Přejít k hlavnímu obsahu

GSL: Ro8 quick recap / pozvánka na semifinále

10. 10. 2012 | 09:23 StarCraft 2
Jako první se chci omluvit, že díky časovým problémům jsem nepřinesl kompletní rozbor čtvrtfinálových klání Code S. Nicméně, ani ne za hodinu začíná semifinálový souboj, který je mnohými nazýván jako to nejepičtější, co kdy bylo v GSL k vidění. Berte prosím tento "turbo" článek jako pozvánku pro ty z vás, kteří můžou věnovat následujících několik hodin tomu nejlepšímu, co může Esports scéna nabídnout.
Výchozí obrázek

Jako první se chci omluvit, že díky časovým problémům jsem nepřinesl kompletní rozbor čtvrtfinálových klání Code S. Nicméně, ani ne za hodinu začíná semifinálový souboj, který je mnohými nazýván jako to nejepičtější, co kdy bylo v GSL k vidění. Berte prosím tento "turbo" článek jako pozvánku pro ty z vás, kteří můžou věnovat následujících několik hodin tomu nejlepšímu, co může Esports scéna nabídnout.

Výsledky Ro8

 Liquid'Hero 0 vs. 3  SKT.By.Rain

Brutální potupa. Tak přesně takhle by se dal nazvat tento zápas. Pokud měl někdo do chvíle před tímto zápasem pochybnosti o Rainově potencionálu vyhrát GSL, tak tahle hra na "kočku a myš" mu rychle zavřela ústa. Pro člověka, který by nevěděl, kdo jsou hráči právě hrající, to mohlo vypadat, jako souboj právě promotnutého masters hráče a long time Grand mastera. Ano, až tak to byl jednostraný souboj.

 IM-LG_Mvp 3 vs. 1  TSL_Symbol

Prostě a jednoduše Mvp. Kromě jedné mapy, kdy Symbol ukázal efektivní bane:roach all-in, narážel, jak do betonové zdi, na Mvpho "trademark" banshee:helion:double armory switch do mech playe. Hlavním rysem tohoto zápasu bylo to, že Mvpho hra vypadala "divně", nemastné a neslané, přesto to fungovalo opravdu dobře. I Tastosis, casting archon, se shodl na tom, že to co předvádí Mvp je prostě "weird". 

 FXOLeenock 1 vs. 3  Liquid'TaeJa

Ač se výsledek dle score zdá dosti jednoznačný, tak skutečnost taková nebyla. TaeJa měl s Leenockem plné ruce práce. Counterovat Leenockovu lategame kompozici dělalo TL terranovi obrovské problémy. Nakonec to ale zvládl a dotáhl do úspěšného konce. Člověk se jen diví zda, pokud mu "úroveň horší" zerg dělal takové problémy, co si počne proti svému oponentovi v Ro4, který je nekorunovaným nejlepším zergem na světě.

 ST_Life 3 vs. 1  MarineKingPrime

Life opět ukázal, co je jeho největší síla. Variabilita. Měli jsme od něj v průběhu GSL možnost vidět skvělou macro hru, ochotu cheesovat až do skonání světa a vlastně dělat cokoliv, co ho napadlo. To vše v naprosto skvělém provedení. To samé předvedl proti MKP. Ling-baneling play all-in, early pool do následné macro hry a "nechutný mass ling" play. MKP držel krok a byl důstojným soupeřem, ale Life jasně ukázal, že v tomto souboji měl navrch.

 

Semifinálové souboje

 SKT.By.Rain vs.  LG-IM_Mvp

{#Korejská republika} Rain: Pokud někdy měl nějaký hráč šanci dojít si pro titul Royal roadera, tak to je právě Rain. V GSL dokázal, že jeho late game macro hra je naprostý vrchol toho, co může člověk ve světě Sc2 vidět. Přičemž v OSL proti Partingovi ukázal, že ani jeho early a mid game není nic jiného než fenomenální.

{#Korejská republika} Mvp: Ač jeho výkon v Ro8 ukázal že je, navzdory svému zdravotnímu stavu, v dobré herní formě, tak si vůbec nejsem jistý, jestli má proti Rainovi vůbec nějakou šanci. Pokud by to člověk bral čistým logickým kalkulem, tak Mvp vycházi proti Rainovi jako jasný outsider (to v aktuální chvíli ostatně úplně každý, snad vyjma TaeJi). Nesmíme ale zapomenout, že je to Mvp, jediný 4 násobný šampión GSL, který nás, mimo milionu dalších věcí, naučil, že nezáleží pouze na předpokladech a statistikách, ale na tom, jestli někdo umí vyhrát. A to Mvp dozajista umí.

Tip na výsledek: Osobně jsem obrovský Mvpho fanboi, ale tak nějak tuším, že přes všechnu kouzelnou auru kolem téhle legendy bude v tomto duelu tahat za kratší konec provazu. Dokážu si představit, že Raina by mohla zaskočit opravdu cheesy game, jakou Mvp dokáže předvést, nebo Mvpho proslavený multifront drop play. Ale popravdě, pro Mvpho proslavený lategame nebo mech nevidím moc šancí proti namaxovanému Rainovi, který se úderem cca 18. minuty stává vždy takřka nesmrtelným.

"Rozum říká, že Rain rozjede Mvpho jako parní válec. Srdce říká, že v GSL pro Mvpho není nic nemožné. Zkušennosti říkají, že Mvp je tak zásádní proměnná, že výsledek je zbytečné tipovat.


SKT.By.Rain
> LG-IM_Mvp

 

 Liquid'TaeJa {#Korejská republika} vs.  ST_Life {#Korejská republika}  

Pravděpodobně zápas nejlepšího terrana proti nejlepšímu zergovi. Tímto by se daly sesumírovat pozice obou hráčů v tomto duelu. Na jedné straně je Taeja, který má poslední půl rok obrovský drive a v jeho podání se nezdá žádná překážka dost velká. Na druhé straně Life, který dokáže svojí hrou a versatilitou překvapit naprosto kohokoliv.

Tip na výsledek: Zásadním faktorem bude jak se sejde ochota TaeJi vybalancovat svojí hru kolem obrany a agresivity. Při správném poměru obojího by měl mít TaeJa dostatečnou převahu nad svým soupeřem pro vítězství v duelu. Pokud se ale TaeJa pustí do nějakých nestandardních buildů a snah o zaskočení svého soupeře, tak může nepěkně narazit, protože Life je pánem adekvátní reakce a trestatelem nepromyšlených greedy a open buildů. Pokud se ale TaeJa bude držet svého herního projevu, tak by měl zerga z týmu StarTale porazit.

Liquid'TaeJa > ST_Life

Pokud bylo Ro8 opravdu předvídatelné a všechny předpovědi se vyplnily, tak semifinále je úplně jiný příběh. Velmi bych se zdráhal vsadit si na jakýkoliv výsledek, protože se opravdu může stát cokoliv. A o to budou zápasy, které se odstartují za cca hodinu v korejském studiu GomTV, větší a napínavější podívanou.

Proto, pokud máte tu možnost, tak neváhejte a v 11:10 CET laďte GomTV, logujte na #GSL irc a pojďte si užít pravděpodobněji to nejepičtější semifinále GSL v její dosavadní historii