Přejít k hlavnímu obsahu

ESWC: Stephano ovládl Paříž

27. 10. 2011 | 20:37 StarCraft 2
Další Grandfinále ESWC je za námi. Ročník 2011 se zapíše do historie jako první, který hostil StarCraft 2 turnaj. Toho se účastnilo celkem 48 hráčů. Všichni měli možnost vyhrát část ze 66 tisícového prize money. Turnaj probíhal velmi neočekávaně především v playoff. Překvapení střídalo překvapení a ti, o kterých všichni říkali že jsou favority, najednou selhávali.
Výchozí obrázek

Další Grandfinále ESWC je za námi. Ročník 2011 se zapíše do historie jako první, který hostil StarCraft 2 turnaj. Toho se účastnilo celkem 48 hráčů. Všichni měli možnost vyhrát část ze 66 tisícového prize money. Turnaj probíhal velmi neočekávaně především v playoff. Překvapení střídalo překvapení a ti, o kterých všichni říkali že jsou favority, najednou selhávali.

Pařížského Grandfinále se účastnil i český účastník. Tím byl {#Česká Republika} Harpner, který se tam probojoval přes národní kvalifikaci. Jeho počínání sledovala celé domácí scéna s velkým očekáváním. Všichni se shodovali, že je Harpnerova skupina hratelná a tak do něj byly vkládány velké naděje.

Pro Harpnera byl úvodní zápas zkouškou ohněm. Již první střetnutí mohlo znatelně promluvit do nadějí českého zástupce. PvT souboj s {#Itálie} ClouDem dopadl pro Harpnera úspěšně, když vyhrál 2:1. V dalším kole jej čekal {#Spojené státy americké} IdrA, jeden z nejlepších nekorejských hráčů vůbec. IdrA Harpnera jasně přehrál 2:0. Výsledek zápasu byl ale již předem očekávaný, na výhru Harpnera by si vsadil málokdo. Třetí zápas prvního dne byl souboj proti neznámému Japonci {#Japonsko} Nemukemu. Pro nás byl tento Terran velkou neznámou, nicméně Harpner po pozorování několika jeho her sám odhadl, že by ho měl porazit, stejně jako všichni ostatní ve skupině. A tak se také stalo.

 

 

První den dopadl pro Harpnera skvěle. Nejen že získal maximum možných bodů, ale ztratili i jeho soupeři. Především {#Belgie} Orly prohrál s Cloudem, což vzhledem k rozlosování druhého dne skupin znamenalo, že pokud porazí Harpner Orlyho, postoupí. To vše díky tomu, že na prvním místě při shodě bodů byl vzájemný zápas. Nečekaně slabý pak byl výkon {#Švédsko} Lalushe, který nahradil {#Ukrajina} Blye. V prvním dni prohrál vše a jeho naděje na postup byly ztraceny.

Ve druhém dni čekali Harpnera dva zergové. Jako první byl na řadě Lalush. Český hráč týmu eXtatus sice hrál vyrovnaně, rozhodující bod ale zabral švédský Zerg. Pro Harpnera ale byl důležitý poslední zápas proti Orlymu. Právě zde se mělo rozhodnout o jeho postupu. Před zápasové kalkulace naznačili, že belgičan nemá šanci na postup. Pokud prohraje, postupuje Harpner, pokud vyhraje, postoupí díky lepšímu vzájemnému zápasu ClouD. Mnozí tak uvažovali, že by Orly nemusel hrát naplno. To se ale nepotvrdilo. První mapu sice vyhrál Harpner a byl tak jedinou mapu od postupu, nicméně zergské prokletí srazilo českého hráče na kolena. Dvě prohrané mapy znamenaly konec snu. Mimochodem v jednom rozhovoru po zápase se Orly nechal slyšet, že spoléhal v hlavní váhu počtu vyhraných map při rovnosti bodů. Tak to ovšem nebylo, rozhodoval vzájemný zápas a tato skutečnost byla známa dlouho před turnajem.

 

(Rozhovor s Harpnerem. zdroj: youtube)

Harpnerovo počínání přináší rozporuplná hodnocení. Povedlo se mu sice porazit ClouDa a předvedl několik pěkných her, nicméně v nejdůležitějším zápase nezvládl PvZ matchup. I tak ale můžeme jeho reprezentaci uzavřít vesměs kladně. Někteří by to asi nazvali nepřekvapil ani nezklamal.

Nicméně turnaj pokračoval dál. Ve hlavních skupinách došlo k několika těsným momentům. Například ve skupině 7 měli {#Švédsko} SjoW, {#Bělorusko} Lowely a {#Německo} Socke shodný počet bodů, tedy 12. V minitabulce měl nejhorší skóre Lowely. Na rozřazovací zápasy došlo dokonce ve skupině 8, kde se utkalo několik hráčů o druhé postupové místo. Nejvíce štěstí měl {#Polsko} MaNa, který svou šanci v playoff zužitkoval nadmíru dobře.

V playoff se děly věci již od prvního kola. {#Spojené státy americké} IdrA prohrál ZvZ mirror s {#Ruská federace} LiveZergem. {#Itálie} ClouD porazil {#Švédsko} ThorZaINa, se kterým by se v případě postupu utkal {#Česká Republika} Harpner. Velké a sebejisté prohlášení {#Korejská republika} MCho, že na 99 procent vyhraje ESWC vzalo za své během druhého kola. Opět mirror, tentokrát PvP, se mu stal osudným, když ho zdolal MaNa. A v semifinále selhal i druhý Korejec {#Korejská republika} MarineKing. Na toho vyzrál {#Francie} Stephano, který poslední dobou udivuje svými výsledky.

 

 

O třetí místo se utkali MarineKing a {#Nizozemsko} Grubby. Z počátku to vypadalo na vyrovnanou bitvu. Po druhé hře byl stav 1:1. Pak ale MarineKing zařadil druhou rychlost a ve dvou mapách si zajistil zisk bronzové příčky.

ESWC měl mít evropského šampiona. Otázkou zůstalo zda-li to bude {#Francie} Stephano nebo {#Polsko} MaNa, který se do finále probojoval přes 3 PvP zápasy. Právě Stephano zde ukázal kdo je ve Francii pánem. Svou hrou se po výsledku 3:1 dostal k triumfu a na domácí půdě získal odměnu 26 tisíc dolarů.

 

 

Jestliže vás zajímají VoDy ze zápasů, doporučuji youtube channel TotalBisciuta, na kterém naleznete většinu zápasů a to včetně několika her Harpnera.

 

Konečné pořadí
1. místo{#Francie} Stephano26 000 $
2. místo{#Polsko} MaNa12 000 $
3. místo{#Korejská republika} MarineKing8 000 $
4. místo{#Nizozemsko} Grubby4 000 $
5. - 8. místo{#Švédsko} Sjow2 000 $
 {#Itálie} Cloud2 000 $
 {#Korejská republika} MC2 000 $
 {#Ruská federace} LiveZerg2 000 $
9. - 16. místo{#Švédsko} Bischu, {#Finsko} Elfi, {#Švédsko} ThorZaIN, {#Spojené státy americké} Axslav, {#Švédsko} Haypro, {#Německo} Socke, {#Spojené státy americké} IdrA, {#Polsko} Nerchio1 000 $

Štítky: eswc