Přejít k hlavnímu obsahu

Worlds 2018: Preview skupiny B

9. 10. 2018 | 16:00 League of Legends
Již od 10:00 nás ve středu čeká hlavní fáze letošních Worlds v League of Legends. Jak vypadá pod lupou skupina B?
Výchozí obrázek
Skupina B Worlds 2018

Skupina B je bezpochyb letos skupinou smrti. Skládá se z nejlepšího čínského týmu, vítězů MSI 2018 a obou splitů ligy LPL, Royal Never Give Up - dále z loňských světových šampionů, Gen.G Esports(dříve KSV či Samsung Galaxy), letos druhého nejlepšího týmu evropské LCS, a to sice Team Vitality a severoamerickým miláčkům a vítězům NA LCS gauntletu, Cloud9. I přesto, že hrají všechny čtyři týmy na vysoké úrovni a jistě pomýšlí na postup, vybojují ho jen dva a favority jsou samozřejmě Uziho RNG a korejský celek Gen.G. Jak moc dokáží soupeře potrápit Vitality a Cloud9? 

Gen.G Esports

  •  Jižní Korea CuVee
  •  Jižní Korea Ambition, Haru
  •  Jižní Korea Crown
  •  Jižní Korea Ruler
  •  Jižní Korea CoreJJ
Gen.G Worlds 2018

Je to už potřetí co se tenhle tým kvalifikoval na Worlds po vítězství v korejském gauntletu o třetí spot. V roce 2016 získali stříbro a loni se hráči tehdejšího Samsung Galaxy zapsali do historie vítězstvím 3:0 ve finále nad legendárním SK Telecom T1. Letos tým zpočátku ale vypadal, jakoby snad ztratil jiskru. V určité fázi sezóny však přišly změny a do hry se zapojil midlaner Fly, který tým nasměroval zpět na vítěznou vlnu. Za úspěšným postupem na Worlds však stál znovu Crown a do sestavy na Worlds se dostal nakonec jungler Haru. 

Silnou stránkou Gen.G je, že může hrát okolo všech tří carry hráčů (Top - Mid - ADC). Sestavě plně veteránů ovšem sem tam některý zápas nevyjde a zejména individuálními chybami mohou ztratit proti silnějším soupeřům, kteří jich využijí. Znovu se dostat do finále, bude pro Gen.G extrémně těžké a vůbec dostat se ze skupiny nebude v žádném případě snadná záležitost. Gen.G Esports bude spoléhat na své zkušenosti a macro game, kterou ovládají naprosto perfektně. V prvním hracím kole by ale mohli ztratit i dvě hry a kvůli bo1 zápasům ztratit šanci na 1. místo ve skupině. Zajímavé bude sledovat zejména rotaci junglerů. Podle zvěstí z bootcampu, se daří více Haruovi, který by mohl vynikat v bo1 zápasech. Naopak v knockout stage, pokud se tam Gen.G dostane, by měl dostat více šancí Ambition.

Royal Never Give Up

  •  Čína Letme
  •  Čína Mlxg, Karsa
  •  Čína Xiaohu
  •  Čína Uzi
  •  Čína Ming
Royal Never Give Up 2018 Worlds

Nejlepší hráč světa, Uzi, čeká na další vyzyvatele. Letos se jeho týmu Royal Never Give Up podařilo snad úplně všechno. Jeho sestava vyhrála jak jarní, tak letní split čínské ligy LPL a dařilo se i na mezinárodní úrovni, kde RNG dokázalo vyhrát MSI 2018 a přispět k čínskému triumfu na Rift Rivals. Nyní je ale čeká nejdůležitější akce roku, a to sice světový šampionát, který čínský tým zatím nevyhrál ani jednou. Podaří se právě tomuto celku ukončit krutovládu korejských hvězd?

I přesto, že nejvíce září, RNG není jen o Uzim. Letme i Xiaohu budou patřit s největší pravděpodobností mezi nejlepší solo lanery na turnaji. Díky dvěma silným junglerům toti Royal Never Give Up může snadněji přenést trenérovy poznatky do dalších her, což pomůže zejména v bo5 sériích. Junglerské duo Karsa + Mlxg ukázalo svou plnou sílu už na MSI i v obou finálech LPL. Minimálně do knockout stage by se tento hvězdný tým neměl mít problém dostat. V bo1 je to vždy tak trochu loterie, ale pokud by se RNG nedokázalo dostat do čtvrtfinále, bylo by to šílené překvapení a pro čínské fanoušky obrovské zklamání.

