Přejít k hlavnímu obsahu

Chcete více českých her? Podporujte je crowdfundingem!

6. 4. 2024 | 13:00 Gaming
České počítačové hry jsou známé po celé zeměkouli. Obecně je herní průmysl jedním z našich nejvíce pozitivních odkazů ve světě. Ať už se jedná o herní sérii Arma vzešlou ze staré dobré Operace Flashpoint, Mafii, která se snad dočká i svého čtvrtého pokračování, nebo třeba nedávno vyšlý Last Train Home od studia Ashborne Games, české hry jsou svým pojetím často unikátní a do celého odvětví přináší něco nového. Občas je toho nového až příliš. A tak místo spolupráce s velkými vydavateli sahají čeští vývojáři raději po financovaní pomocí crowdfundingu, kde se snaží oslovit přímo své budoucí zákazníky – hráče. V těchto dnech probíhají na crowdfundových stránkách kampaně hned na dvě hry od českých vývojářů.
Sribe RPG
Sribe RPG
Zdroj: Kickstarter

Na nejpopulárnější platformě Kickstarter můžete najít projekt studia Rawmeat – unikátní kombinaci plošinovky, point-and-click adventury, RPG a side scrolleru. Hra Scribe toho slibuje mnoho, a přitom se jedná o pařbu, na jejímž vývoji se podílí pouze dva lidé – bratři Mikuláš a Tomáš Področtí.

Právě Mikuláš Podrocký je veteránem v oboru. Podílel se na titulech jako Mafia 2, Top Spin 4 nebo Kingdome Come: Deliverence. Hře Scribe se zatím podařilo vybrat přes 10 000 dolarů. Úctyhodná částka, ale k tomu, aby byla kampaň zakončena úspěšně, potřebuje vybrat ještě 4x tolik. Času je na to stále dostatek a ambice má hra obrovské. Sami se můžete přesvědčit přímo na Kickstarteru.

Kingdom Come: Deliverence
Kingdom Come: Deliverence
Zdroj: Kickstrater.com

V minulosti se podobnou cestou crowdfundingu vydalo hned několik projektů z českého herního prostředí. Tím nejznámějším a také dost možná nejúspěšnějším byla hra Kingdom Come: Deliverance. Warhorse Studio v čele s Danem Vávrou se rozhodli pro zahraniční platformu Kickstarter, kde žádali o 300 000 liber (v přepočtu dnes přibližně 8 895 000 Kč).

Nejenže se podařilo tuto částku vybrat, ale dokonce několikanásobně překročit. Na samotném Kickstarteru čítá finální vybraná suma 1 106 371 liber, tedy téměř čtyřnásobek původní částky. Hra byla úspěšně dokončena a získat ji můžete včetně několika rozšíření třeba na Steamu, kde se těší velmi kladnému hodnocení od více než 90 tisíc recenzentů. Dnes se Kingodm Come: Deliverence řadí mezi české herní klasiky.

Sang: The Desert Blade

Není vše jen o velkých titulech. Na Kickstarteru můžete najít i menší tituly, například úspěšně financovaný Sang: The Desert Blade. Ten žádal o mnohem skromnějších 11 tisíc liber, ale fanoušky zaujal natolik, že se na konci vybralo přes 74 tisíc. Hra je stále ve vývoji a pokud zaujme i vás, můžete si ji přidat do seznamu přání.

Kickstarter však není místem, které vyhledávají jen tvůrci digitálních her. Najdete na něm třeba úspěšně financovanou karetní hru Space Race: The Card Game od boardcubatoru Jana Soukala a Marka Loskota, nebo deskovou hru Kinghill od Petra Marka. I ta vydělala přes dvojnásobek požadované částky. 

Sám Marek Loskot v rozhovoru pro Na volné noze přiznal, že Crowdfunding je velmi složitá záležitost, která by měla být pouze vyústěním dlouhodobé snažení a práce na projektu. Bez správné přípravy a komunikačního plánu sám crowdfunding na Kickestarteru spásu nepřinese.

Samozřejmě Kickstarter je převážně platforma, která cílí na mezinárodní publikum. Své místo na crowdfundingové scéně si našli ale i tituly, které míří na lokální publikum. Příkladem mohou být například hry ze známé série Polda, které rozjeli velmi úspěšné kampaně na českém hithitu. Své si vydělala například kampaň na remaster verzi starého dobrého Poldy 2 – místo požadovaných 600 000 Kč se vybralo 1 825 179 Kč. Aktuálně se stále ještě můžete zapojit do kampaně na osmý díl s detektivem Pankrácem v hlavní roli. I ten už svůj cíl jednoho milionu korun naplnil. Do konce zbývá ještě 23 dní, ale Polda 8 vybral už 1 965 206 Kč. 

Neméně zajímavým počinem, který se rozhodl pro hithit byla například středověká hra z husitského prostředí 1428: Shadows over Silesia od sólo vývojáře Petra Kubíčka z Brna. I ta je dokončená a můžete ji vyzkoušet zde.

I na Hithitu najdete zástupce deskových her, jeden příklad za všechny je třeba úspšně profinancovaná Legie: Sibiřská cesta. 

Ať už se jedná o velká studia nebo jednotlivce, kteří chtějí dotáhnout svůj vysněný projekt, po crowdfundingu sahá hodně tvůrců her. Ať už těch digitálních nebo tištěných. Jedná se přitom o běh na dlouhou trať, protože na každou hru, která svého finančního cíle dosáhne, připadá další, které se to nepodařilo. V oficiálním reportu Kickstarteru najdete, že úspěšných herních kampaní proběhlo celkem 41 892, ale těch neúspěšných ještě o chlup více – 43 088. Z toho přes 30 000 se nedostane ani přes 20 % požadované částky. 

Pokud tedy chcete podpořit české tituly, jako je například připravovaný Scribe RPG, neváhejte. Čas běží a crowdfundingové kampaně nic neodpouští. 

Štítky: gaming