Přejít k hlavnímu obsahu

blade: Dřív jsem si myslel, že je komentování jednoduché. Povím vám jedno, není, ani trochu

24. 10. 2019 | 19:09 Counter-Strike 2
Potřetí v řadě nebude mezi analytiky největší domácí CS:GO akce sezóny chybět ani dlouholetý hráč Roman 'blade' Pilný. Pojďme si tak v dalším díle našich rozhovoru s členy expertního týmu Vodafone MČR 2019 přiblížit jeho kariéru i rozebrat si šance jednotlivých týmů. Více o bladeovi se můžete dozvědět v pátek na našem Instagramu.
blade MČR 2019
blade MČR 2019

Jak bys popsal svůj letošní rok, co všechno ti přinesl a čím byl třeba výjimečný?

Rok 2019 byl určitě odlišný minimálně z toho pohledu, že jsem si hned na začátku roku zlomil nohu a to mi změnilo hodně plánů. Ale co se týče toho gamingového pohledu, byl to super rok, který ještě není u konce a doufám, že se celý podtrhne na MČR, na které se moc těším. Podíval jsem se na plno krásných míst, ať už v osobním, tak herním životě, potkal jsem mnoho nových přátel a zažil mnoho skvělých zážitků, takže rok 2019 hodnotím jedině super. A hlavně mě nějak začalo bavit víc a víc streamovat, což mě těší ještě víc.

Pamatuješ si, kdy poprvé a jak ses vůbec dostal k analyzování CS:GO turnajů?

Jojo, pamatuji a dobře. Bylo to někdy v roce 2017, tuším, na první COOL lize, která byla ještě v té staré aréně v Holešovících. Jirka Pacovský mě oslovil, zda bych do toho nešel, a já neváhal ani minutu. Odpověď byla jasná. Hrozně moc jsem chtěl divákům přinášet jiný pohled na tu hru, poukázat na něco, co třeba ve hře neviděli, ukázat, co byl hlavní faktor vítězství a na druhé straně porážky. Nebo říkat nějaké zajímavosti o hráčích a tak dále. Dodnes si pamatuji, jak jsem přišel na první moji akci, na COOL ligu, a jen mi řekli, ať si tam stoupnu a říkám, co umím. A tak jsem si tam vystresovaný stoupl, něco říkal a myslel si, že to stálo za starou belu, ale najednou mě všichni psali na sociální sítě, že to bylo super a i lidi v hale mi říkali, že se jim to líbilo. A tak to dělám dodnes. Snažím se to dělat pořád stejně, na 100 procent a zlepšovat se v mluvení, gestikulaci i v těch věcech, co říkám, jen už nejsem nervózní, jak na začátku. Spíš mě mrzí nátura českého publika, které je velice výjimečné a hodnotí často úplně všechno okolo, jen ne to, co těm lidem přenášíte. V tom jsme myslím velice unikátní.

Co pro tebe pozice na analyst desku znamená, když máš příležitost dokreslit příběh největších zápasů roku?

Jak říkám, hrozně mě baví těm lidem ukázat a říct, proč některé situace nastaly, proč tento hráč vyhrál kolo, že k tomu mohlo dopomoci mnoho shod a náhod, že kdyby se nestalo toto, tak třeba se nestane plno dalších věcí. Kdo zůstane na analyst a poslouchá, tak myslím, že máme co divákovi přinést. Já už měl mnohokrát v plánu vymyslet i jiné věci, nějaké inovace, novinky, které do těch vstupů přenést, ale často na to není čas na našich českých akcích, což na jednu stranu chápu, na druhou stranu mě to mrzí. Dokázal bych třeba o tom zápase mluvit a ukazovat více, ale máme třeba jen vymezený čas 5-10 minut a do toho je někdy těžké se vlézt. Každopádně jednou bych rád elektronickou tužku, kterou jsem si vyzkoušel v Katowicích na Majoru. To by bylo super.

Jak vnímáš své největší přednosti analytika, které jako bývalý hráč máš?

