Přejít k hlavnímu obsahu

Svět CS v roce 2009 #2/2

20. 12. 2009 | 21:37 Counter Strike 1.6
Jak jsme slíbili, tak také činíme. Přinášíme shrnutí všeho důležitého, co se odehrálo v druhé polovině letošního roku.
Výchozí obrázek

Jak jsme slíbili, tak také činíme. Přinášíme shrnutí všeho důležitého, co se odehrálo v druhé polovině letošního roku.

Tentpole
Foto: hltv.org

V srpnu se vše točilo okolo SK Gaming. Po špatných výkonech na Dreamhacku Summer se začalo proslýchat, že by tým měli opustit Kristoffer "Tentpole" Nordlund a Robert "RobbaN" Dalhstrom. Kromě špatných výkonů měla být důvodem i nechuť hráčů u SK pokračovat, protože jim organizace měla dlužit výplaty za několik měsíců. Nakonec tým opustil pouze Tentpole, kterého dočasně nahradil Jim "zneel" Andersson, který přišel z Begrip.

Zneel měl týmu pomoci hlavně v nadcházející švédské WCG kvalifikaci a finále Inferno Online League. Nicméně na obou akcích SK Gaming vyhořeli. Přestože Švédsko mělo za WCG zajištěná dvě místa, tak ani jedno nebylo pro SK. Ti nestačili v semifinále na H2k Gaming a na cestu do Číny mohli zapomenout.

Než se podíváme, co se dělo u SK Gaming dále, tak si na chvíli odskočíme do Německa – konkrétně na GC Cologne nebo také tzv. Supercup. O ten se utkaly pouze čtyři týmy, které se nakonec seřadily v pořadí mousesports, mTw, fnatic, SK Gaming. SK Gaming navíc museli hrát v mixu protože Marcus "zet" Sundstrom nestihl svůj let a na turnaj neodcestoval.

Vedení SK Gaming pomalu s zetem docházela trpělivost a vše se mělo vyřešit po finále IOL. Tam SK senzačně podlehli Begrip a zetův osud u SK Gaming byl zpečetěn. Fanoušci a celá komunita byla ještě dlouhou dobu napínána, než se konečně dozvěděla, že SK Gaming doplňují Johan "face" Klasson a Frej "kHRYSTAL" Sjostrom, kteří přišli z H2k-Gaming, aby nahradili zeta a zneela. Sestava okolo Filipa "Neo" Kubskiho se pak po týdnech jednání upsala organizaci Vitriolic.

První velká akce čekala SK Gaming v pozdějším dějišti World Cyber Games, čínském Chengdu. Na Global Challenge se zde nové sestavě převelice dařilo, když se dokázala propracovat až do finále, ve kterém přehrála do té doby téměř bezchybné fnatic. Třetí zde skončili WeMade FOX a čtvrtí domácí TyLoo.

Vraťme se ke změnám na herním poli. Návrat oznámila organizace Meet Your Makers, která nalezla nové věřitele, investory i sponzory. Ačkoli mnozí očekávali návrat polských hvězd k MYM, manažeři se rozhodli angažovat nadějnou sestavu Begrip posílenou o zeta.

Hráči MYM nečekali dlouho na to, až většina z nich poprvé v životě vyrazí na velkou

fnatic během turnaje v Dubaji
Foto: hltv.org

zahraniční akci. Bylo to do Dubaje na další Global Challenge, kde se opět sjela celá světová smetánka. MYM se dařilo naprosto výborně a pomalu ale jistě postupovali turnajem směrem do finále. To se jim nakonec povedlo, nicméně na závěr turnaje je čekal neřešitelný úkol s názvem fnatic. Fnatic opět prokázali svoji dominanci v letošním roce a řádění MYM utnuli vítězstvím 2-0 na mapy. Švédskou dominanci na turnaji potvrdili třetím místem SK Gaming.

SK následně odcestovali na turnaj IEF 2009, kde byli jediným neasijským celkem a snadno zde zvítězili, čímž si připsali i pěkné prizemoney.

