Přejít k hlavnímu obsahu

MČR: Starcraft 2 shrnutí

28. 4. 2011 | 23:37 StarCraft 2
Je tomu již několik dní, co se konalo Mistrovství České republiky v počítačových hrách. Ve Starcraft 2 turnaji jsme byly svědky několika nervy drásajících duelů a na stupínek nejvyšší si nakonec mohl vyskočit hlavní favorit turnaje PredY. Je tedy na čase bilancovat a zhodnotit turnaj.
Výchozí obrázek

Je tomu již několik dní, co se konalo Mistrovství České republiky v počítačových hrách. Ve Starcraft 2 turnaji jsme byly svědky několika nervy drásajících duelů a na stupínek nejvyšší si nakonec mohl vyskočit hlavní favorit turnaje PredY. Je tedy na čase bilancovat a zhodnotit turnaj.

mčrZ původního počtu 16 hráčů se jich dostavilo 14. Asi největší ztrátou pro turnaj byla neúčast {#Česká Republika} Rikytana, aktuálně třetího hráče českého žebříčku. Jinak se do Kongres Hotelu Jezerka sjela kompletní česká špička, která si to následně rozdala o ceny v hodnotě 25 000 Kč.

Hráči byli rozlosováni do čtyř skupin. Skoro to vypadalo, že každá rasa má zarezervovanou jednu skupinu, protože ve skupinách byla cítit jasná dominance jedné z ras. S mírným zpožděním oproti původnímu plánu se začalo úvodním zápasem {#Česká Republika} h34D_hUnT3R vs. {#Česká Republika} DeviL.

V tomto duelu se {#Česká Republika} DeviLovi podařilo zvítězit 2:0 a potvrdil svou stoupající formu. Po tomto souboji se rozpoutal kolotoč zápasů ze základních skupin. K žádnému velkému překvapení nedošlo. Z favoritů se ovšem nejméně dařilo právě {#Česká Republika} h34D_hUnT3Rovi, který po prohraném úvodním zápase prohrál i proti {#Česká Republika} Horrorovi a ve skupině skončil až na třetím místě.

Jelikož do playoff postupovali všichni hráči, šlo jen o to kdo bude mít nejlepší výchozí pozici. První duely playoff začaly a hned bylo na co koukat. {#Česká Republika} Streetwalker přehrál h34D_hUnT3Ra 2:1 a poslal ho do Losers Bracket. Kromě tohoto zápasu se dařilo favoritům. Druhý zápas streamovaný přes PLAYzone TV bylo utkání {#Česká Republika} PredYho, proti {#Česká Republika} Lopatovi.

Souboj dvou hráčů eSuby vyzněl lépe pro PredYho. V nižším pavouku se mezitím událo jediné velké překvapení turnaje a stal se jim již několikrát zmiňovaný h34D_hUnT3R. Ten nedokázal porazit {#Česká Republika} tokidokiho a s turnajem se loučil jako první. Hned za ním následoval jeho týmový kolega {#Česká Republika} Crow a nezdar hráčů Necroraisers tak byl dokonán. V semifinále WB došlo k velkému souboji Protosse {#Česká Republika} Harpnera proti Terranu {#Česká Republika} PredYmu. Právě prvně zmiňovaný hráč je jeden z mála českých hráčů, který je schopen porážet leadra českého žebříčku. Tuto schopnost dokázal i zde, když zdolal PredYho 2:1. Ve finále horního pavouka se tak utkal s DeviLem, který porazil Harpnerova týmového kolegu z nEophyte {#Česká Republika} Thebise.

První streamovaný duel neděle dopadl lépe pro protosského hráče, který se stal vítězem Winners Bracket a měl jisté minimálně druhé místo.

V LB mezitím pokračovala jízda hráčů eSuby. {#Česká Republika} Streetwalker, {#Česká Republika} Kusai, {#Česká Republika} Thebis, {#Česká Republika} Dewa, ti všichni padli za oběť {#Česká Republika} Lopatovi s {#Česká Republika} PredYm, až se v semifinále LB potkali právě tito dva hráči. Lopatovi se odveta nepodařila a v turnaji obsadil konečné čtvrté místo. I finále LB bylo ve znamení týmového souboje. Ani {#Česká Republika} DeviL ovšem nebyl pro PredYho podstatným soupeřem a Grandfinále odehrála dvojice {#Česká Republika} Harpner a {#Česká Republika} PredY.

Po třech hodinách čekání nejen hráčů, ale i diváků se vše konečně rozjelo. Harpner, jakožto vítěz WB, zahajoval utkání s vedením 1:0 a po první hře toto vedení dokonce navýšil. Od oznámení Mistra mohla zbývat jediná mapa. PredY ale ukázal svůj build a pomocí svého allin pushe snížil na 2:1. Útok byl ovšem těsný a nezbývalo mnoho aby ho Harpner odrazil. Druhá mapa svou velikostí rovněž nahrávala tomuto útoku a tak PredY po již mnohem jednoznačnější bitvě vyrovnal. Do třetice všeho dobrého aneb „Proč něco spravovat když to není rozbitý“, jak sám řekl PredY po zápase. Ani v tomto případě nedokázal Harpner čelit strategii soupeře a musel se spokojit s druhým místem.

Mistrem republiky se stal PredY. Nutno dodat, že pokud se podíváme do předešlých výsledků hráče eSuby, nemůže být pochyb, že titul je ve správných rukou.

 

Bezprostřední ohlasy obou hráčů po finále MČR:

{#Česká Republika} Tomáš "PredY" Pospíšil

"Tu taktiku jsem měl připravenou na Xel Nagu, ale když sem viděl jak to funguje a jakou mapu vybral Harpner, tak jsem ji zvolil znovu. A když to vyšlo i napodruhé tak proč něco spravovat, když to není rozbitý. Na turnaj jsem jel s tím, že ho chci vyhrát, takže je to úleva, protože Harpner hrál hodně dobře. Každopádně když sem viděl, že to je 2:0, tak sem si říkal že to nedám, ale nakonec sem to otočil."

{#Česká Republika} Tomáš "Harpner" Bruštík

"Jsem z tohodle toho zklamán. Normálně mám na tohle připravený jiný opening, ale ani jednou se mi nepodařilo vyscoutovat starport nebo factorku. Když jsem sem jel, tak sem doufal že se dostanu do TOP 3, ale když jsem vyhrál Winners Bracket, tak sem věřil že to můžu dát a ta druhá hra mi to potvrdila."

 

Štítky: MČR 2011