Přejít k hlavnímu obsahu

V Brně se tento víkend opět konal Animefest

29. 5. 2019 | 20:16 Všechny hry
Na brněnském výstavišti se tento víkend konal již 16. ročník festivalu pro fanoušky (nejen) japonského anime a mangy, Animefest 2019. Jako každý rok, i letos byl program opravdu bohatý.
Fotografie
Fotografie

Při příchodu na festival obdržel každý návštěvník na zápěstí látkový náramek, který nahrazoval vstupenku. V minulých ročnících byly pouze dvě varianty, a to frakce Chaos a Řád. Letos došlo ke změně a v nabídce byly hned čtyři, různých barev, Rytíř (modrý), Vědma (fialový), Živel (červený) a Patron (zelený). Svou aktivitou pak návštěvník mohl přispívat body (tzv. střípky) na "konto" své frakce. 

Fotografie

Fotograf: Patty

Animefest nabídl rozmanitý program, v němž si každý mohl najít to své. Vybírat jste mohli z různých přednášek, ať už třeba o anime, historii Japonska, nebo o cosplayi. Dále mohl účastník festivalu navštívit různé wokshopy, nebo se posadit k volnému počítači či konzoli a zahrát si nějakou hru. Ti odvážnější si mohli i zasoutěžit. Mnohé přilákaly stánky českých i zahraničních prodejců s nabídkou nejrůznějšího zboží, jako byly asijské cukrovinky, plyšáci, figurky, trička nebo komiksy.  A když si člověk potřeboval chvíli oddechnout, navštívil čajovnu hned u deskoherny, nebo se pokochal ručními výrobky či kresbami šikovných umělců.

Fotografie

Fotograf: Patty

Své nezastupitelné místo měl také cosplay. V hale A2 měli cosplayeři své zázemí, kde mohl zájemce v určité časy své oblíbené cosplayery navštívit, popovídat si s nimi, nebo si koupit print. Cosplay soutěž patřila v sobotu odpoledne k bodům programu, o který byl velký zájem a fronta na něj se tvořila již dlouho předem. Nechyběli ani zahraniční hosté, dorazil Maul Cosplay z Německa, Captain Ghostly, Macky z Belgie a další.

Fotografie

Animefest 2019 přiblížila ze svého pohledu i cosplayerka Shio:

Letos byl pro mě Animefest výjimečný hned kvůli několika věcem - poprvé jsem si vyzkoušela pozici organizátora, konečně jsem stihla nový cosplay, oslavila jsem narozeniny a potkala jsem taky úžasného a ukecaného Maul Cosplay .

Co se týče orgování, byla jsem zařazena do cosplay zázemí, které bylo středobodem všech činností spojené s cosplayem na Animefestu. Dostala jsem se dokonce k prvním kolům soutěží, kde jsem byla jako překladatel pro soutěžící. A na konci celého Animefestu jsem dokonce měla tu čest předávat ceny výhercům - tímto všem ještě jednou gratuluju ^^ Organizátorská zkušenost byla hrozně super, dost mě to bavilo a doufám, že se zapojím i příští rok.

Nový cosplay? Ano, konečně jsem se odhodlala, tryhardila jsem do noci a nakonec jsem Keiru na sobotu stihla (teda fakt dost beta verzi, ale chodit se v tom už dalo). Do budoucna ji ještě upgradnu, protože jsem našla spoustu věcí, co je potřeba předělat. Ale jsem s ní celkem spokojená - i když mě ta výšivka skoro zabila. A je to velký návrat blond Shio - to už tu chvilku nebylo.

A co se týče Maula - čekaly se na něj fronty, ale lidé z toho měli určitě zážitek, protože to nebylo jenom obyčejné podepisování printů. Maul se se všemi vyfotil, pokecal a dostali print. Já jsem si ho stihla odchytit v zákulisí a dokonce jsem s ním prohodila i pár slov. Takže jsem si splnila další achievement. Print sice nemám (protože frontu jsem stát nechtěla a neměla bych na to reálně ani čas), ale zato mám kupu pěkných vzpomínek.

Animefest byl letos zase trošku jiný, ale opravdu jsem si ho užila. Uteklo to neskutečně rychle, nepotkala jsem tak půlku lidí, co jsem chtěla potkat - no v těch velkých prostorách se není čemu divit. Zajímavým zážitkem bylo sledování hokeje v rotundě při pauze. Taky jsem vyzkoušela nějaké nové japonské sladkosti a byla jsem fakt nadšená. Další velké plus byly automaty na vodu, které byly rozmístěny různě po areálu a každý si mohl vzít vodu zadarmo - to mi fakt udělalo hroznou radost.

Článek vznikl ve spolupráci s esogames.cz.