Po tomto turnaji se další smutnou zprávu dozvídají Poláci v barvách Vitriolic. Majitel týmu se rozhodl ukončit aktivity na poli e-sportu a hráči si tak musejí již potřetí v tomto roce hledat nové působiště. V této době bylo rovněž oznámeno, kdo doplní sestavu H2k-Gaming. Byl to jednak legenární Abdisamad "SpawN" Mohamed a také Jim "zneel" Andersson. Návrat SpawNa byl předvídán poté, co hráč oznámil spolupráci se společnosti Zowie Gear, která se zaměřuje na vývoj herního vybavení.

SpawN se se svým novým týmem zúčastnil World Cyber Games 2009, kde se ale H2k příliš nedařilo a skončili v prvním kole playoff. Podstatně lépe se dařilo opět fnatic, mTw a také Polákům hrajícím bez velké organizace za zády s názvem AGAiN. Nakonec se do finále probojovali fnatic a právě AGAiN. Fnatic hráli o zkompletování sbírky trofejí, protože pohár z WCG byl tím posledním, který hráčům chyběl. Chybí jim ale i nadále, protože ve finále byli úspěšnější AGAiN, kteří se tak stali prvním týmem historie, který dokázal v CS 1.6 vyhrát WCG dvakrát. Tímto počinem se polský celek dostal i do síně slávy WCG.

Hráči měli pouze minimální čas na oddych, protože se chystala další z velkých akcí. Tou byl Dreamhack Winter, na který odcestoval i český tým Necroraisers. Těm se budeme věnovat v novince shrnující českou scénu v tomto roce, nyní se zaměřme na tu světovou. Další turnaj s výborným obsazením, na kterém ale měli původně chybět fnatic. Ti nakonec doslova na poslední chvíli účast přislíbili a měli jsme tu tak kompletní světovou špičku. Avšak jejich nepřipravenost se projevila. Hned ve druhém kole playoff je vyřadili rozjetí mTw, kteří v prvním kole vyřadili další švédský tým SK Gaming. Ve finále už ale Dánové na třetí švédský tým nestačili, jejich přemožiteli se stali MYM.

Pomalu ale jistě tu máme poslední měsíc roku, tedy prosinec. V tom světovou elitu čekaly ještě dvě velké akce předtím, než se hráči mohli vydat na zasloužený odpočinek.

SK Gaming
Foto: hltv.org

První akcí byl Arbalet Cup. Ten vynechali fnatic, kteří se cítili velmi unavení a rozhodli se šetřit síly na úplný závěr roku. Naopak jsme zde mohli vidět týmy jako SK Gaming, mTw, Wicked, Evil Geniuses a další. Nejlépe se dařilo prvním dvěma jmenovaným, kteří se dokázali propracovat až do velkého finále. SK Gaming z Winner Bracket a týmu tudíž stačilo ve finále získat pouze jednu mapu. To se nakonec Švédům podařilo a připsali si tak po vítězství na GC Chengdu a IEF 2009 třetí velký titul.

Poslední velkou akcí roku byl pak World E-Sports Masters v Číně. Tam se opět sjela většina světové špičky, chyběli zde ale například mTw či SK Gaming. Navíc týmy AGAiN a fnatic musely hrát se záskokem, protože hráči stabilní pětky nemohli na turnaj odcestovat. Na turnaji naprosto pohořel jeden z favoritů MYM. Naopak překvapivě se dařilo finksým Power Gaming a opět fnatic, kteří se propracovali až do finále. A byli úspěšnější, čímž si jednak připsali další cenné vítězství do sbírky a také konečně dokázali vyhrát turnaj na čínské půdě, což se doposud tomuto týmu nepodařilo.

Pár dní po turnaji bylo oznámeno, že čínská organizace Wisdom Nerve Victory se rozhodla neprodloužit smlouvy svému týmu s příponou .cn a celek tak u wNv končí. Tímto se dostáváme do úplné současnosti.

Takový byl tedy rok 2009. Na dění ve světě e-sportu rok neobyčejně bohatý, plný skvělých zápasů, radosti i zklamání. Uvidíme, jaké příběhy napíše osud v roce 2010.