Přejít k hlavnímu obsahu

Zlatá cesta je u konce a SINNERS Esports jsou po výhře 3:1 devátými českými mistry v CS:GO

22. 11. 2020 | 23:20 Counter-Strike 2
Dvě nové organizace chtěly při své premiéře na Vodafone MČR v počítačových hrách hned získat svůj první titul. Větším favoritem byli hráči SINNERS, kteří však byli pod daleko větším tlakem. Finálová BO5 série splnila veškerá očekávání a přinesla spoustu napínavých momentů, na jejichž konci se mistrem mohl stát jen jeden. Ani vicemistři se ale za předvedený výkon nemají důvod stydět.
SINNERS vs. Entropiq
SINNERS vs. Entropiq

V BO5 sérii je výhodnější si jako první vybírat mapu, takže SINNERS Esports šli na své Inferno. V prvním kole je však zastavil leckr s netradičními "dualkami" a Entropiq zvládli i následnou obranu. Třetí kolo však znamenalo první bod pro SINNERS, kteří si na svého soupeře počíhali pouze s Deagly, na což navázali dalšími dvěma body a dostali se do vedení. V šestém kole se hříšnici bohužel rozhodli jít na Áčko, kde byl soupeř lépe připraven, a po následných čtyřech AWP killech od capseNa šli Entropiq opět do vedení. Další velkou individuální akci hned na to ale předvedl ZEDKO, když potrestal hráče soupeře a se dvěma životy vyhrál 1v3 clutch, na jehož počátku měl pouze Tec-9. SINNERS tímhle poprvé v zápase odstartovali delší sérii vyhraných kol v řadě, kterou Entropiq dokázali kontrovat až ve dvou posledních, kdy to lépe na A site vyšlo právě jim, když pálil ostrými třeba daxen.

Entropiq v předchozích dnech ukázali, že se Inferna nebojí a předvést to chtěli hned v pistolkách, kdy objevili takřka opuštěné Béčko. SINNERS však ve čtyřech hráčích vytáhli z druhé strany mapy banán dozadu a následný retake s přehledem zvládli. Po dvou dalších bodech pro hříšníky bylo velice klíčovým kolem to devatenácté, které Entropiq sice otevřeli, ale NEOFRAG riskantně vytáhl banán a heroicky zmařil šance soupeře. Poté se individuálně ukázal CaNNiE se svým holdem A longu, na což navázal pro změnu ZEDKO – když Entropiq zaútočili na správnou stranu mapy, ale momentum bylo jasně na straně SINNERS. Leckr další entry fragy sice zúročil v sedmý bod, následně ale beastik a spol. dvacáté třetí kolo ustříleli a do série vstoupili jasnou výhrou 16:7.

Na druhé mapě Dust 2 se potřebovali ukázat Entropiq, ale SINNERS zvládli úvodní dvě kola. Entropiq si poradili s prvním nákupem, ale poté zaúřadoval prvek jménem NEOFRAG, když vyběhl ze smoke a zaskočil soupeře při útoku na Áčko. Následný force buy Entropiq však vyšel a díky AJTTově openům v kole dalším šli poprvé do vedení. Právě AJTTovi to na téhle mapě opravdu pálilo a Entropiq na něj spoléhali. Na druhé straně střílel nejlépe SHOCK, ale v devátém kole s jedinou zbraní neměl štěstí a Entropiq už vedli 6:3. Svůj moment slávy poté zaznamenal ZEDKO, když přes smoke sejmul dva hráče jednou střelou. Entropiq dokázali ztrácet zbraně i proti slabším nákupům, ale dobrým útokem si získávali jeden bod za druhým a T stranu vyhráli 10:5.

SINNERS ve druhých pistolkách okamžitě snížili, ale Entropiq poté přečetli pohyb soupeře na jedničku. Přiložili bod k bodu a vedli již 14:6, takže jim chyběly už jen dva krůčky ke srovnání série. In-game leader hříšníků beastik ale řekl ne a zavelel na comeback pushem na A, při kterém posbíral tři jedničky s Deaglem. Zlomové kolo bylo hned to následující, když se NEOFRAG při 2v3 situaci rozhodl peeknout z A site CT spawn a vysprayoval všechny soupeře najednou. O dvě kola později CaNNiE zvládl neuvěřitelnou 1v2, když AJTT zpanikařil a rozběhl se s nožem. V dohrávkách kol vycházelo SINNERS naprosto všechno, a i když někdy přispěla špetka štěstí, tak díky komunikaci to většinu času nebyla náhoda. Zlomeným Entropiq se nedařilo vůbec nic, a to ani například ve chvíli, kdy SINNERS naběhli přímo na savenuté AWP. Deset kol v řadě znamenalo comeback na 16:14.

První příležitost na zakončení finále měli SINNERS Esports na mapě Mirage, tedy své druhé volbě. V pistolkách se jim podařilo zkoordinovat útok na A site ze všech stran, na což navázali dalšími dvěma body, ačkoliv daxen urputně bojoval a byl se svým Deaglem proti. Tohle jméno si dobře zapamatujte, protože právě on byl tahounem svého týmu na třetí mapě série, společně s HONESem, který byl hlavním strůjcem prvního bodu Entropiq. Těch dokázali přidat celkem pět v řadě, než se probudil NEOFRAG a vyčaroval vyhraný 1v4 clutch, který si rozdělil na jednotlivé duely. Hlavní úderné duo Entropiq úřadovalo i nadále a jediný další bod už za útok dokázali dát SINNERS jen tehdy, když CaNNiE otevřel kolo dvěma killy s AWP. Entropiq byli na soupeři připraveni.

