Přejít k hlavnímu obsahu

Závislost na hraní her se stala oficiální nemocí

20. 6. 2018 | 22:29 Všechny hry
Závislost na hraní her není radno podceňovat. Světová zdravotnická organizace ji totiž zařadila mezi oficiální poruchy, pod zvláštní položkou, aby ostatní země byly schopny tento problém lépe identifikovat a připravit se na něj.Seznam poruch, které uznává Světová zdravotnická organizace, bude mít nově 55 tisíc položek a mezi jednu z nich patří právě výše zmiňovaná závislost na hraní her. Popis této poruchy je definován následovně:
Výchozí obrázek

Závislost na hraní her není radno podceňovat. Světová zdravotnická organizace ji totiž zařadila mezi oficiální poruchy, pod zvláštní položkou, aby ostatní země byly schopny tento problém lépe identifikovat a připravit se na něj.

Seznam poruch, které uznává Světová zdravotnická organizace, bude mít nově 55 tisíc položek a mezi jednu z nich patří právě výše zmiňovaná závislost na hraní her. Popis této poruchy je definován následovně:

„Závislost na hraní videoher je určitý vzorec chování, který se projevuje ztrácející se kontrolou nad časem stráveným ve hře. Takto diagnostikovaný člověk pak dává přednost hrám před ostatními životními potřebami, bez ohledu na negativní dopad tohoto rozhodnutí.“

Tato světová zdravotnická organizace (dále WHO) přirovnává závislost na hrách ke gamblení. S tímto názorem souhlasí i odborník pro duševní zdraví, psychiatr Vladimir Poznyak:

„Je to taktéž klinický stav, který není spojený s užíváním psychoaktivních látek. Pro stanovení takovéto diagnózy je ale potřeba doba nejméně dvanácti měsíců.“

Mezi odborníky se najdou i kritici tohoto rozhodnutí, jako například doktorka Joan Harveyová, která tvrdí, že takovéto velké rozhodnutí bude mít velký dopad na rodiče dětí, které videohry hrají. Touto diagnózou totiž trpí velmi malé procento hráčů a tak se obává, že to bude mít negativní dopad na přehnané chování rodičů všech hráčů.

Tato aktualizovaná verze mezinárodní klasifikace nemocí bude České republice představena příští rok v květu a oficiálně by měla být přijata roku 2022.

Zdroj: idnes.cz