Přejít k hlavnímu obsahu

Frozen a jeho cesta třináctiletého mistra ČR až do nejlepšího týmu světa

8. 12. 2023 | 09:00 Counter-Strike 2 Příběh
Když odehrál David „frozen“ Čerňanský svůj první turnaj v CS:GO, bylo mu pouhých 11 let. Dnes, kdy to bude za pár týdnů přesně 10 let od tohoto turnaje, už je součástí nejlepšího týmu světa. Ve 21 letech disponuje slovenská hvězda na svůj věk neuvěřitelnou porcí zkušeností, a to má stále většinu profesionální kariéry před sebou. Pojďme si ale projít klíčové dosavadní momenty.
David „frozen“ Čerňanský
David „frozen“ Čerňanský
Zdroj: eXtatus (s povolením)

7. ledna 2014 se David „frozen“ Čerňanský poprvé ukázal na pravidelném Nightcup turnaji od PLAYzone. Své první místo urval na konci téhož roku, trvalo ale desítky účastí, než se vůbec dostal do svého prvního týmu. Všechno se zlomilo na offline turnaji LanCraft 2015. Čerstvě třináctiletý mladík poprvé vyrazil na LAN akci mimo Košice a hned na sebe strhnul veškerou pozornost. I v tak nízkém věku totiž dominoval. K týmovému úspěchu sice nedokráčel, individuálně ale zabodoval a okamžitě začaly přicházet nabídky.

Na zkoušku do Cyborg Factory, později nEophyte, jej pozval Michal „KETUBOR“ Csontoš: „Keď sme dohrali prvý pracc, tak som mal hneď jasno,“ vzpomínal ve svém příběhu na rok 2015. S vycházející hvězdičkou si sedl naprosto dokonale a dokonce spolu začali i bydlet. „Jeho rodičia mi verili, aj keď som im povedal na rovinu, že tieto rozhodnutie nie sú správne. Ale keby som mal na neho špatný vplyv, tak by sa z 85kilového chlapca nestal krásny chlapec a dnes nehrá za neskutočný tím,“ zmínil KETUBOR, který je jediný mistrem jako hráč i trenér.

Frozen jako mistr ČR s nEophyte v roce 2015
Frozen jako mistr ČR s nEophyte v roce 2015
Foto: PLAYzone
Frozen jako mistr ČR s eXtatus v roce 2016
Frozen jako mistr ČR s eXtatus v roce 2016
Foto: PLAYzone

V medailonku k výročí 10 let MČR vypíchl také jednu vzpomínku, která s odstupem času zní naprosto neuvěřitelně. „My sme si vždy po zápase chodili sadnúť na balkón a vždy sme sa tam bavili, aký tím by chcel. Iba dve veľké mená padali dokola – FaZe, mousesports,“ řekl Csontoš. Na domácí scéně frozen dosáhl především díky eXtatus maximálního potenciálu, ale vyčkával na správnou nabídku. Ta přišla právě od mousesports v době, kdy byl v 16 letech čtyřnásobným mistrem ČR. Neuvěřitelná bilance, kterou zřejmě nikdo nepřekoná.

Do vysněného týmu šel frozen jako nevybroušený drahokam, který má už v 16 letech spoustu zkušeností i s offline akcemi, k tomu od 13 let hrál ve slavné FACEIT Pro League. I o skoro pět let později, které kompletně strávil v jednom týmu, se dá stále považovat za stále mladého, ale ostříleného hráče. Svůj první velký světový titul s MOUZ získal na ESL Pro League, shodou okolností se o osm sezón později ve stejné soutěži nyní rozloučil. Jeho maximem bylo 2. místo na světovém žebříčku, které životním přestupem ihned pokoří.

Frozen jako mistr ČR s eXtatus v roce 2017
Frozen jako mistr ČR s Gunrunners v roce 2018

O služby slovenské hvězdy stál aktuálně nejlepší tým světa. S MOUZ patřil mezi širší světovou špičku, FaZe je ale pojem, který o nejblyštivější světové trofeje bojuje na pravidelnější bázi. Když se vrátíme o dva odstavce zpět, tak je nádherné, že po tolika letech se frozenova predikce do puntíku naplnila. Za FaZe Clan sice hrají jiní hráči, ale identita týmu je stále stejná jako v dobách, kdy za něj střílel Ladislav „GuardiaN“ Kovács. Jeho krajan si z Majorů odvezl jen sbírku stříber, ale frozen na nejslavnější titul začne už brzy útočit.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.