V pistolkách druhé strany se Entropiq nebojácně vydali na Áčko, kde NEOFRAG nejprve poslal "VAC shot" přes smoke a se spoluhráči pak bombu v poklidu dobyl. Entropiq ale díky plantu nakoupili a force buyem zlomili ekonomiku soupeře, protože další dvě kola byla čistá, tedy bez ztráty jediného hráče. Ve dvacátém kole se sice AJTT nedostal včas k plantu, ale Entropiq hráli v daleko větší pohodě – ba co víc, vyvarovali se zlomovým chybám a vyhrávali klíčové souboje, na rozdíl od ztraceného Dustu 2. Daxen a HONES dominovali také za útočnou stranu a společně nasbírali 60 killů – sám daxen poslal sérii na čtvrtou mapu díky neskutečnému skóre 36:15.

Čtvrtou vyvolenou mapou byl Nuke, kde SINNERS začali ubráněným Béčkem, ačkoliv daxen se hodně šikovně pokoušel o 1v4 clutch. Entropiq si však oblíbili průchod dveřmi dolů a SINNERS to příliš nevadilo, protože to soupeři dovolovali dokola a dokola. Více než dílčí úspěchy to ale ze začátku strany nepřinášelo, naopak SHOCK parádním 1v2 clutchem v šestém kole zvýšil skóre již na 5:1. V devátém kole se Entropiq rozhodli změnit tempo a rychlým útokem na A zaskočili soupeře a třetí bod následně získali po průchodem dolů a zvládnutém 5v5 afterplantu. Hodně klíčový byl leckr, který o chloupek zvládl 1v1 situaci a často chodil přes šachtu dolů právě on, aby nabíhal hráči na rampě do zad. Skóre 9:6 pro SINNERS Esports nechávalo Nuke zatím otevřeným.

Hříšnici přešli na útočnou stranu, kde pistolky musel zachraňovat v 1v2 clutchi beastik. Po dvou "povinných" kolech díky NEOFRAGovi zvládli SINNERS i to další a vedli už 13:6. NEOFRAG byl nejlépe střílejícím hráčem na mapě, ale tentokrát to nebylo o šílených akcích, nýbrž o neustálém fragování. Po dobrém holdu B site po položení bomby se SINNERS dostali dokonce do vedení 15:8 a k zisku titulu mistrů ČR měli sedm příležitostí, takže se nemuseli bát riskovat. Soupeř ale začal skóre stahovat a důležité killy dával například capseN, zatímco při jednom postupu venkem do exitu SINNERS zapomněli jeden smoke. Horní site pro změnu držel leckr, HONES zariskoval a snažil se rozhodit soupeře netradiční autosniperkou, ale ve 29. kole bylo dílo zkázy dokonáno.

SINNERS Esports na turnaji hráli celou řadu vyrovnaných map a prokázat museli jak vytříbené individuální kvality, tak i neskutečnou týmovost, která byla klíčová ve vyrovnaných koncovkách. Beastik sice po zápase řekl, že je mrzí ztráta Mirage, čímž přišli o neporazitelnost na turnaji, ale na to se historie už nikdy ptát nebude. Celá základní pětice kromě ZEDKA získává svůj první český titul v kariéře, čímž SINNERS dokonali neuvěřitelnou pouť domácí scénou v letošním roce. Vznikli jako supertým, který tu měl vše vyhrát – a to se opravdu povedlo. Zapomínat ale nesmíme ani na Entropiq, kteří byli rovnocenným soupeřem a svým výkonem po všech stránkách potvrdili, že ve finále našlapaného turnaje nebyli náhodou. Jak se říká: Sláva vítězům, čest poraženým!

Novými mistry ČR za rok 2020 je tato šestice:

 Česká republika Jindřich 'ZEDKO' Chyba
 Česká republika Sebastian 'beastik' Daňo
 Česká republika Max 'SHOCK' Kvapil
 Česká republika Hubert 'CaNNiE' Ludwig
 Česká republika Adam 'NEOFRAG' Zouhar

 Slovensko Michal 'KETUBOR' Csontoš – trenér

Nejužitečnějším hráčem turnaje se po zásluze stal Adam 'NEOFRAG' Zouhar, který do finále vstupoval jako hráč s nejlepším K/D ratiem z celého turnaje a předčil v hlasování diváků Lukáše 'capseN' Koláčného. NEOFRAG svou kvalitu navíc potvrdil i ve finále, kde byl z řad SINNERS jediným pozitivním hráčem. Nejméně mu vyšla Mirage, kde i přesto předvedl fenomenální clutch, zatímco celkově nasbíral o 33 více killů než smrtí. Velká gratulace!

SINNERS vs. Entropiq
Štítky: MČR, SINNERS, Entropiq
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.