Přejít k hlavnímu obsahu

Esuba vládne Svitavám. Ve finále přehrála Entropiq a vrací se na tuzemský trůn

22. 8. 2022 | 11:45 League of Legends Reportáž
Vrchol sezóny Hitpoint Masters se vrací do již známých kolejí. Historie udělala z eSuby nejúspěšnější celek domácí scény, na jaře musela „modrá krev“ žezlo předat konkurentům z Entropiq. Karty se teď ale znovu obrátily a ve finálovém klání Hitpoint Masters ve Svitavách se eSuba novému konkurentu na vzestupu pomstila. Oba týmy spolu zároveň vyjedou reprezentovat českou ligu na European Masters.
Esuba ovládla finále proti Entropiqu
Esuba ovládla finále proti Entropiqu
Zdroj: PLAYzone

Jen málokdo by si před začátkem play-off vsadil na eSubu. Legendární organizace tuzemského League of Legends se do vyřazovací části prodrala na poslední chvíli díky lepšímu vzájemnému skóre s celkem Cryptova.

Na své cestě za vykoupením nejdříve smetla 3:0 SINNERS. V následném zápase s Dynamem Eclot šlo nejen o zajištění finálové účasti, ale také o jedinou zbývající místenku na European Masters 2022.

Modrá krev ztratila jedinou hru oproti třem, které dotáhla do vítězného konce. Finále mělo tedy stejné účastníky jako na jaře. Tehdy EIQ svého soupeře naprosto smetli.

Tentokrát to byla ale jiná podívaná. Esuba se ujala po první mapě vedení. Hned na to ale bylo vyrovnáno a následně byli na koni zase hráči EIQEntropiq vedli 2:1, byli blízko triumfu. Jenže další dvě mapy šly ve prospěch eSuby, která překvapila největší favority Hitpoint Masters a pozvedla ve Svitavách vysněný titul.

„Pocity jsou naprosto úžasný, s kluky jsme věděli, že to bude těžký, ale nevzdali jsme to,“ řekl Václav „VaSKED“ Benda reportérům z pořadu CNN Prima Gaming bezprostředně po vítězství. „Po druhé hře bylo finále náročné. Všichni jsme byli unavení a dotáhli jsme ho do vítězného konce. Na začátku náš každý odepisoval, ale my jsme ukázali, že kvalitu máme a teď si to odvezeme do Evropy,“ prohlásil VaSKED, který se svými spoluhráči absolvoval dvanáctihodinovou šichtu na hlavní stagi. 

Dvaadvacetiletý support vyzdvihl hlavně atmosféru ve svitavské Fabrice: „Fanoušci byli úžasní, ti nás táhli kupředu a vyhráli jsme to pro ně. První dvě hry jsme si říkali, že fandění je půl na půl. Třetí, čtvrtá a pátá hra to byl naprostý přejezd, eSuba ukázala, že je nejlepší organizace.“

Naopak smutek vládl v táboře Entropiq, jehož hráči v letošním roce opanovali česko-slovenské League of Legends soutěže. „Šli jsme si pro obhajobu, ale eSuba předvedla dobrý výkon, nám nesedla stage. V tréninku podáváme lepší výkony a nám nezbývá než soupeři pogratulovat,“ řekl Petr „denyk“ Haramach.

Finále Hitpoint Legends jim ale nevyšlo a jistou měrou se na tom podepsal i svitavský kotel a jeho bouřlivé prostředí. „Někomu to pomáhá, na Prague Champs nám fandění pomohlo. Tady je to hlučnější a jak kdo na to reaguje pozitivně. Záleží, jaký má den,“ dodal denyk

Entropiq opět dorazili do Svitav pouze ve čtyřech. Turecký jungler Mustafa „Rames“ Korkmaz opět neobdržel víza nutná ke vstupu do Česka. Podle zkušeného supporta denyka tento stav týmu příliš nepomáhá. „Je to o něco horší, než kdyby byl s námi a prožíval s námi, co prožívá celý tým. Takhle je to na dálku, bavíme se přes Discord. Je to těžší, kdyby byl s námi, tak by se tým zlepšoval rychleji,“ dodal. 

Esuba si připsala už třináctý triumf na Hitpoint Masters. Finále bez této organizace bylo doposud pouze jedinkrát za celou dobu pořádání. Ani v roce 2022 se tak nemění zaběhlé pořádky.

Něco by se ale mohlo změnit v sestavě poraženého finalisty. Vedení Entropiq ještě stále věří, že je tu drobná naděje, že se konečně podaří dostat Ramese do Prahy. Pokud ale ani další pokus nevyjde, je možné, že osmnáctiletý turecký hráč má před sebou poslední zápasy v černo-zeleném dresu. 

Na eSubu i Entropiq nyní čekají zápasy v play-in fázi letní části EU Masters. Modrá krev jako vítěz české ligy je ve třetím koši, Entropiq až v nejnižším čtvrtém. 

Vítězná sestava pro Hitpoint Masters Summer 2022:

  •  Vietnam Hoang Quan „Welcom“ Nguyen
  •  Česká republika David „Jejky“ Jakubec
  •  Česká republika Jan „Sajator“ Zítek
  •  Česká republika Daniel „DANY“ Novák
  •  Česká republika Václav „VaSKED“ Benda
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.