Team Vitality

  •  Francie Cabochard
  •  Polsko Kikis
  •  Itálie Jiizuké
  •  Portugalsko Atilla
  •  Polsko Jactroll,  Jižní Korea Dreams
Team Vitality Worlds 2018

Před touto sezónou by Vitality na Worlds očekával opravdu málokdo. V týmu si odbyli svou LCS premiéru hned tři hráči a na mezinárodní úrovni si zahrál z Worlds soupisky pouze Kikis. Team Vitality má za sebou neuvěřitelnou sezónu. Po skvělém startu jara skončil JIizuké a spol. v play-off až na čtvrtém místě a v létě to vypadalo, že se ani nedostanou do play-off. V polovině splitu však přišel nový jungler. Kikis odsunul Giliuse na lavičku a od té doby Vitality vyhráli 11 z 12 her v LCS. V play-off sice nakonec neuspěli, ale díky třetímu místu si nahrabali dostatečně velký počet bodů, aby si zajistili cestu na světový šampionát.

Tým plný nováčků bude sázet na hodně agresivní herní styl, kterým budou chtít rozebrat soupeře během brzkých fází hry. V mid game však co se týče macro game nejspíš nebudou schopni držet tempo s favority skupiny, což by je mohlo stát postup. Hvězdou týmu je bez pochyby midlaner Jiizuké, který sice neukazuje tak stabilní výkony, jako Rookie, či Caps, ale na druhou stranu dokáže v dobré pozici ovlivnit celou hru a vyhrát ji pro svůj tým ve svůj prospěch. Důležité bude, jak moc se tým proměnil během korejského bootcampu, což nám ukáže už ve středu od 15:00 proti korejským obhájcům světového titulu, Gen.G.

Cloud9

  •  Kanada Licorice
  •  Spojené státy americké Blaber,  Dánsko Svenskeren
  •  Dánsko Jensen
  •  Spojené státy americké Sneaky
  •  Spojené státy americké Zeyzal
Cloud9 Worlds 2018

Cloud9 si cestu do skupiny musel vybojovat v play-in fázi. Ve skupině sice dvakrát zaváhal, ale nakonec vyhrál všechny 4 zápasy. V bárážové bo5 sérii proti Gambit Esports to však vyšlo jen o chlup, protože v jednu chvíli byl stav vyrovnaný 2:2. Nakonec však hráči Cloud9 ukázali, že jsou kvalitnějším týmem a místo v hlavní fázi získali. Zde se přidali do skupiny smrti, kde jsou vyhlídky na postup opravdu mizivé.

Během play-in fáze Cloud9 neukázali, že by byli týmem, který má na top osmičku na Worlds a proti tak silným soupeřům, jakými jsou zejména Gen.G a RNG to budou mít nadmíru složité. V prvních oficiálních zápasech v Koreji zklamal zejména midař Jensen, od kterého snad každý čekal daleko více. Kupodivu se hlavními tahouny stali Sneaky a Zeyzal, kteří dokázali přehrát své protihráče a díky vzájemnému doplňování dokázali vyhrávat pro C9 důležité teamfighty. Pokud Cloud9 nebude hrát na svůj plný potenciál, může na postup rychle zapomenout.

Předpovědi

 PLAYzone redakceTomáš "Nightshare" Kněžínek
 
1.Royal Never Give UpRoyal Never Give Up
2.Gen.GGen.G
3.Team VitalityTeam Vitality
4.Cloud9Cloud9

Jak to vidí trenér eSuby, Tomáš "Nightshare" Kněžínek?

Gen.G jsou možná pro mnohé oblíbenci, díky své raketové historii, ještě jako Samsung Galaxy. I přesto si ale myslím, že by si tuhle skupinu měli hráči RNG uhlídat a zvítězit. O postupujících jsem celkem přesvědčen, ale zajámavý bude i souboj o třetí místo, ve kterém vidím jako favorita Team Vitality, protože Evropa už v minulosti ukázala, že na Worlds posílá silnější týmy, než NA LCS.
Štítky: Worlds