Přejít k hlavnímu obsahu

Rozlučka ve velkém stylu aneb jak eXtatus ovládli poslední MČR před diváky

17. 11. 2021 | 08:40 Counter-Strike 2 MČR
Přišli, viděli, zvítězili. Dosud poslední Vodafone MČR, kterého byli diváci v Brně svědky, se uskutečnilo téměř přesně před dvěma lety. Zároveň se jednalo o loučení jedné velké organizace se světem českého esportu, ze kterého odešla ve velkém stylu.
eXtatus zvítězili na MČR 2019
eXtatus zvítězili na MČR 2019
Zdroj: PLAYzone

Vodafone Mistrovství České republiky se po dvou letech vrací zpět do Brna. Od roku 2019, kdy se diváci naposledy přišli podívat na své oblíbence přímo na výstaviště, se domácí CS:GO scéna změnila k nepoznání. Zatímco letos je jasným favoritem tým SINNERS, tehdy ale bylo vše jinak. Jedna z předních organizací, která v té době patřila ke stálicím na scéně, byla eXtatus, kteří využili MČR jako rozlučku se svým působením.

Právě MČR sezóna v roce 2019 přinesla jednu z unikátních situací, která není u nás obvyklá. Scéna neměla žádný dominantní celek, během roku si připsalo vítězství na domácích turnajích více týmů a situace před MČR byla naprosto otevřená. Zuby na titul si tak brousila řada organizací. Hvězdná sestava eSuby, kde nechyběli dva hráči aktuálních SINNERSTeam Universe s Erikem "The eLiVe" Sithem a Adamem "NEOFRAG" Zouharem, nebo třeba BRUTE. A do toho eXtatus, který během roku neměl žádné velké vítězství a prostřídal hned několik hráčů.

Sestava, která se nakonec v létě ustálila, byla možná zralá na rozpad, ale když šlo do tuhého, uměla se semknout. Nerozlučná dvojice Martin "Pechyn" Pechoušek a Dominik "Fraged" Herz, mladá hvězda Peter "jaro" Rauch, současný eSubák Lukáš "luko" Hrabčík a Dominik "desty" Černý, které doplnil zkušený kouč Matej "forji" Kmiť. I přesto byla sestava před MČR velkou neznámou a ani huhy nedokázal odhadnout, kde se tým umístí.

Na Vodafone MČR se však ukázalo, že sestava funguje. V základní fázi totž z deseti map prohráli pouhé dvě, díky čemuž s přehledem postoupili z druhého místa před eSubou. Ve čtvrtfinále rudý plamen narazil na jedno z největších překvapení turnaje, tým Fury, v jehož řadách střílily dnes už stálice scény jako Matěj "stinx" Štorek nebo Dávid "xperrience" Červenec. Ti na třech mapách předvedli bojovný výkon, na eXtatus ale nestačili.

eXtatus se v semifinále utkali proti Universe
eXtatus se v semifinále utkali proti Universe
Foto: PLAYzone

Následovalo semifinále, kde eXtatus narazili na jednoho z favoritů turnaje, tým Universe. Dva celky spolu zahrály ve večerním zápase jeden z nejikoničtějších zápasů historie MČR, hlavně díky první mapě Inferno, která se hrála do pozdních nočních hodin. Nakonec to byli eXtatus, kteří vyhráli po řadě prodloužení 28:24. Tento výsledek soupeře zlomil a eXtatus následně ovládli i volbu soupeře poměrem 16:12.

Šlo se tak do finále, kde po výhře nad BRUTE čekali hráči Eclot Gaming, dalšího věčně podceňovaného týmu, který na MČR zazářil. Zatímco v základních skupinách se jednalo o vyrovnaný souboj, kde každý z týmů získal jednu mapu, finále bylo více jednostranné. Po napínavém Infernu, kde se odehrálo 30 kol, se šlo na Mirage. Svůj map pick už eXtatus ovládli 16:8, získali titul šampiona a nesmazatelně se zapsali do historie domácí CS:GO scény. Takto překvapivý mistr tady ještě nebyl, turnaje bez jednoznačného favorita se zase chvíli nedočkáme.

Organizace eXtatus tak zakončila své působení v nejlepším možném světle. Šlo o skutečný “Last Dance”. Kromě titulu v CS:GO totiž eXtatus ovládla i MČR v PUBG: Battlegrounds. Během svého více jak desetiletého působení získala tradiční organizace hned čtyři tituly českého mistra v Counter-Strike: Global Offensive a až do příchodu SINNERS se zapsala do světa CS:GO jako nejúspěšnější organizace na evropské scéně.

Již příští týden se MČR vrací do Brna, vůbec poprvé se celý turnaj odehraje na stage. Jako největší favorit přijedou SINNERS, které chce každý sesadit. Dočkáme se obhajoby titulu české jedničky, nebo zažijeme po dvou letech další velkou underdog story? To se dozvíme již v neděli 28. listopadu, kdy nad hlavu pozvedne pohár mistr České republiky pro rok 2021. Celé dění ale vypukne už ve středu 24. listopadu, tak u toho buď i ty!

MČR lístky
MČR lístky
Zdroj: PLAYzone
MČR PC
Štítky: eXtatus, MČR
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.