můžou až dotáhnout?

Kluci za poslední rok odvedli obrovský progres. Víceméně z jedné kvaldy, kde vypadli v první kole, šli do další kvaldy, kterou "vyhráli" (postup do Contenderu beru jako vítězství), za což velký respekt a klobouk dolů! Samozřejmě to můžou dotáhnout až do PEL, ale tam je ještě cesta daleká a ten progres, který mají do teď, budou muset minimálně zdvojnásobit.

Co se týká samotného oznámení "poloprofesionálního" týmu, tak je jen dobře pro naši tuzemskou scénu! Jsem rád, že kluci našli orgu, která jim aspoň částečně uhradí jejich čas a budou se hraní moci více věnovat. Prvně mě zarazilo při oznámení "další profesionální PUBG tým", naštěstí je jeden z členů PUBG sekce upozornil a přepsali to na poloprofesionální. Tím chci říct, že právě týmy z Conetenderu si opravdu zaslouží být FULL-TIME! Věnují tomu veškerý volný čas a víceméně z toho nemají nic. Nemyslím si, že je to chyba organizace samotné, ale více méně Bluehole, který nedokáže z těchto týmů udělat "něco víc".

Jak celkově vnímáš kvalitu českých hráčů, když máme dva zástupce v Contenderu a o PEL si dokonce nedávno zahrál oKKo?

Dokonce mám nyní možnost hrát nejvyšší Nordic League (severské státy), kam jsme s mým mix týmem postoupili, a troufnu si říct, že pokud poskládáme TOP16 CZ/SK týmů do jedné skupiny, tak tato skupina bude mít mnohem vyšší úroveň než právě NEL League 1. Jsem rád, kam se celá CZ/SK scéna za poslední dva roky posunula a konkurence tu je opravdu veliká!

Jaká je vůbec situace okolo tebe? Působíš sice v eSubě, ale zkoušíš hrát i s různými zahraničními mixy. Dokážeš si představit se naplno vrátit do Evropy, kdyby přišla správná nabídka?

Už jsem myslel, že se na moje jméno nedostane a trošku jsem se cítil jako: "Hele staříčku, víme, že si kdysi střílel v PUBG, ale nyní je čas se bavit o jiných, úspěšnějších!" (smích) Snažím se tomu teď dát maximum. Hraji více než kdy jindy a myslím si, že i můj mindset a celkový playstyle je mnohem lepší, než byl třeba půl rok zpátky. Teď mám hodně střídavé období, kdy lítám všelijakými různými mixy a zkouším, který tým pro mě bude pro nejbližší PEL Open kvalifikaci nejlepší. Mám asi tři nabídky na velmi kvalitní týmy, jen teď mám zhruba týden se rozhodnout, která z nich bude ta nejlepší. Chci týmu dát naprosto vše a hlavně si chci k sobě najít tři lidi, kteří budou mít ten stejný chtíč to urvat.

spajKK

Jaké jsou tvé hráčské plány pro zbytek roku? Nechystají se kromě akcí typu MČR opět i nějaká větší streamerská klání?

Vůbec o žádné streamerské akci nevím. Co se týká turnajů, tak tedy v srpnu začátek Open kvalifikace do Contenderu a poté MČR.

Právě otázkou na tvůj stream bych rozhovor zakončil. Jak se aktuálně vnímáš jako streamer, který už nestreamuje čistě PUBG? Co pro tebe streamování vlastně znamená?

Vnímám se jako PUBG streamer, který pořád dokáže ukázat nějaký gameplay. Ještě nejsem "variety" streamer, který streamuje od každého něco, nebo to co je zrovna trendy. Ještě tomu PUBG dávám maximum. Toto období nebude navždy, ale teď to tak cítím a chci ještě mým fanouškům ukázat, že na tu evropskou scénu mám!

Díky moc za tvůj čas. Chtěl bys něco vzkázat našim čtenářům či fanouškům PUBG na závěr?

Pokud jste to dočetli až sem, tak velký respekt a díky, že můj názor vás zajímá! Vidíme se LIVE na twitch.tv/spajKK.

Štítky: Spajkk
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.