Přejít k hlavnímu obsahu

Z $50 na $10,000 - Interview s Pavlem 'Cornie4ever' Stehnem

30. 8. 2012 | 08:12 Poker
Každý, kdo si myslí, že online poker nelze porážet by si měl přečíst, čeho dosáhl Pavel 'Cornie4ever' Stehno.
Výchozí obrázek

Každý, kdo si myslí, že online poker nelze porážet by si měl přečíst, čeho dosáhl Pavel 'Cornie4ever' Stehno. Jak mnozí víte, Pavel je Business Unit Managerem česko-slovenské komunity PokerStrategy.com a před pár měsíci dokončil svou vlastní výzvu přeměnit na herně PartyPoker počáteční bankroll ve výši $50 na $10,000.

Během celé výzvy dokumentoval své vzestupy a pády ve svém blogu. Svou výzvu započal v srpnu 2011 a o 10 měsíců a 317,229 hand později konečně dosáhl na vytouženou metu $10,000.

PokerStrategy.com editor BarryCarter udělal s Corniem4ever krátce po rozuzlení celé výzvy rozhovor o tom, jaké nástrahy a pozitiva čekají hráče na cestě za přeměnou $50 na pětimístnou částku.

Jak se mu to podařilo?

"Začal jsem na NL2 full ringu na herně PartyPoker," říká Cornie4ever. "Hrál jsem 9-12 stolů najednou. Když jsem hrál více stolů, viděl jsem, jak úroveň mé hry klesá, takže hrát více stolů pro mě nebylo +EV.

"Úplným začátečníkům doporučuju hrát 2-3 stoly NL2 full ringu. Full ring jsem hrál až do NL10; jakmile jsem se dostal na NL25, přeorientoval jsem se na short handed hru."

http://resources.pokerstrategy.com/2012/08/22/pavelnl2-small.pnghttp://resources.pokerstrategy.com/2012/08/22/pavelnl4-small.png
Pavlův graf na NL2 (kliknutím zvětšíte)
Pavlův graf na NL4 (kliknutím zvětšíte)


Ještě úžasnější na tom je, že Cornie4ever začal tuto výzvu bez pomoci bonusu za provedení prvního vkladu a bez rakebacku.

"Můj plán byl porazit micro stakes pouze svými dovednostmi a čistou winrate a ve chvíli, kdy začne být hráčské pole těžší (na NL50 a výše), pomoci své winrate formou bonusů. Takže až do NL25 jsem víceméně spoléhal na své dovednosti, příležitostné reload bonusy a měsíční promo akce PokerStrategy.com a herny PartyPoker.

http://resources.pokerstrategy.com/2012/08/22/pavelnl10-small.pnghttp://resources.pokerstrategy.com/2012/08/22/pavelnl25-small.png
Pavlův graf na NL10 (kliknutím zvětšíte)Pavlův graf na NL25 (kliknutím zvětšíte)


"To byl také důvod, proč jsem pro svou výzvu zvolil hernu PartyPoker. Mají na micro limitech nejnižší rake a od NL25+ lze dosáhnout přes PokerStrategy.com na skvělý cashback - plus je možné na herně najít mnoho snadných her k porážení."

http://resources.pokerstrategy.com/2012/08/22/pavelnl50-small.pnghttp://resources.pokerstrategy.com/2012/08/22/pavelnl100-small.png
Pavlův graf na NL50 (kliknutím zvětšíte)Pavlův graf na NL100 (kliknutím zvětšíte)


"Nevadila mi představa, že zainvestuju do micro limitů tolik času, protože jsem si myslel, že se dostanu na NL50 dost rychle (což se ukázalo jako velký omyl, protože mi to trvalo 5 měsíců). Před touto výzvou jsem ve skutečnosti nikdy nehrál níže, než na NL100."

"Pomoc komunitě si užívám více, než samotný profit z grindu."

PokerStrategy.com: Jak tato výzva vlastně vznikla?

cornieCornie4ever: Hrál jsem tou dobou multi table turnaje (MTTs) a nechtěl v nich kvůli probděným nocím nadále pokračovat. Neměl jsem vůbec motivaci začít znovu grindit midstakes cash games, plus jsem se bál, že bych výkonnostně pokulhával po čtyřměsíční 'MTT pauze'.

Naše Česko/Slovenská komunita začala fungovat v květnu 2011 a měli jsme spoustu začátečníků, kteří se prali s micro limity. Komunita má skvělou atmosféru a já si uvědomil, že si pomoc komunitě užívám více, než samotný profit z grindu.

Tak jsem se rozhodl, že pomohu našim začátečníkům tím, že začnu hrát také micro limity a podělím se o své poznatky a tipy na svém blogu. Nazvali jsme to výzva, aby to bylo zábavnější a umožnili jsme zúčastnit se i ostatním."

PokerStrategy.com: Kdy se kvalita hráčů při přechodu mezi dvěma limity výrazně změnila?

Cornie4ever: Od NL2 až do NL25 je hra snadno porazitelná s pomocí strategických rad ze článků, videí a coachingů na PokerStrategy.com. Jinými slovy, pokud se vyvarujete základních hrubých chyb a hrajete solidní, tight-aggressive strategii, budete vyhrávající hráč.

NL50 je šílený limit; lidé 3betují a callují 3bety preflop s naprosto absurdními handami a frekvencemi. Také preflop zvláštně 4betují a 5betují. NL100 je pro změnu nit-fest. Hráči, kteří se zvládli dostat přes NL50 umí foldovat a ví, jak hrát tight. Někdy až příliš 3betují light preflop, ale foldují na 4bety. Nikdo ne5betuje light.

