Přejít k hlavnímu obsahu

Semifinálový šok! Vítězové obou skupin jsou venku, do finále IEM jdou G2 a FaZe

26. 2. 2022 | 22:45 Counter-Strike 2 Reportáž
Turnaj IEM Katowice zná své finalisty! Po semifinálových bojích je jasné, že o zlato si to ve velkém finále rozdají dva velcí rivalové – FaZe Clan a G2 Esports. Co se stalo, že dokázali předčit vítěze obou skupin a i velké favority, Natus Vincere a Heroic?
Finn "karrigan" Andersen
Finn "karrigan" Andersen
Zdroj: PLAYzone (Pavel Kristián)

IEM Katowice 2022 se blíží ke svému závěru a zatím přináší celkem nečekané momenty. Dnes se odehrály dvě semifinálové bitvy, ve kterých se představili oba vítězové skupin – Natus Vincere a Heroic. G2 Esports i FaZe Clan však udrželi vysoké tempo a po čistých výhrách si to zítra mezi sebou rozdají o titul.

Nejdříve se ve Spodek Aréně odehrál dlouho očekávaný mač NAVI proti G2 Esports, aneb Oleksandr "s1mple" Kostyliev vs. Ilya "m0NESY" Osipov. Šestnáctiletý střelec poprvé vyzval svoji organizaci, která ho vychovala, a zase světu ukázal, jaké monstrum v tamní juniorce objevili. Nejdříve se hrálo Inferno, kde kraloval statistikám svého týmu. G2 se za útok prezentovali agresivní a nepředvídatelnou hrou, která přinesla luxusní vedení 10:2. Do druhé půlky ale s lepší morálkou vstupovali NAVI, jelikož s1mple pro svůj tým zařídil alespoň pět bodů. G2 se však po zmařených pistolkách rychle adaptovali a za chvíli vedli už 15:8. Tváří v tvář porážce se NAVI ještě sice nevzdávali a získali čtyři kola za sebou, pak však zaúřadoval m0NESY, který byl na A situ nekompromisní a vítězstvím 16:12 zajistil evropskému supertýmu vedení v sérii.

Boj se následně přesunul na Mirage, mapu na míru stvořenou pro oba celky. Lépe začali NAVI, ale G2 se nenechali zastrašit a vyhráli šest po sobě jdoucích kol. Když už se s1mplovi a spol. konečně podařilo utnout černou sérii ztracených bodů, m0NESY předvedl neuvěřitelný 1v3 clutch s AWP, čímž zajistil G2 před změnou stran pohodlné vedení 11:4. Silná obrana NAVI ale všem jasně ukázala, že tady se ještě končit nebude, protože rusko-ukrajinská pětice po parádní sérii kol srovnala stav na 11:11. Ani to ale stejně nestačilo, jelikož G2 se dokázali zvednout a výhrou 16:13 dotáhli sérii do zdárného konce.

Druhé série proti sobě postavila Heroic a FaZe Clan, který se opět musel obejít bez dlouholetou oporu Håvarda "rain" Nygaarda. Také tato série odstartovala na Infernu a také měla podobný scénář. FaZe se za útok díky skvělému Helvijsu "broky" Saukantsovi dostali do herní pohody, a než se Heroic vzpamatovali, Finn "karrigan" Andersen velel svůj tým k dalším bodům ve velkém vedení 10:2. Tři kola z dánské strany mu sice trochu překazila plány, jenže po výměně stran jeho tým nepřestával zvyšovat vedení. Heroic prostě zaspali začátek, a ani jejich následný pokus o zvrácení průběhu nebyl úspěšný, neboť FaZe zvítězili 16:11.

Heroic potřebovali sérii srovnat a tu nejlepší příležitost měli na své vlastní mapě Nuke. Dánům se ale nevedlo a průběh měla tato mapa skoro identický. Obranný val FaZe továrnu totálně uzavřel, a byl to především karrigan, kdo nekompromisně držel "áčkový" site. Výsledkem toho bylo jen pět bodů pro dánskou stranu, které se prostě před diváky nedaří. Po výměně stran sice ještě naposledy usilovali o třetí mapu, ale víte jak FaZe odpověděli? Tvrdě a nekompromisně. Nepovolili jim totiž už ani jedno kolo a po výsledku 16:5, a hlavně dalšímu dominantnímu výkonu, postoupili do velkého BO5 finále, kde v neděli od 17:00 vyzvou G2 Esports. Podvečer nabídne vrcholné představení, tak si ho nenechte ujít u nás na Twitchi.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.