Přejít k hlavnímu obsahu

Rekapitulace semifinále GSL

13. 10. 2012 | 20:59 StarCraft 2
Velké věci se děly v Soulském studiu GomTV, kde všechny předpovědi semifinálového klání vyšly na prázdno. Dvě semifinálové Bo5 serie nám daly nečekané účastníky finále letošní 4. sezony GSL Code S.
Výchozí obrázek

Velké věci se děly v Soulském studiu GomTV, kde všechny předpovědi semifinálového klání vyšly na prázdno. Dvě semifinálové Bo5 serie nám daly nečekané účastníky finále letošní 4. sezony GSL Code S.

Když jsem ve středu cca v 11 hodin zapínal Gom player a logoval se do #GSL, tak jsem opravdu nečekal, že během pár následujících hodin budu svědkem toho, čeho jsem nakonec svědkem byl. Hype už kolem semifinále byl obrovský. Není se čemu divit.

A díky výsledku se můžeme těšit na naprosto neuvěřitelné finálové klání, kdy se setkají vyústění dvou velkých příběhů této sezony.

Ale jak probíhalo samotné semifinále? Na to se můžete podívat v této obsáhlé rekapitulaci.

I am M V P !!!

A opět se mu to podařilo. Bylo naprosto logické, že Mvpmu před tímto zápasem nikdo nevěřil. Rain se zdál naprosto neporazitelný. Nicméně, Mvp zase jednou vystavil stopku nadějnému nováčkovi, který se musela sklonit před hráčem, který tímto krokem nesmazatelně vytesal do historie jeden nápis. Nápis na kterém stojí:

"My, komunita Starcraft 2 víme, že nejdůležitější schopností opravdového šampiona je prostá schopnost zvítězit za jakýchkoliv okolností a podmínek. A naučil nás to Jung "Mvp" Jong Hyun."

Celkově nám, divákům, tento duel nabídl naprosto dechberoucí podívanou plnou zvratů a infarktových okamžiků. 

 

{#Korejská republika} SKT.By.Rain  2 vs. 3  LG-IM_Mvp {#Korejská republika}


Whirlwind
 Abyssal City
Entombed Valley 
 Antiga Shipyard
 Cloud Kingdom



Whirlwind:
 Mvp se rozjel klasickým hellion buildem. Hlavním kamenem této mapy byla Mvpho obrovská chyba v obraném postavení, čehož Rain využil během svého 2 base Immortal + gateway pushe a zasadil Mvpmu velmi vážnou ránu, která uvrhla Terrana z LG-IM do situace, kdy se notně oslaben pokusil o poslední bezzubý útok, jehož neúspěch nemohl znamenat nic jiného než GG a první bod zápasu šel na konto Protosse z týmu SK Telecom T1.

Abyssal City: Po tom, co na první mapě Mvp nabídl svému soupeři vítězství, dá se říci, na zlatém podnose to vypadalo, jako kdyby se Rain chtěl Mvpmu odvděčit a poskytl mu výhodu vedoucí k vítězství, taky v podobě velké chyby ve vlastní obraně.

Ve stavu 3:3 na báze se Protoss vydal do agrese formou storm dropů na mineral lajnu svého nepřítele. I když stormy zneškodnily solidní množství workerů, tak právě energie použitá na tento drop chyběla Rainovi na odražení bio pushe 4 násobného šampióna.

Po tom, co se Rain ocitl pod tlakem už jen zbývalo nešťastně smrsknout armádu na pár metrů čtverečních a vykoupat se ve spršce EMP, kterou ho pokropili nepřátelští Ghosti a bylo vymalováno. Vyrovnáno.

Entombed Valley: Ve 3. hře se rozhodl Mvp pro all inování. Rozhodl se pro 2 base push. Záměr zadupat svého soupeře do země pushem podpořeným o vláček SCVček Rain úspěšně nascoutoval a Terran se chtě nechtě musel dát se svojím mašinkou na úprk přes zpáteční kolej.

Doma nezbývalo Mvpmu než se přichystat na další push, tentokrát doplněný o counter na Colosse v podobě Vikingů. Dřív než ovšem došlo na finální push, Rain začal tech na storm, který byl logickou odpovědí na hard bio terranskou armádu, a díky skvělým force fieldům se mu podařilo delaynout Mvpho push dost dlouho na to, aby se storm doresearchnul a následně utnul výbojnému pozemšťanovi tipec, čímž se Rain opět ujal vedení.

Antiga Shipyard: Obyčejný člověk by asi v potencionálně rozhodující mapě nezvolil super greedy taktiku, ne tak Mvp. Tripple CC opening Raina naprosto očividně zaskočil. Jeho reakcí byla panika namísto snahy o potrestání brutálního greedu.

Ve chvíli, kdy měl Mvp velmi slušně nastartovanou ekonomiku a začal pumpovat obrovské množství army supply, byl Rain uprostřed 3 větví možného postupu a ukázal, že najednou expandovat, techovat na další tiery a focusovat všechny dostupné upgrady není tou pravou cestou jak si poradit s greedy openingem.