Tak myslím, že mám přednosti i záporné stránky, kterých jsem si vědom a pracuji na nich. Ale řekl bych, že moje hlavní přednosti jsou určitě to, že tu hru mám rád a dlouho jsem ji hrál tak tomu divákovi mám co nabídnout. Tu hru jsem nějakou dobu hrál a pořád ji sleduji, tak se stále učím a to je asi moje hlavní přednost. A taky jsem na desku vždy největší, to je největší moje síla. Dodnes si pamatuji na MČR 2017, kde jsem byl s huhym a Zdendou, oba menšího vzrůstu, a pak když mě lidi potkávali, tak mně říkali, že nejsem moc vysoký, že na desku jsem vypadal větší a vyšší. Těžké jim pak vysvětlovat, že je to jen klam, protože mojí kolegové v mládí málo jedli Nesquik. (smích)

Na svém streamu často projevuješ emoce. Neříkal sis někdy, že bys měl kvůli tomu v první řadě komentovat, ačkoliv jsi spíše na tu odbornou stránku hry? Nebo jde o úplně dvě odlišné persony?

Tak jak kdy, už jsem klidnější, než jsem býval. (smích) Já byl vždy už od mala takový výbušnější, prožíval vše, co dělám, a myslím, že i díky tomu jsem se možná dostal tam, kde jsem dnes. Jsem ukecaný, pořád musím něco říkat. Nechci, aby to znělo, že se na streamu přetvařuji, ale je to pro mě místo, kde se uvolním a dělám, co chci a co mě baví. Je to show. V realitě člověk mluví s výše postavenými lidmi, s nadřízenými, partnery, a tak dále, takže člověk musí upravit své chování, ale snažím se být takový, jaký jsem, jak v reálu, tak na streamu. Ale s tím rozdílem, že stream je pro mě místo, kde prostě jdu pobavit hromadu lidí a zlepšit jim večer. A oni ho zlepší mně a je to tak pro mě ideální místo. Přísahám vám, že poslední rok mě streamování začalo bavit o dost víc než třeba před rokem. Taky mám za měsíc víc streamů, víc odstreamovaných hodin. Co se týče komentování, to je úplně jiná věc, tam maximálně člověk může uplatnit to, že rád mluví a má nějaké zkušenosti ze hry. Vždy mě bavilo i při komentování hodnotit hru, rekapitulovat to. Od hype jsou tu Dev1 a Dee.

Jaká je vůbec tvoje současná pozice na scéně? Sleduješ ji spíše zpovzdálí?

Tak současná pozice je taková, že jezdím na každou akci, která v Česku je, občas se podívám i na nějakou do zahraničí. Z většiny jsem na desku, ale někdy se objevím i mezi komentátory, což mě moc těší, protože i to mě moc baví. To je k nezaplacení. Ruku na srdce, dřív jsem si myslel, že je to jednoduché a povím vám jedno, není, ani trochu. Člověk musí dobře mluvit a u toho ještě sledovat mnoho dalších věcí a k tomu ještě sledovat dalších plno dalších věcí. A k tomu sledovat zase plno dalších věcí. (smích) Takže než si zautomatizujete některé aspekty a zjednodušíte si to, není to jednoduché. Na internetu komentuji často, ale osobně mě to baví více na akcích, kde vidíte kolegu, sledujete jeho a slyšíte i fanoušky a váš hlas po celé hale. Co se týče scény, tak tu sleduji, i když méně něž dřív, ale patří to k mé práci, takže sleduji. Na každou akci se nabriefuji, připravím a pak už jen v průběhu improvizuji.

blade ESL Nationals

Nemáme tu jasnou jedničku a to otevřelo trůn pro MČR. Není ale současně škoda, že není ke komu vzhlížet pro větší motivaci na sobě makat?

