Přejít k hlavnímu obsahu

IEM Katowice bez Astralis. Osmička týmů má účast jistou, nechybí frozen

19. 12. 2022 | 21:10 Counter-Strike 2 Preview
Jeden z nejslavnějších turnajů soutěžního okruhu Counter-Strike: Global Offensive se vrací i v roce 2023. Na IEM Katowice si to šestnáct mančaftů z celého světa rozdá o jeden milion dolarů. Jistou účast má osmička týmů pozvaných na základě výsledků z velkých turnajů pořádaných ESL v roce 2022 a dle světového žebříčku ESL. Mezi dalšími šestnácti celky, které se ukáží v Play-In fázi, chybí jedno velké jméno - Astralis.
Trofej pro vítěze IEM Katowice
Trofej pro vítěze IEM Katowice
Zdroj: Adela Sznajder/ESL (se souhlasem)

Není to ani tak překvapivé, ale rána pro historický brand je to obrovská. Dánská organizace se potýká v posledních letech s problémy, rok 2022 byl vrcholem všeho špatného. Nekonzistentní forma, často se měnící sestava a zároveň i kus smůly nakonec rozhodly o tom, že Astralis se na IEM Katowice nepodívají. Poslední úprava ESL World Rankingu posunula Dány na 22. příčku - první nepostupovou.

Na druhém konci spektra jsou šampioni BLAST Premier Fall Finals Heroic a stříbrní ze světového finále BLASTu Team Liquid. Oba týmy byly pozvány přímo do hlavní fáze IEM Katowice 2023. Díky svému vysokému postavení v ESL Rankingu mají svou vstupenku do Polska zajištěnou další tři celky - Natus Vincere, G2 Esports a MOUZ. O milion dolarů si tak zahraje i slovenský David „frozen“ Čerňanský.

Kromě již zmíněných se v únoru u českých sousedů představí i FaZe (vítězové IEM Cologne), Vitality (zlato na ESL Pro League 16) a šampioni brazilského Majoru Outsiders.

Do Play-In turnaje, jehož se zúčastní šestnáct týmů, jich bylo čtrnáct pozváno znovu na základě ESL World Rankingu. Díky triumfu na Elisa Masters Espoo jsou ve hře i Fnatic (stačil by také světový žebříček). Posledním do party budou polští Permitta (vítěz EPNC). Chybět nebudou ani OG v čele s Adamem „NEOFRAG“ Zouharem.

Play-In začíná 31. ledna 2023. Vítěz IEM Katowice pak bude znám 12. února.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).