Přejít k hlavnímu obsahu

Je to nepopsatelné, porazili jsme možná i nejlepšího hráče na světě, raduje se Dzouvi

13. 7. 2022 | 15:30 NHL Reportáž
Na IIHF Mistrovství světa už jsou ve hře poslední čtyři reprezentační týmy. Mezi nimi nechybí ani Česko, které senzačně postoupilo přes Kanadu a o víkendu si zahraje o medaile.
Pepcastachurcik a Dzouvi
Pepcastachurcik a Dzouvi
Zdroj: Hokej.cz

Na startu druhého velkolepého národního mistrovství se nacházelo 22 států, což je šest více než minule. Favorité byli jasně daní, ale ne všichni prošli do finálního víkendu. Obhájci z Finska o tři góly porazili Švýcary, USA přehrály Německo a Lotyšsko šokovalo Švédsko, když v prodloužení zvítězilo celkově 9:8.

Nás ale samozřejmě nejvíce zajímá česká výprava. Josef „Pepcastachurcik“ Stachura (Xbox, Oceláři Třinec) a Adam „Dzouvi“ Menšík (PlayStation, Dynamo Eclot) postoupili ze druhého místa skupiny D, když nestačili pouze na Švédsko. Slovenské dvojici se naopak vůbec nedařilo, skončila poslední ve skupině B.

Ve čtvrtfinále na český nároďák čekala silná Kanada, kluci se však nezalekli. Hráč pardubického Dynama vstoupil do série výhrou 3:2 nad Sayedem Safirem „SafirSnipezGOLD“ Sodourim. Úřadující mistr světa Justin „Regs84“ Reguly sice skóre otočil, ale Dzouvi vyhrál svůj druhý duel 5:2 a poslal český nároďák zpět do vedení. V rozhodujícím duelu duelu zazářil Stachura, když udržel remízu 1:1 a poslal český tým do semifinále.

„Pocity jsou nádherné. Splnili jsme cíl, který jsme si před startem šampionátu stanovili,“ pochvaloval si Ocelář z Třince. „Když jsem vloni klukům z týmových soutěží říkal, že v letošním ročníku změním obranu ze zónové na osobní, nikdy by mě nenapadlo, že s ní zdeptám nejlepšího hráče celé Ameriky,“ prozradil něco ze strategie.

„Je to nepopsatelné,“ neskrýval radost ani jeho parťák Dzouvi. „Porazili jsme jeden z TOP týmů, Reguly je možná i nejlepší hráč na světě. Zatím nejtěžší série, co jsem kdy v životě hrál,“ dodal Menšík k náročnosti tohoto duelu.

Jednodušší už to ale mít ve zbytku turnaje nebudou, v turnaji zůstává jen absolutní špička. O postup do finále se české duo porve v sobotu od 20:30 s elitními hráči ze Spojených států amerických, kteří jsou zatím naprosto suverénní. O druhou místenku ve finále vyzvou favorizovaní Finové překvapení turnaje Lotyšsko.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.