Myslím, že to škoda není, pro oko diváka to bude lepší, že není žádný favorit. Bude to napínavější než za nadvlády eXtatusu, kdy všem bylo jasné, jak to dopadne. Nyní jsou všichni na stejné startovní čáře a ač mám své favority, tak to bude hodně vyrovnané a může rozhodovat mnoho maličkostí a detaily.

Soupisky i rozlosování skupin známe, tak by mě zajímalo, kdo je pro tebe největším černým koněm MČR?

Vezmu to tým po týmu. Největším favoritem je pro mě eSuba, u které si myslím, že má současně nejlepší formu. S kombinací, kdo tam hraje, je to v mých očích tým, na který bych si vsadil. Navíc vím, že benq1 nikdy MČR nevyhrál jako hráč ani kouč a je to jediný titul, co mu schází zkompletovat. Nevím proč, ale cítím, že to letos vyjde. Těch slz a smutku bylo dost a myslím, že by si zasloužil, aby ti kluci tam za něj nechali srdíčko a vybojovali to. Ale jak říkám, hrají to hráči, benq1 sice pomáhá, ale už neovlivní rozhodování hráčů v daných situací, a tak to musí být oni, kdo to pro něj uhrají.

Dalším favoritem jsou určitě Universe, sehraný ambiciózní tým. Cítím tam dobrou chemii, navíc pod palcem taťky KETUBORa, který drží laťku. Jestli se potkají s formou, na finále to minimálně bude. Další tým, který určitě může zatopit a klidně to i celé vyhrát, jsou Inside Games. Část bývalých eXtatus posilněno o další kvalitní hráče. Bude zajímavé sledovat, jak někteří hráči budou útočit snad na čtvrtý titul v řadě. Jestli se dostanou takzvaně do tempa, finále klidně můžou udělat. Bude rozhodovat aktuální forma. A tu rozhodně nemají Dark Tigers ani Brute. V obou týmech jsou kvalitní hráči, kteří dokáží zahrát super hry. Ale na MČR se startuje od začátku, vše co bylo, to bylo, startuje se od nuly a vím, jak moc stačí vyhrát první jeden, dva zápasy a kdo si vzpomene, že vám to poslední dva, tři měsíce nešlo. V tomto to bude krásné a já cítím, že jeden z těchto týmů překvapí.

Dále můžou zamíchat kartami i eXtatus nebo Eclot, kteří přes rok nebo aktuálně ukazovali sílu. Kvalitní týmy jsou i EXORS a Fury, kde ale bude podle mě hodně působit, že mnoho jejich hráčů na MČR ještě nehrálo. Ale i to může být motivace. Největším outsiderem jsou pro mě moji milovaní eEriness, tam to často hodně dřelo, ale MČR je MČR, navíc Bordel ohlásil své poslední, takže bude o co bojovat. Navíc na ně nebude tlak a to taky často může pomoct. Vzpomeňte si na poslední CS:GO Finals ve Svitavách. Taky o nás všude psali, že jsme outsideři, že nemáme šanci na úspěch, a jak to dopadlo. No těším se na to, uspět reálně podle mě může klidně pět, šest různých týmů, ale jak už jsem napsal, rozhodovat budou detaily, forma a v neposlední řade i štěstí.

Jako analytik mi ale na závěr pověz, které dva týmy postoupí do finále a kolik tento zápas skončí?

No podle toho co jsem říkal před chvílí, tak to bude hodně těžké toto tipnout, protože kvalitních týmů je hodně a šance na úspěch má mnoho z nich. Ale střelím od boku. Finále eSuba vs. Inside Games a výhra pro modrou krev 2:1. Hodně štěstí všem účastníkům!

blade MČR 2019

Devátý ročník Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách nabídne klání v CS:GO, PUBG, League of Legends, Teamfight Tactics a Rainbow Six Siege. Pokud chcete vidět v boji o český titul největší domácí hvězdy, tak v Brně nemůžete chybět! Vstupenky jsou již v prodeji ve čtyřech kategoriích, více na stránkách mcrpc.cz.

MČR 2019
MČR 2019
Štítky: blade, MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.