PokerStrategy.com: Takže který limit ti přišel na cestě vzhůru jako nejtěžší?

Cornie4ever: Nejtěžší pro mě bylo NL100, protože mám od přírody problém, že jsem calling station - vždycky jsem ty nitky vyplatil (pozn. red.: super tight opatrné hráče). Stálo mě hodně stacků, než jsem zjistil, jak se věci mají. Nedělejte tu samou chybu: vezměte si pořádný kus papíru, napište na něj "Foldovat na riveru!" a přilepte si ho na monitor.

"Pokud nemáte dostatečné dovednosti na porážení svých stakes, přejděte na nižší a studujte."

corniePokerStrategy.com: Setkal ses na své cestě s mnoha downswingy?

Cornie4ever: Velké downswingy jsem měl tři, jsou vidět na grafech [viz. výše]. První se odehrál hned na NL2, kde mě potkal 10 buy-inový downswing - docela strašidelné vzhledem k tomu, že jsem začínal s 25 buy-iny a je to nejnižší limit.

Ale byla to jen variance. Udržel jsem si dobré psychické rozpoložení a zůstal klidný, hrál dobře a popral se s tím. Navíc to byl dobrý příběh na začátek výzvy.

Větší problém nastal na NL25 a NL50. Přešel jsem na 6-max a nebyl schopen posoudit, co je downswing a co moje hloupost.

Byl to zvláštní a frustrující pocit nemít věci pod kontrolou. Mé grafy na těchto limitech vypadaly jako kardiogramy. Na těchto limitech všem vřele doporučuju hodně využívat hodnocení hand na fóru. Je to jediný způsob zjistit, jak jste na tom. U mě to fungovalo.

"Přecházet na nižší limity bylo bolestné"

PokerStrategy.com: Jak často jsi musel přibrzdit a přesunout se na nižší limit?

Cornie4ever: Často. Pokud se mi nevydařil shot na vyšší limit, musel jsem začít znovu grindit nižší limit a vybudovat bankroll na další pokus.

Přejít na nižší limit je bolestné, dělalo mi problémy to přijmout. Ale je to součástí hry a pokud se hráči nedokážou přesunout na nižší limit dostatečně rychle, mohou prohrát celý bankroll, nebo jeho výraznou část.

V konečném zúčtování jsou ale nejdůležitější dovednosti. Pokud nemáte dostatečné dovednosti, abyste pohodlně poráželi své současné stakes, přesuňte se níže a více studujte. Je to běh na dlouhou trať a co nakonec vždycky rozhoduje, je jednoduché pravidlo; jste lepší než většina hráčského pole? Pokud ano, budete vyhrávat. Pokud ne, musíte se přesunout na nižší limit (nebo prohrát celý bankroll, pokud si to nedokážete připustit).

PokerStrategy.com: Pověz nám něco o tréninkových materiálech, které jsi během své pouti použil?

Cornie4ever: Začal jsem se strategickými články o No Limit Hold'emu. Je v nich ukryta spousta užitečných znalostí - hlavně v Bronzových a Stříbrných článcích, které jsem přečetl všechny. Zlaté a Platinové články doporučuji číst pouze ad-hoc, když cítíte, že se v něčem potřebujete zlepšit. 

Pak jsem zhlédl hodně videí a sledoval spoustu coachingů. Ukážou vám, jak použít nabytou teorii v praxi. A nakonec, ale je to neméně důležité, bych zmínil strategická fóra. Vkládejte na fórum své vlastní handy a hodnoťte handy ostatních.

"Naučil jsem se, že jsem ryba a je dobré si to připustit."

schoolPokerStrategy.com: Co ses díky této výzvě naučil o pokeru?

Cornie4ever: Naučil jsem se, že jsem ryba a je dobré si to připustit. Poker je obrovsky komplexní hra a nemůžete porozumět všemu najednou. Co ale udělat můžete, je pomalu studovat a snažit se stát lepší, než vaši protihráči. Máme spoustu skvělých coachů a tvůrců videí, kteří mi pomohli svou hru zlepšit - všem jim patří velký dík.

Pokud se někdo rozhodne studovat a investovat do hry nějaký čas, je možné porážet většinu protihráčů a poker si užívat. Je skvělé, že jsme komunita; spousta lidí zde sdílí své znalosti a vy je můžete snadno využít k vylepšení své hry.

Vybudování bankrollu z micro stakes je stále možné, pokud máte cíl a vytrvalost. Ještě je důležité si uvědomit jednu věc - na začátku je každý prohrávající nebo break even hráč.

Studium pokeru je investice, která nepřináší výsledky okamžitě. Jakmile se ale zlepšíte, jde to rychle a relativně snadno se dokážete posunout z NL4 na NL100, protože základy hry jsou pořád stejné.

1 2

1 2
Pavlovy celkové výsledky (kliknutím obrázek zvětšíte)

Chcete také šplhat po limitech?

Pavel ukázal, že rychlý postup limity v online pokeru není nemožný. Tak na co čekáte? Máte přístup ke stejným výukovým materiálům, jako měl on.

Rozcestník PokerStrategy.com

1. Vyplňte kvíz a získejte $50 zdarma - ZDE
2. Získejte další peníze na poker zdarma - ZDE
3. Hrajte turnaje zdarma a vyhrajte reálné peníze - ZDE
4. Nevíte si rady? Kontaktujte podporu v češtině - ZDE