Přejít k hlavnímu obsahu

Čtvrtfinále GSL Code S před námi

29. 9. 2012 | 00:03 StarCraft 2
Pokud člověk nesleduje kultovní web TeamLiquid, tak nemá moc šancí, jak se dostat k aktuálnímu dění na scéně korejského Starcraft 2. Rozhodl jsem se proto, že začnu poskytovat skrze PlayZone info o zahraniční SC2 scéně právě ve stylu TL.net.
Výchozí obrázek


Pokud člověk nesleduje kultovní web TeamLiquid, tak nemá moc šancí, jak se dostat k aktuálnímu dění na scéně korejského Starcraft 2. Rozhodl jsem se proto, že začnu poskytovat skrze PlayZone info o zahraniční SC2 scéně právě ve stylu TL.net.

Letošní 4. sezona Code S divize GSL se pomalu, ale jistě, blíží svému konci, a z Ro16 se vykrystalizovala poslední osmička hráčů. Předcházející kolo nabídlo několik překvapivých výsledků a s tím spojené překvapivé postupující a taky vypadnuvší.

S GSL se rozloučil vítěz minulé sezony Seed nebo velký favorit skupiny C, Curious. Stejně tak nečekané vypadnutí čekalo StarTale Squirtla. Naproti tomu se do čtvrtfinále dostala jména hráčů, kteří na klání v rámci Code S čtvrtfinále, nejsou zas tak zvyklí, například MKP nebo HerO. Ve hře se prozatím udrželi i dva potencionální Royal roadeři, ex-KeSPA Rain z SK Telecom T1 spolu se Startale Lifem.

Osmička postoupivších se utká již příští týden, 4. a 3. října ve studiu GOM TV v korejském Soulu. A jaká, že nás to čekají příští týden klání?

 SKT.By.Rain vs. Liquid`HerO 

{#Korejská republika} JungRainYoon Jong – Do Ro8 se probojoval ze skupiny, kterou sdílel s Poltem, DRG a zejména za sebou na druhém postupovém místě nechal i aktuálně nejvíce rozjetého hráče na světě, TaeJu. Možná, že je Rain stále pořád jen bývalý KeSPA hráč, ale jednoznačně ukazuje, že pokud ne v této sezoně, tak už v té následující, má šanci být aspirantem na samotný titul.

{#Korejská republika} SongHerOHyeon Deok – Asi jen málokdo by si vsadil právě na Hera v situaci, kdy se dostane pod tlak. I když měl HerO v dosavadním průběhu GSL úspěšnost v mirror match-upu kolem 40%, tak velmi přesvědčivým výkonem proti Squirtlovi naznačil, že jeho PvP už není zdaleka tak chatrné, jak jsme byli v posledních měsících zvyklí. Člověka taky mohlo v minulém kole udivit, jak byl HerO schopný zkonsolidovat svojí psychiku po tom, co se mu přes úžasný herní projev nepovedlo v 3 mapové bitvě udolat Leenocka.

Tip na výsledek: Dá se s troškou cynismu říci, že už postup Ro8 je pro hráče TL úspěchem. I když je HerO jedním z „fan favourites“, tak v tomto souboji všechno mluví ve prospěch čerstvé krve z KeSPA, zosobněné postavou Raina.

Rain > HerO

 LG-IM_Mvp vs. Z TSL_Symbol 

{#Korejská republika} KangSymbolDong Hyun – V Ro8, proti Happymu v ZvT matchu-upu nebyl zdaleka tak přesvědčivý, jak jsme u něj byli zvyklý. Pokud by toto zaváhání v herním projevu mělo být odstartováním nadcházejícího trendu v Symbolově ZvT match-upu, tak soupeř v podobě Mvp bude pro Symbola dozajista nerozlousknutelným oříškem.

{#Korejská republika} Jong MvpJong Hyun – Člověk prostě a jednoduše nevsadí v GSL proti Mvp. Může mít zdravotní problémy s krkem a zápěstím a nemusí předvádět klasickou "Mvp hru" jako v minulosti, ale to, že se opět dostal do Ro8 jen dokazuje, že Mvp se prostě ještě nedá v žádném případě odepsat.

Tip na výsledek: Vsadili by jste si ve Velký Pardubický na prohru Josefa Váni? Člověk, který o „tom“ něco ví, asi těžko. Tak asi tak.

