Přejít k hlavnímu obsahu

Z motorsportu esport. Jak se závodní série vypořádávají s koronavirem?

28. 3. 2020 | 12:39 Virtuální závody
Koronavirus SARS-CoV-2 ruší sportovní události na celém světě. Organizátoři se však snaží i za této situace vytěžit co nejvíce a držet fanoušky ve střehu. Díky největší podobnosti s realitou mají všechna esa v rukávu právě závodní série, které se snaží některé své závody přenést aspoň do virtuálního prostředí.
F1 Esport
F1 Esport

Virtuální závodění se stává čím dál populárnější odnoží esportu. Hráči na virtuální trati čelí podmínkám podobným skutečným závodům, popularitě se těší také u diváků, kteří mohou vyplnit čas mezi skutečnými závody. A protože právě teď se závody na celém světě ruší, závodní série se snaží vyplnit mezeru alespoň esportem.

Prvním pokusem byl virtuální závod královny motorsportu, Formule 1. Právě ta uskutečnila minulý víkend první virtuální Velkou cenu Bahrajnu. I když šlo spíše o show než o skutečné měření sil, startovní listina nabídla dobrou podívanou. Závodu se zúčastnily například tváře známé přímo z Formule 1 jako třeba Lando Norris, Stoffel Vandoorne nebo Nico Hülkenberg, ale také populární youtuber a virtuální závodník Jimmy Broadbent, zpěvák Liam Payne, historicky nejúspěšnější britský olympijský sportovec a cyklista Sir Chris Hoy a dokonce dvě tváře známé ze světa CS:GO - Sadokist a Redeye.

V podobných stopách se rozhodl jít také motocyklový šampionát MotoGP. I zde půjde spíše o show než o pořádné závodění, motocyklové virtuální závody se přeci jenom nikdy nezvládnou měřit s automobilovými. I přesto se však uskuteční virtuální Velká cena Itálie, kde se "svezou" i přední jezdci mistrovství světa v čele s Marcem Marquézem nebo Maverickem Viňalesem.

F1 2019

Nebude však nouze ani o skutečné měření sil. To dokazuje například série NASCAR, která dlouhodobě podporuje esport svou doprovodnou sérií ve hře iRacing. Právě do ní se totiž po zrušení závodů přesunula také spousta předních jezdců z nejpopulárnější série v USA. O virtuální titul se tak mimo virtuálních závodníků utkají i jména jako Dale Earnhardt Jr nebo dvojnásobný šampion NASCAR Kyle Bush.

Podobným stylem se vydala také série mistrovství světa v rallycrossu, která své boje přenese do hry DiRT Rally 2.0. Již tento týden vypuknou první kvalifikační závody. Nejúspěšnější virtuální jezdci se poté utkají v prvním závodě RX Esport Invitational proti předním světovým rallycrossovým jezdcům, ale i hostům z dalších odvětví motorsportu.

K podobným pokusům však nemusíme chodit do zahraničí, virtuální odnože závodů totiž vznikají i u nás. Valašská rally, původně první podnik mistrovství ČR v rally, se po zrušení odjede také ve virtuální podobě. Organizátoři se rozhodli podnik uspořádat ve hře Richard Burns Rally, která je sice již 14 let stará, u nás si však stále drží popularitu a díky moderské komunitě se dokonce odjede na skutečných tratích známých z českého šampionátu.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.