Přejít k hlavnímu obsahu

Německo: Absolutní zákaz násilných her?!

8. 6. 2009 | 22:08
V pátek 5. června internetem prolétla zpráva, která zaskočila téměř každého méně či více, do herní branže zainteresovaného člověka. V Německu, jedné z nejdůležitějších Evropských zemí, co se týče herního a progamingového průmyslu se schyluje k absolutnímu zákazu všech násilných her.
Výchozí obrázek

ugblood.jpg

V pátek 5. června internetem prolétla zpráva, která zaskočila téměř každého méně či více, do herní branže zainteresovaného člověka. V Německu, jedné z nejdůležitějších Evropských zemí, co se týče herního a progamingového průmyslu se schyluje k absolutnímu zákazu všech násilných her.

násilí ve hrách

foto: internet

Je odvěkou skutečností, že Německá justice, politická scéna a veřejnost obecně, není nakloněna násilným hrám. Hlasy po jejich absolutním vymýcení tu byly vždy, ale nikdy neměly takovou sílu, aby k tomu doopravdy došlo. Oním signálem, pomyslnou poslední kapkou, která přivolala na násilné hry v Německu "poslední soud" byl nejspíše incident z letošního března, kdy střelba ve škole byla spojena s pachatelovou zálibou v hraní her cs 1.6 a Far cry 2.

Celkové společenské podnebí a tyto události dohromady vyeskalovaly ve společné prohlášnení ministrů vnitra všech 16 spolkových zemí Německé spolkové republiky:

"Každá hra, kde je hlavním úkolem fyzická likvidace člověka nebo jemu podobných stvoření bude po schválení nového zákona a jeho uvedení v platnost zakázána. Zakázán bude jak prodej a propagace, tak jejich vývoj na územé spolkové republiky Německo."

Bylo by dobré osvětlit o jaké tvrzení se opírá tato histerie napříč Německým politickým spektrem.

Jako zástupce za všechny, zde uvedu prohlášení ministra vnitra Dolního Saska Karla Petera Brucha:

"Násilné hry mají za následek snížení vnímání následků a důsledků skutečného, reálného násilí. Mladí masoví zabijáci VŽDY (pozn. red: v původním textu always, jsem s odpuštěním v překladu musel zdůraznit, ač v původním textu tak nebylo) hrají tento druh her před tím než jdou vraždit."

Co to znamená v praxi? Hry jako jsou Cs 1.6, Cs:s, Crysis, World of Warcraft! nebo GTA budou zcela zakázány pro prodej, pořádání soutěží a cokoliv jiného, co by vedlo k šíření jejich kopií nebo jen informací! o nich.

">Většině počítačových hráčů známá firma Crytek, tvůrce hi-tech blockbusterů Crysis a Far Cry má s pokračováním těchto kasovních trháků nejspíše odzvoněno, pokud neprovede kroky k přesunutí své působnosti mimo území Německa. A Crytek nejsou zdaleka jediní.

 

Všechny násilné hry budou v Německu postaveny mimo zákon.

foto: internet

To, že toto bude mít obrovský dopad na ekonomiku a zisky herních vývojářů je neoddiskutovatelné, vždyť Německo je jedním z největších světových odbytišť pro herní vydavatele.

Co ale nejvíce může trápit nás, je dopad tohoto kroku na Evropský, potažmo světový progaming. Obchodní značky jako ESL, Schroet Kommando, Team Alternate, Mousesports, Gamehosting.de a mnoho dalších. Všechny tyto subjekty budou muset zcela přehodnotit, změnit nebo zcela zanechat své činnosti na progamingovém poli.

Možná se dočkáme toho, že za několik měsíců bude mít Team Alternate pouze Need for Speed a Fifa sekci a na ESL se nebude hrát nic jiného než icq pool a NHL.

Zákon musí ještě projít schválením v Německém parlamentu, ale vzhledem k evidentní podpoře napříč celou německou politickou a společenskou scénou se toto zdá pouze jako formalita.

V každém případě Vás i nadále budeme informovat o dalším vývoji situace, a s novými informacemi se Vám přihlásíme ihned jakmile se stane v této věci něco zásadního.