V okamžik, kdy si to Rain uvědomil a jal se soustředit na produkci armády už ale bylo pozdě a následný Mvpho push byl začátek Protossova konce. Značně oslabený Rain se ještě chvíli pokoušel vzdorovat, ale Mvp pomaloučku, polehoučku oždiboval svého nepřítele ze všech stran, až nakonec nezbylo než napsat GG a poslat zápas do poslední a rozhodující 5. mapy. 

Cloud Kingdom: Rain, nezvyklý na to, že by měl v posledních týdnech s někým nějaké větší problémy, se po poslední mapě rozhodl lehce odklonit od svého zažitého standardních super safe stylu. DT expand by možná slavil úspěch při jiných okolnostech, nicméně Mvp ukázal, proč je tím čím je. Vytušil, že Rain něco kuje a proto při dalším greedy 3 CC openingu začlenil do své hry missile turrety

Přesto že se Rain snažil napáchat se svými průhlednými sekáči co největší paseku, tak to prostě nebylo dost. Mvp se pomalu, ale jistě dostával do velké výhody na všech frontách.

Třešínkou na dortu této mapy byla exekuce Mvpho vítězného útoku. Pro sichr opět vypravil vláček společnosti SCV. Tento vlak zastavil až na konečné, kterou byla Rainova báze. V tu chvíli irc kanál #GSL vybuchl v gratulace pro hráče týmu LG-IM, který si tímto zarezervoval místenku do dalšího finále GSL. 

 

Když něco končí, tak něco jiného začíná.

To, že může favorit prvního duelu padnout pod palbou svého oponenta, nebylo pro nikoho zas tak něco nepředstavitelného. Kdyby jste se ale někoho zeptali, kdo bude vítězem duelu mezi miláčkem davů z týmu TL a mladičkým Zergem ze stáje StarTale, tak by téměř nikdo moc neváhal. Life ovšem ukázal, že "mládí vpřed" někdy beze zbytku platí. Po tom, co v osmifinále HerO padl po potupném výsledku s Rainem, tu máme i dalšího hráče Team Liquid, který podlehl velmi jednoznačným výsledkem proti nováčkovi v soutěžích GSL.

 

{#Korejská republika} Liquid'TaeJa  0 vs. 3  ST_Life {#Korejská republika}

 Abyssal City

Whirlwind
 Entombed Valley


Abyssal City:
 
Fast expand do bia vs. muta-ling-bane ze dvou bází. Hlavními důvody, proč se TaeJa dostal do nevýhodného postavení byl Lifeův útok na Terranův main ve chvíli kdy se vydal směr push Zergovi báze a nešťastný nájezd obrovské skupiny evakuujících se SCVček mezi hordy Lingů.

Nebýt těchto dvou aspektů, tak jsme mohli vidět velmi vyrovnaný base race. Life si ale vytvořil obstojné vedení a tak ho od vítězství na první mapě dělilo už jen pár chvilek.

Whirlwind: Na této mapě se Taejovi hned zkraje podařilo konzervativním wallem nad rampou odrazit 9-pool rush. Načasování bylo dokonalé. Pak ale přišel nejvíc "WTF" moment celého dne, když TaeJa sjel Supply depotem do země a otevřel tak vrátka ve stylu kůzlátka vs. vlk.

Od této chvíle se hra odvíjela klasickým stylem, kdy se Life namassoval přes muta-bane-lingy a pomalu ale jistě se převalil přes svého oponenta. Poslední, na co se TaeJa vzmohl byl vcelku ubohý náběh do lajny infestorů, který se nesetkal s větším úspěchem a tak se Zergovo vedení zvýšilo na 2 body.

Entombed Valley: Po počátečním TaeJově útoku, který byl rozdrcen jako nic, se hra odebrala směrem late game Zerg kompozice. Ve chvíli, kdy se na bojišti objevila kompoziceLingu, Infestoru, Blordu a Ultralisku, už dále terranské první řady nebyly nic než potravou pro houfy Swarmu. Potom už TaeJovi nezbylo než pogratulovat Lifeovi a přiznat si porážku 3:0.

 

A takto skončila cesta dvou pravděpodobněji nejvíce hypovaných hráčů v letošní GSL.TeaJa, který byl už 3 kola zpět pasován na jasného favorita této sezóny GSL, musí spolknout velmi hořkou pilulku. Na druhou stranu, Rain, který se zdál nesmrtelnou protosskou nestvůrou může být spokojen. Ve své první cestě skrze Code S si vybudoval opravdu fenomenální reputaci, nehledě na to, že prohrát v semifinále GSL po dechberoucí vyrovnané bitvě s Mvp není něco, za co by se měl kdokoliv stydět. Navíc si může spravit chuť v rámci OSL. 

Už příští týden se rozhodne, kdo se stane šampiónem 4. sezony nejslavnější Sc2 ligy na světě. A už nyní můžeme říct, že ať to dopadne jakkoliv, tak to bude velké. Mvp bojuje o neuvěřitelný 5. titul, přičemž se mu v tom bude snažit zabránit Life a přivlastnit si titul prvního Royal roadera v historii.

Děkuji za vaši pozornost. V následujících dnech bych rád přinesl obsáhle preview finálového klání a následnou rekapitulaci téhož. Budu se těšit, že se u dalšího článku z GSL společně sejdeme.