Přejít k hlavnímu obsahu

Co přinese finále MČR 2014

Za dva měsíce téměř na den přesně začne tuzemská scéna v soutěžním hraní zapisovat další tučný bod své historie. Konkrétně ve čtvrtek 2. října 2014 totiž na pražském výstavišti v Letňanech vypukne čtyřdenní maraton vyvrcholení již 4. ročníku Mistrovství ČR v počítačových hrách pod taktovkou portálu www.PLAYzone.cz. Co vše se během čtyřech dní stane a proč je právě MČR tak jedinečné?
Výchozí obrázek

Za dva měsíce téměř na den přesně začne tuzemská scéna v soutěžním hraní zapisovat další tučný bod své historie. Konkrétně ve čtvrtek 2. října 2014 totiž na pražském výstavišti v Letňanech vypukne čtyřdenní maraton vyvrcholení již 4. ročníku Mistrovství ČR v počítačových hrách pod taktovkou portálu www.PLAYzone.cz. Co vše se během čtyřech dní stane a proč je právě MČR tak jedinečné?


Pohled do minulosti

Mistrovství ČR v počítačových hrách má u nás, ať se to nemusí na první pohled zdát, dlouhou tradici a vždy šlo o jednoznačně největší herní akci celého roku. Kdo byl alespoň na jednom z Invex Cupů, které od roku 2002 pořádal ČMSP (česko-moravský svaz progamingu // ProGamers) na brněnském výstavišti, určitě tyhle řádky potvrdí. Bohužel v roce 2008 svaz pomalu přestával fungovat (ač ke konečnému zániku došlo až o dva roky později) a společně s ním byl ukončen právě téhož letopočtu i dodnes svou velikostí nepřekonatelný Invex Cup.

Finále MČR 2011 v hotelu JezerkaOd té doby jsme zde viděli spoustu pokusů o nahrazení této akce, jež se dá právoplatně označit za legendární, ovšem žádná nedosáhla takového puncu, aby se mohla nazývat oficiálním mistrovstvím. V letech 2008 až 2010 šel tedy domácí gaming do značného útlumu, až se vše podařilo zlomit v roce 2011, kdy PLAYzone získalo licenci na pořádání oficiálního Mistrovství ČR v počítačových hrách.

Inspirováno úspěchem z minulosti nastolilo jednoduchý a ještě dnes fungující systém online a offline kvalifikací, z nichž ti nejlepší postupují na finále MČR. Ta se v letech 2011 a 2012, tedy ve svých v podstatě dětských začátcích, konala v Kongres hotelu Jezerka u pardubické přehrady Seč, aby se minulý rok přesunula do vhodnějších prostor. V roce 2013 jsme MČR mohli vidět na festivalu FOR GAMES (totožné místo, kde bude i letošní vyvrcholení), a to s fantastickou náštěvností 50 tisíc lidí na místě a dalších desetitisíců na živě vysílaném streamu PLAYzone TV.

Současné Mistrovství v PC hrách

Dost bylo plkání o minulosti, pojďme se podívat, co vlastně přinese současný už mnohokrát zmíněný ročník. Mezi základní informace patří datum konání, které připadlo na 2. až 5. října 2014 a místo konání, což je pražské výstaviště Letňany, konkrétně pak veletrh FOR GAMES, kde bude mít finále MČR svou celou vlastní halu. A dále?

Na své si přijdou zejména fanoušci her Counter-Strike: Global Offensive, HearthStone: Heroes of Warcraft, League of Legends a StarCraft II: Heart of the Swarm, které byly pořadateli zvoleny jako letošní soutěžní tituly, v nichž se bude hrát o opravdu štědré ceny - například v momentálně celosvětově nejprofláklejší kompetitivní hře League of Legends se bude bojovat o pět kusů certifikované sestavy HAL3000 MČR Pro, což dohromady činí výhru v hodnotě zhruba 140 tisíc Kč jen pro vítěze turnaje v jedné hře. Na seznamu dalších cen pak nalezneme oficiální herní monitor MČR od Philips, nabušený notebook AlienWare, špičkový ultrabook DELL nebo maximálně pohodlné závodní židle od DXRACER.

Spousta zábavy nejen pro účastníky

Naše mistrovství samozřejmě není jenom o finálových turnajích, ač pochopitelně a zaslouženě poutají největší pozornost, ale také o doprovodném programu pro návštěvníky akce na místě a diváky na streamu. Ten se rok od roku snažíme co nejvíce zkvalitňovat, aby si unikátní zážitek, kterým MČR bezpochyby je, vychutnali nejen hráči, ale doslova všichni.

Finále MČR 2013 na FOR GAMESPřítomní na veletrhu si mohou vyzkoušet nejnovější technologie a výrobky od našich partnerů (například loni jsme zde měli naprosto exkluzivní předváděčku handheldu NVIDIA Shield), stejně tak i různé herní doplňky. Samozřejmostí jsou pak volně přístupné next-gen konzole, notebooky a certifikované sestavy MČR s aktuálními herními peckami. A právě o produkty partnerů akce bude jako vždy připravena spousta soutěží, do kterých se budou moci zapojit náštěvníci i diváci.

Velikým lákadlem jsou rozhodně také samotné zápasy, o jejichž komentování se jako vždy postarají profíci svého oboru. Ti, co budou v místě dění, je mohou zhlédnout včetně nefalšovaných emocí aktérů finále a ti, co nedostaví, alespoň skrze online vysílání PLAYzone TV. A v neposlední řadě si obě kategorie tradičně vychutnají zkušenou moderátorskou dvojici Alžběta Trojanová a Mikoláš Tuček z pořadu RE-PLAY.

Buďte u toho i vy

Stále nevíte, zda finále Mistrovství ČR v počítačových hrách poctít i svou přítomností? Nenalákali vás předchozí řádky dostatečně? V tom případě by se alespoň v závěrečných slovech příslušilo zmínit pár řádků o další nedávné novince, kterou značka MČR představila, a to MČR Tour.

Tenhle seriál zastávek je klasická roadshow, s níž objíždíme celou Českou i Slovenskou republiku a všichni účastníci na ní mohou, byť pouze opravdu v malém měřítku, zakusit, jak vypadá současné mistrovství, vidět v akci naše progamery nebo si vyzkoušet certifikované sestavy a oficiální periferie MČR. V minulých měsících jsme s ním navštívili festivaly a veletrhy PragoFFest, GAME EXPO či 4FANS a dále se chystáme třeba na Prague Car Festival, Hip Hop Kemp a celé turné LP Tour Mega a Warm-Up!

MČR možná ještě nedosáhlo takových rozměrů jako ve své zlaté éře, ale minimálně velmi jistě se k nim blíží a my budeme velice rádi, pokud u toho letos budete i vy, ať už jako hráči nebo diváci, a dáte najevo, že o podobné události je zde stále velký zájem!