Přejít k hlavnímu obsahu

Naše scéna v roce 2009 #1/2

21. 12. 2009 | 13:39 Counter Strike 1.6
Minulý týden jste si mohli na PLAYzone přečíst o tom nejdůležitějším, co se odehrálo na světovém Counter-strike poli (první a druhá část). Nyní zamíříme do našich vod, které jsou co do poměrů značně skromnější, ale na události neméně bohaté, jako ty světové.
Výchozí obrázek

Minulý týden jste si mohli na PLAYzone přečíst o tom nejdůležitějším, co se odehrálo na světovém Counter-strike poli (první a druhá část). Nyní zamíříme do našich vod, které jsou co do poměrů značně skromnější, ale na události neméně bohaté, jako ty světové.

enclogo
Foto: ENC

Začněme hezky chronologicky. Na přelomu roku oznámil přerušení své kariéry jeden z nejlepších hráčů u nás a tehdy ještě hráč nEophyte Tomáš "oskar" Šťastný. Ten jako důvod uvedl nedostatek času. Oskar ale bez CS dlouho nevydržel a za čtrnáct dní už zase běhal po serverech.

Neměl ani moc na vybranou, protože v tuto chvíli se měl hrát tzv. Nations Cup, tedy turnaj národů. Češi na úvod porazili Itálii, následně ale podlehli Izraeli a se soutěží se rozloučili. Kolem zápasu se pak strhla živá diskuze, kterou přiživovali zejména prohlášení některých našich hráčů před zápasem. Slováci si nevedli o moc lépe. Snadno sice přehráli Švýcarsko, ale následně jim los přiřknul jeden z nejlepších týmů Evropy, Dánsko. Na Dány naši východní sousedé podle očekávání nestačili a turnaj pro ně rovněž skončil.

Mezitím se stihnul odehrát i Necroraisers Pro Cup, ve kterém se představila většiny domácí špičky. Turnaj vyhrál tým Gaming.sk, který ve finále přehrál Defeaters poměrně snadno 16:6 a odnesl si tak 333 Eur za první místo.

Defeaters následně přivítali sestavu, ve které působili hráči jako zEro, skreqone či selby. Ta ještě před oficiálním příchodem pod Defeaters odcestovala na první větší LAN tohoto roku. Tou bylo LAN finále U2 ProgamingShop ligy. Tam se klukům z Dfs dařilo, dokázali ve finále porazit eSubu a celý turnaj vyhrát.

Své vyvrcholení měla koncem ledna i Huml liga. Do finále se propracovaly týmy eSsential a GHOST-FOX. Úspěšnější byl druhý jmenovaný celek, který v dramatickém finále přehrál své soupeře 2-1 na mapy a připsal si tak celkově vítězství. Třetí zde skončil mix s názvem Klauni, který v souboji o třetí místo porazil divčí sekci eSuby.

V únoru celou scénu šokovala organizace Confis, když oznámila příchod jednoho z nejlepších francouzských týmů s názvem dRu. Tehdy to byla opravdu velká bomba a Confis si od této spoulpráce slibovali velké věci. Tým však u české organizace dlouho nevydržel a nic na tom nezměnili ani prohlášení manažerů Confis, že to není jejich chyba.

Poslední únorový den hostila pražská herna Battlezone akci zvanou Battlezone Challenge,

eSuba po vítězství na BZ Challenge

na kterou, kromě většiny nejlepších domácích celků, dorazili například i maďarští Volgare. Ti byli pasováni do role velkých favoritů, nicméně jejich výkony na více než třetí místo nestačily. Turnaj vyhrála eSuba a druzí skončili Gaming.sk.

Březen a duben pak znamenali pro naší scény doslova období sucha a na zajímavé novinky jsme museli počkat až do května. Jedinou vyjímkou byl úspěch týmu eSuba na maďarské akci Infinity Coliseum LAN, který zde dokázal obstát v poměrně kvalitní konkurenci a vyhrát.

