Přejít k hlavnímu obsahu

Fnatic jsou zpět na trůnu! Finále ovládli i s nemocným hráčem, ten navíc topfragoval

13. 5. 2024 | 13:00 VALORANT Reportáž
První letošní split je na nejvyšší regionální úrovni za námi. Evropskou trofej pozvedla sestava Fnatic, tedy až na jednoho hráče. Kouzelného momentu se kvůli zdravotnímu stavu nezúčastnila hvězda finálové bitvy. Diváci ji přesto odměnili potleskem a cenou MVP.
Fnatic jako šampioni
Fnatic jako šampioni
Zdroj: VCT Esports

Rok 2024 nebyl pro fanoušky Fnatic vůbec přívětivý. O účast na úvodním mezinárodním turnaji roku je připravilo české duo z KC Marteen a Magnum, vstup do hlavního splitu navíc zahájili porážkou. S odřenýma ušima se ale dostali do play-off, kde přehráli Team Liquid a posléze mohli vrátit porážku českým střelcům. Do finále se však na první dobrou nedostali, protože je smetl Team Heretics, který vypadá opravdu silně.

Fnatic nicméně uspěli v lower bracketu a rematch byl na světě. Team Heretics ale měl opět zápas plně pod kontrolou, vedení 2:0 nikoho nepřekvapovalo. Na druhé stráně byla nálada opačná. Jeden z hráčů Fnatic se ještě k tomu necítil dobře a zápas začaly doprovázet nucené pauzy, které Leo „Leo“ Jannesson využíval k návštěvě toalet. Přesto se vždy vrátil na stage, aby zápas mohl pokračovat. Nebylo totiž zdaleka dohráno.

Na třetí mapě se začaly prokazovat zkušenosti. Mladá sestava Heretics začala sekat chyby, zatímco Fnatic ukázali svou tvář z minulého roku. Sérii v mžiku srovnali a o mistrovi Evropy měla rozhodnout poslední pátá mapa. A když to Leo vydržel celý zápas, tak na rozhodující mapě to platilo dvojnásob. Serveru dominoval, na kontě měl nejméně smrtí i nejvíce killů, ale jakmile rozhodl poslední kolo, tak opět zmizel do zákulisí.

Publikum však jeho jméno skandovalo tak hlasitě, že jej musel slyšet až do šaten. Zápas zakončil s +28 KD a v hlasování o nejlepším hráči sérii neměl konkurenci. VCT EMEA byla také svědky vůbec prvního reverse sweepu v BO5 sérii. Kromě blyštivé trofeje, finanční odměny a Champions bodů si Fnatic rovněž vysloužili přímý spot do play-off na Masters v Šanghaji, kde si ještě k tomu budou moci vybrat svého soupeře.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.