Přejít k hlavnímu obsahu

Mistrovství má za sebou první skupinové kolo

První fáze fotbalového mistrovství světa je úspěšně za námi. Zápasy nejlepších výběrů bohužel předvedli prozatím průměrnou podívanou, kterou nadále doplňuje zvuk vuvuzel.
Výchozí obrázek

První fáze fotbalového mistrovství světa je úspěšně za námi. Zápasy nejlepších výběrů bohužel předvedli prozatím průměrnou podívanou, kterou nadále doplňuje zvuk vuvuzel.

Zápas domácích Bafana Bafana odstartoval celý koloběh zápasů, které tak trochu postrádají šťávu. Všechny prvotní zápasy se nesly v duchu defenzivní práce, pričemž jen dva zápasy vyhrála aktivní a ofenzivní taktika. Jedním z nich byl vstupní zápas "Die Manschaftu", který dokonale smazal australské hráče čtyřbrankovým rozdílem. Německo je tradičním černým koněm turnaje, neboť jednou se tomuto evropskému celku daří, po druhé zase ne. I přes absenci kapitána Michaela Ballacka se tým dokonale stmelil a předvedl prozatím nejlepší výkon ze všech týmů z celého šampionátu.

Favorité šokují

Většina z nasazených koní si v prvních zápasech nevedla moc dobře. Úřadující mistři světa, Italové, jen remizovali po nudné hře s Paraguayí, navíc italský výběr musel dotahovat, neboť aktivnější soupeř vstřelil branku jako první. Remíza se dotkla i dalších favoritů, francouzští fotbalisté svůj neúspěch navíc vyčítali fanouškům, kteří po celý první den v mohutném složení "hráli" na vuvuzely.

Nejznámější remízou ale bude asi ta, ve které rozhodly vlastnosti míče Jabulani. Anglie, pasovaná na jednoho z favoritů turnaje, vedla už po pár minutách, když je do vedení poslal náhradní kapitán Steven Gerrard. Anglii se nadále dařilo, ovšem pak přišel ten problém, se kterým se tento tým potýká už velmi dlouho - kvalitní brankář. Ve čtyřicáté minutě se ale k míči dostal americký hráč Clint Dempsey a střelou z dálky překvapil anglického brankaře Roberta Greena, kterému míč Jabulani vyskočil z rukou přímo do branky.

Nejvíc ale šokovali hráči Španělska, kteří ve včerejším duelu se Švýcarskem prohráli 0-1. Po celý zápas aktivnější výběr z pyrenejského poloostrova se po šancích Davida Villa-i a Sergia Busquets-e nedokázali prosadit a proto přišla rána z druhé strany barikády. Helvétský kříž zaútočil a dal velmi důležitou branku, která nakonec rozhodla o výhře "papírově slabšího" týmu.

Výsledky zápasů MS 2010

JAR1:1{#Mexiko} Mexiko
{#Francie} Francie0:0 Uruguay
{#Korejská republika} Jižní Korea
2:0{#Řecko} Řecko
{#Argentina} Argentina1:0 Nigérie
{#Velká británie} Anglie1:1{#Spojené státy americké} USA
Alžírsko0:1{#Slovinsko} Slovinsko
{#Srbsko} Srbsko0:1 Ghana
{#Německo} Německo4:0{#Austrálie} Austrálie
{#Nizozemsko} Nizozemsko2:0{#Dánsko} Dánsko
{#Japonsko} Japonsko1:0 Kamerun
{#Itálie} Itálie1:1 Paraguay
{#Nový Zéland} Nový Zéland1:1{#Slovenská Republika} Slovensko
{#Portugalsko} Portugalsko0:0Pobřeží Slonoviny
{#Brazílie} Brazílie2:1 KLDR
Honduras0:1{#Chile} Chile
{#Španělsko} Španělsko0:1{#Švýcarsko} Švýcarsko
JAR0:3 Uruguay

Zajímavosti

  • Slovo vuvuzela pochází nejspíše z jazyka kmene zulu a znamená vytvářet "vuvu zvuk". Druhá variantou je, že pochází z místního slangu, kde toto slovo představuje sprchu.
  • Chile poprvé po 48 letech vyhrálo na MS, osudným se stal zápas proti Hondurasu
  • Zápas Brazílie - KLDR se v Severní Koreji promítal se 17ti hodinovým zpožděním.
  • Trenér slovenska Vladimír Weiss označil remízu s Novým Zélandem za malou tragédii
  • Liverpoolský obránce Jamie Carragher si z JAR odveze vuvuzely pro své děti