Mvp > Symbol

 FXOLeenock vs. Liquid`TaeJa 

{#Korejská republika} Yoon „TaeJa“ Young Suh – Každá sezona GSL má svého jasného favorita, někoho, kdo se vznáší nad ostatním osazenstvem soutěže a zdánlivě se jeví jako mnohem větší kandidát na zlatou medaili, než kdokoliv jiný. A tuto sezonu je to TaeJa. Nejenže doposud kráčel skrz GSL s obrovským přehledem a drivem, ale i mimo Koreu se mu neskutečně daří. MLG Summer Arena, Assembly Summer nebo Dreamhack Valencia. Na trofejích pro vítěze těchto zmíněných eventů se skví TaeJovo jméno. Dá se říci, že Ro8 by v případě TaeJovi eliminace, bylo obrovským zklamáním pro celou komunitu.

{#Korejská republika} LeeLeenockDong Nyoung – Leenock se dá považovat za outsidera tohoto zápasu. Nejenže samotný match-up není pro Leenocka to nejlepší, co ho mohlo potkat, ale stojí proti soupeři, který nejenže má v aktuální chvíli v zadku raketu, ale TaeJovo TvZ je, se 70% procentní úspěšností, dost velkou překážkou pro jakéhokoliv zerga.

Tip na výsledek: TaeJovi se prostě daří. Pokud by měl opravdu na někom zaváhat, tak to určitě nebude zerg, který zrovna nedávno objevil znova svojí formu a není už delší dobu na vrcholu korejského potravního řetězce.

Leenock < TaeJa

 ST_Life vs. MarineKingPrime 

{#Korejská republika} LeeMarineKingPrimeJung Hoon – Ano, povedlo se mu to. Od léta 2011 MarineKingPrime neprošel přes Ro16 v Code S. Dostat se z velmi těžké skupiny, kde měl jednu prohru defacto jistou (výsledek MKP vs. Mvp je tak nějak už předem daný ve chvíli ohlášení zápasu), to jednoho může dost nakopnou a dodat mu sebevědomí. Jeho soupeřem je ale Life. I když v minulém kole překvapivě přešel přes dalšího vynikajícího zerga ze stáje StarTale, Curiouse, tak Life je trošku jiný příběh. Hráč, který sérii za sérií dokazuje, že má v rukávu obrovské množství buildů, miluje ovládání tempa hry a neustálý harrass. Což je tak „trochu“ negace toho, co dělá MarineKinga MarineKingem.

{#Korejská republika} LeeLifeSeung Hyun – Spolu s Rainem je Life potencionálním Royal roaderem a v minulém kole ukázal, že se s ním musí počítat. Postupoval ze skupiny spolu se Symbolem, který měl plné ruce práce s hráčem týmu Incredible Miracle, Happym. Hra Lifea proti tomu samému soupeři byla naprostým opakem, kdy Life nenechal Happyho dostat se třeba jen na sekundu do jakéhokoliv vedení. Life je zkrátka ve formě.  

Tip na výsledek: Tohle bude asi oříšek a nejvyrovnanější zápas celého čtvrtfinále. Stojí proti sobě dva hráči s velmi podobným pojetím a stylem hry, kteří mají obrovskou motivaci postoupit dál. Life kráčejíce po své Royal road bude stejně, ne-li více, motivovaný, než jeho soupeř. Přičemž MKP by určitě rád v této sezoně konečně utnul svojí GSL Kong Line a konečně si zasloužil nick OptimusPrime. Nicméně, pokud by člověk měl ale někoho zvolit, tak dá nejspíše palec nahoru tomu mladšímu z této dvojice.

Life > MKP


Potvrdí TaeJa roli jasného favorita? Dá Rain každému najevo, že KeSPA BW hráči mají potenciál míchat kartami ve světě Sc2 (Což dosti ovlivní akcie Flashe a spol. pro příští sezonu Code S.)? Bude ude pokračovat Mvp ve své spanilé cestě ě za 5. titulem v GSL?

Na tyto a další otázky najdeme odpověď již příští týden. A kdo je tím vaším favoritem? Podělte se o svoje názory v komentářích a u příštího zpravodajství z GSL nashledanou.