Květen odstartoval akcí zvanou BlackTrains Counter-strike Špalek Cup v brněnské herně Velký Špalíček. Na turnaji neměli konkurenci kluci z Gaming.sk, kteří ve finále přehráli sestavu Confis složenou okolo Václava "rpg" Vlacha vysoko 16:5 a získali příjemných 6 500 Kč.

V květnu rovněž Necroraisers oznámili ambiciózní projekt NR Akademie, od kterého si slibovali naleznutí talentů na naší scéně. Autorem projektu byl manažer Necroraisers Marek "SpeakerCZ" Mikšík, který se více než Akademií letos proslavil něčím úplně jiným (více v druhé části). Nakonec tak bohužel vše skončilo pouze u ambicí a žádný hmatatelný výsledek se na světlo světa nedostavil.

Jedna změna se však u Necroraisers přesto odehrála. Organizace přivítala novou CS 1.6 sekci, která měla v sestavě jména jako Tomáš "jAPKO!" Chyba či Robert "pidik" Fogel. Ta však byla velmi záhy donucena právě pidika vyměnit. Ten totiž neváhal během zápasů zapínat aimbot, na což se samozřejmě záhy přišlo. Pidik čelil podezřením z cheatingu již v minulosti a trvalo poměrně dlouho, než byl definitivně usvědčen.

Mezitím dokázala eSuba vyhrát poměrně dobře obsazený OpenCup pořádaný serverem clanbase.com a v jeho průběhu porazit týmy jako simpleX či maďarské teamwork. V Clanbase EuroCupu XIX se pak představili Fu.sk a Defeaters. Ani jeden z týmů se však nesetkal s lehkými soupeři ani výbornou formou a předvedené výkony nebyly zrovna nejlepší.

Vraťme se ale ke změnám na naší scéně, kterých bylo v květnu poměrně dost. Například oldschooleři okolo Tomáše "efron" Pechmana, kteří na začátku roku oprášili své podložky a začali hrát s názvem Dynamic Crew nyní přestoupili pod organizaci Legalize.

eSuba.ladies
Foto: esuba.eu

Novou sekci představili i u inteRaction. Tam zavítal tým okolo Jana "KurEcaK" Balabuch či Petra "petras" Funka. Ve stejný den přišla nová sestava i do klanu nEophyte. Tam přišel celek ve složení oskar, jonas, zigurat, hajcl a arsas. Drobné změny v sestavě podstoupil i tým eSuba.ladies, který opustila Elsbeth a na čas doplnila LeA.

Poté naší scénu zastihla smutná zpráva, a to když organizace eSsential ukončila veškeré své aktivity.

Následovala kvalifikace na akci World Gamemaster Tournament, zkráceně WGT. Ta kromě postupujících na LAN proslavila i pár hráčů, kteří si během ní pomáhali cheaty. Mezi nim například manažer klanu Venom-Gaming Nervak, zLx nebo mrozik.

Závěrečné LAN finále pak příliš překvapení nepřineslo. Výborně se zde prezentovali Perun PG a také nEophyte. Naopak třetí místo Necroraisers lze označit za mírné zklamání. Neophyte nakonec ve finále porazili Perun PG a stali se vítězi prvního WGT v tomto roce.

V červnu Gaming.sk přivítali novou sekci. Rozhodli se přetáhnout kvalitní tým, který do té doby působil u Perun PG. V tom opět figurovala známá jména – namátkou StaN, nim či bafo.

O poslední zajímavou událost v první polovině roku se postarali u NEBREC. Vyhozen byl WisN a jeho místo zaujmul Ketos. Nutno zmínit, že ani jedna ze sestav či změn, o kterých je psáno v této první části nevydržela do současnosti.

Takových bylo prvních šest měsíců na naší malé scéně. Shrnutí podstatně zajímavější druhé půlky roky bude zveřejněno již brzo. V něm zavzpomínáme na vystoupení nEophyte na španělském GameGune, cestu eSuby čtvrtou sezónou ESL Extreme Masters či výkony Necroraisers na Dreamhacku Winter. Zastavíme se samozřejmě i u spuštění projektu PLAYzone. Rozhodně se máte, na co těšit.