Přejít k hlavnímu obsahu

Bude to clown fiesta, říká šéf SINNERS. Proč skončil NEOFRAG a jaká je nová strategie týmu?

21. 5. 2024 | 10:00 Counter-Strike 2 Rozhovor
Kolem situace v týmu SINNERS vyvstalo mnoho otázek. CEO organizace Moritz Straube se tak posadil před kameru a snažil se fanouškům nejasnosti náležitě vysvětlit. Níže naleznete přepis zajímavých pasáží, ale pro kontext doporučujeme poslech více než 20minutového vyjádření.
Moritz Straube
Moritz Straube
Zdroj: SINNERS (s povolením)

Před týdnem opustil SINNERS Adam „NEOFRAG“ Zouhar. Nečekaný odchod byl však pouze vyústěním situace v týmu. „Během dubna jsme zjistili zásadní týmové neshody. Interní komunikace se někdy měnila až v toxicitu,“ popisuje Straube. „Kluci se dostali do spirály, nálada se rychle stávala špatnou a my zjistili, že to je něco, co se musí řešit razantnějším způsobem. Středobod problémů nešel zcela upřímně odstranit,“ pokračuje.

Ve svém vyjádření CEO SINNERS popisuje, že se s týmem na začátku roku dohodli, že si po prvním kvartálu vyhodnotí poslední změny. Kvalifikace na Major jim nevyšla a kvůli absenci dalších velkých akcí se rozhodlo až po mnohem aktivnějším dubnu. „Začali jsme šňůrou devíti vítězství a pak to tak nějak šlo zase rychle z kopce. To pro nás bylo takové trochu znamení, že se v týmu děje i něco jiného, k čemu se musíme dostat,“ říká Straube.

Návrat Zouhara měl přitom jednoznačnou myšlenku: „Chtěli jsme přivést do týmu nejlepšího možného hráče na každou pozici a zkusit se probojovat na Major. S tím samozřejmě přichází mnohem vyšší výdaje, takže jsme potřebovali vidět výsledky. Když nepřišly, tak jsme od téhle myšlenky upustili a řekli si, že půjdeme cestou mladých hráčů – jako když jsme začínali s původní sestavou, ve které byl každý hladový po mezinárodním úspěchu.“

Dvojnásobného účastníka Majoru označuje za legendu, ale pokud chce organizace nastolit novou strategii, musí začít u jednoho z nejlepších českých hráčů. Podle Moritze tvoří týmová chemie minimálně 50 procent úspěchu. „Kvůli interním problémům se vytrácela vášeň pro hru. Abychom ten oheň znovu zažehli, řekli jsme si, že zkusíme zapojit nové talenty a mladší hráče, kteří možná ještě nedostali tu příležitost se ukázat,“ dodává.

Jen u Michala „majky“ Švancary ale možné změny nekončí. „Rozhodli jsme se trochu experimentovat s naší sestavou a možná i nějakými novými hráči. Bude to trochu clown fiesta a zmatek, protože na některých turnajích nemůžeme udělat velké změny v sestavě,“ popisuje Straube. Josef „MoriiSko“ Maurenc dnes jako další na zkoušku naskočil místo Maxe „SHOCK“ Kvapila. Finální pětici chtějí SINNERS najít do konce hráčské pauzy.

Organizace se už nebude hnát za Majorem za každou cenu, primárním cílem je postavení nových základů. Pomáhat s tímto úkolem bude mnohem více Blažej „Bajo“ Madaj, trenér akademie a analytik hlavního týmu. „Potřebujeme trpělivost. Nemůžeme okamžitě očekávat výsledky, ale věříme, že za pár měsíců budeme zpět tam, kde chceme být. Že zase něco vyhrajeme a kvalifikujeme se na velké turnaje,“ uzavírá Straube vyjádření.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.