Přejít k hlavnímu obsahu

VIK Žaki: Zlepšení tam je, ale je to dosti pomalé

5. 3. 2020 | 15:10 League of Legends
Vikingekrig v aktuální sezóně Hitpoint Masters nezažívají nejlepší období. S novou soupiskou vikingové aktuálně drží skóre 1:11 a jistě tak skončí na posledním 8. místě. Svou první sezónu Hitpoint Masters v rozhovoru zhodnotil Jan "Žaki" Žák.
VIK Žaki
VIK Žaki

Support Žaki je součástí Vikingekrig už něco přes 9 měsíců a spolu s junglerem Hardym dlouho tvořili academy tým, který mimojiné obsadil i třetí místo na premiérové PLAYzone Challenge a posledním grandfinále Ostrava Championship. Po pár změnách v sestavě tým zvládl zlepšit svoje výkony a postoupit i do letošní sezóny Hitpoint Masters, kdy se z akademie stal hlavní tým. Jako outsideři celé ligy ale vikingové nezvládli překvapit a krom vítězství v prvním hracím týdnu proti RAMS si už připsali jen samé porážky. 


Jak hodnotíš vaši vikingskou cestu v posledních měsících? Jak těžké pro tým bylo se do ligy dostat a jak vnímáš negativní ligovou bilanci?

Osobně si myslím, že cesta do Hitpoint Masters byla poměrně dost náročná. Soupeři byli vyrovnaní a poslední zápasy proti NecroRaisers byly i dost těsné. Pochopitelně byl pro nás obrovský úspěch dostat se mezi nejlepších osm týmů v CZSK a trochu mě mrzí, že to tak spoustu lidí nevnímá. Ohledně konkurence... Jak to říct... Všichni byli a jsou prostě lepší. Je to zkrátka vidět a my jsme mohli jedině překvapit. Teď, když se na to zpětně podívám, si myslím, že jsme se o dost zlepšili. Škoda, že nezvládáme dodržovat ve hrách to, co si dopředu řekneme. Na kdyby se nehraje, ale měli jsme několik her, kdy jsme si hru prohráli sami zbytečnými chybami, které kdybychom eliminovali, bojujeme teď o LEGENDs. 

Teď, když se na to zpětně podívám, si myslím, že jsme se o dost zlepšili. Škoda, že nezvládáme dodržovat ve hrách to, co si dopředu řekneme.

Liga Hitpoint Masters byla pro vás úplnou novinkou. V čem myslíš že rozhodlo, že skončíte až osmí?

Řekl bych, že naše největší slabinou byly a stále jsou zkušenosti s kompetitivním hraním, hlavně na nejvyšší domácí úrovni. Šlo to vidět i ve hrách, že jsme prohrávali skrz pohyb po mapě a celkově náš macro play. Nemyslím si, že jsme na tom skillově nějak zle, ale chybí nám zkušenosti. Po tolika porážkách nám podle mě občas chyběla i morálka a nasazení. Naše výkony byly těžký coinflip, minimálně z mé strany, ale týmově jsme sem tam dokázali něco ukázat.

V Hitpoint Masters už určitě skončíte na 8. místě. Budete v sestavě pokračovat i v budoucnu?

Rozhodně bychom chtěli pokračovat, ale záleží, jak na tom budou naše nervy. Nevím jak to je v ostatních týmech, ale když tě tiltí spoluhráči, je to pak težké se soustředit. Rád bych takhle pokračoval dál a nějaké zlepšení tam vidět je, ale je to dosti pomalé, takže zatím nedokážu říct, jak to bude po konci splitu.

Jak se ti spolupracuje s koučem DON LAFFSONEM a pod týmem Vikingekrig, kde jsi nejdéle hrajícím hráčem?

S Radkem (DON LAFFSONEM) se mi spolupracuje osobně strašně dobře, protože si dost rozumíme. Ohledně jeho coachovaní, taky se teprve učí, tak jako my hraní, takže to jde tak nějak, jak to jde. Jeho největší přínos je asi hlavně vytrvalost, to že jde dál i když se nedaří. Snaží se nás táhnout dál, i když to s námi často nemá lehké.

Co říkáš na to, že League of Legends bude součástí MČR 2020?

Tak kdo by nechtěl být mistr ČR v počítačový hře hře? Rozhodně je škoda, že se body budou moc sbírat až od PLAYzone Challenge, protože po Masters nebude asi dva měsíce moc co hrát. Na druhou stranu se alespoň všechno urovná a po Hitpoint Masters bude mít každý tým čas na stabilizaci

Na PLAYzone Challenge vzpomínám v dobrým. Byla to moje první akce a bylo to super!

Loni jsi s Vikingekrig Academy obsadil 3. místo na PLAYzone Challenge. Jak na tuhle akci vzpomínáš a chystáš se vyrazit i letos?

Na PLAYzone Challenge vzpomínám v dobrým. Byla to moje první akce a bylo to super! Jen mě docela mrzí, jak někteří z bývalé academky ukázují svoji lidskost a nepřejí nám, ale to nikdo nezmění. Zatím nevím, co bude dál, ale pokud budu mít možnost na akci jet, moc rád jí využiju.

Díky za rozhovor a hodně štěstí do dalších zápasů. Chtěl bys na konec něco vzkázat čtenářům, nebo fanouškům Vikingekrig?

Děkuji za pozvání. Rozhodně bych chtěl poděkovat fanouškům, kteří nám stále drží palce i když se nedaří. Budu rád, když mě budete sledovat na Twitteru nebo Facebooku, kde se snažím být docela aktivní.

League of Legends