Přejít k hlavnímu obsahu

Všichni vítězové Worlds podle roku, národnosti a počtu trofejí. Korejci vládnou League of Legends

11. 11. 2022 | 08:00 League of Legends Zajímavost
League of Legends scéna se v průběhu let opravdu rozrostla. Mistrovství světa neboli Worlds je jednou z nejdůležitějších událostí v kalendářním roce esportu a vítěz každé sezóny se zapíše do dějin. Pojďme se ohlédnout za minulostí a všemi korunovanými šampiony.
Deft proti Fakerovi
Deft proti Fakerovi
Zdroj: Riot Games

Turnaj měl v průběhu let různé formáty a začal jako menší událost s účastí pouze několika týmů. Nyní je Worlds považován za jednu z nejprestižnějších událostí v celém  kalendáři esportů, která každoročně přitahuje miliony diváků. Akce se zvětšovala stejně jako se Riot Games stal titánem na poli herního a kompetitivního průmyslu, jakým je dnes. Nyní akce vyprodává stadiony a přitahuje pozornost mainstreamových médií, ať už se koná kdekoli.

Tradičně akci dominovaly jihokorejské týmy a hráči, ale Čína se v posledních letech předvedla s několika vlastními tituly. Severní Amerika a další malé regiony si na světový titul teprve brousí zuby, zatímco Evropa získala první trofej až v roce 2011, když ještě akce nedosahovala takových rozměrů jako dnes. Kromě chlubení se triumfem a tučné výplaty se vítězům Worlds událostí dostává cti být zvěčněn ve hře s jejich vlastními vzpomínkovými Worlds skiny.

Vítězové League of Legends Worlds podle roku
RokTýmSestava
2011FnaticxPeke, Cyanide, Shushei, LamiaZealot, Mellisan
2012Taipei AssassinsStanley, lilballz, Toyz, Bebe, MiSTakE
2013SK Telecom T1Impact, Bengi, Faker, Piglet, PoohManDu
2014Samsung WhiteLooper, Dandy, PawN, imp, Mata
2015Sk Telecom T1MaRin, Bengi, Faker, Easyhoon, Bang, Wolf
2016Sk Telecom T1Duke, Bengi, Blank, Faker, Bang, Wolf
2017Samsung GalaxyCuVee, Ambition, Haru, Crown, Ruler
2018Invictus GamingDuke, TheShy, Ning, Rookie, JakeyLove, Baolan
2019FunPlus PhoenixGimGoon, Tian, Doinb, Lwx, Crisp
2020DAMWONNuguri, Canyon, ShowMaker, Ghost, BeryL
2021Edward GamingFlandre, JieJie, Scout, Viper, Meiko
2022DRXKingen, Pyosik, Zeka, Deft, BeryL

Zatímco mistrovství světa existuje již téměř deset let, počet hráčů, kteří jsou opakovanými vítězi, je malý a zahrnuje pouze několik elitních hráčů, většinou ze stejného týmu (SKT Telecom T1). Výjimkou jsou  Lee „Duke“ Ho-seong a nově Cho „BeryL“ Geon-hee, kteří vyhráli světové tituly se dvěma různými organizacemi.

Vítězové League of Legends Worlds podle počtu trofejí
Počet světových titulůHráči
3Faker, Bengi
2Bang, Wolf, Duke, BeryL
1Impact, xPeke, Cyanide, Shushei, LamiaZealot, Mellisan, Stanley, lilballz, Toyz, Bebe, MiSTakE, Piglet, PoohManDu, Looper, Dandy, PawN, imp, Mata, MaRin, Easyhoon, CuVee, Ambition, Haru, Crown, Ruler, TheShy, Ning, Rookie, JakeyLove, Baolan, GimGoon, Tian, Doinb, Lwx, Crisp, Nuguri, Canyon, ShowMaker, Ghost, Flandre, JieJie, Scout, Viper, Meiko, Kingen, Pyosik, Zeka, Deft

Turnaji z velké části dominuje Jižní Korea. Dokonce i tři čínské týmy, které vyhrály trofej, Invictus Gaming, FunPlus Phoenix a EDward Gaming, všechny měly na soupiskách korejský talent. Za zmínku stojí, že bez vítězů Fnatic z roku 2011 by se na tento seznam dostaly pouze čtyři země.

Vítězové League of Legends Worlds podle národnosti
NárodnostHráči
Jižní KoreaImpact, Bengi, Faker, Prasátko, PoohManDu, Looper, Dandy, PawN, imp, Mata, MaRin, Easyhoon, Bang, Wolf, Duke, Blank, CuVee, Ambition, Haru, Crown, Ruler, TheShy, Rookie, GimGoon, Doinb, Nuguri, Canyon, ShowMaker, Ghost, BeryL, Scout, Viper, Kingen, Pyosik, Zeka, Deft
ČínaFlandre, JieJie, Meiko, Tian, ​​Lwx, Crisp, Ning, JakeyLove, Baolan
Tchaj-wanStanley, lilballz, Bebe, MiSTakE
NěmeckoLamiaZealot, Mellisan
HongkongToyz
PolskoShushei
FinskoKyanid
ŠpanělskoxPeke
Summoners Cup
Summoners Cup
Zdroj: Riot Games
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.