Přejít k hlavnímu obsahu

GIGABYTE Liga LAN finále ZOOM: eSuba.intel

10. 6. 2011 | 16:25 Counter Strike 1.6
Ku příležitost vyvrcholení druhé sezóny nejprestižnější Counter Strike ligy v rámci česko-slovenských portálů jsem si pro všechny čtenáře PLAYzone.cz nachystal menší "ZOOM" na čtveřici nejlepších týmů, které se již tuto sobotu střetnou na velkém finále v Brněnské herně PGCC Velký Špalíček. Začnu eSubou, která své místo na finále získala jako první.
Výchozí obrázek

Ku příležitost vyvrcholení druhé sezóny nejprestižnější Counter Strike ligy v rámci česko-slovenských portálů jsem si pro všechny čtenáře PLAYzone.cz nachystal menší "ZOOM" na čtveřici nejlepších týmů, které se již tuto sobotu střetnou na velkém finále v Brněnské herně PGCC Velký Špalíček. Začnu eSubou, která své místo na finále získala jako první.

eSuba zajisté patří k té skupině týmů, jež není zapotřebí nijak vehementně představovat. Kdo by neznal tým, jenž byl dlouhou dobu považován za neotřesitelnou českou jedničku? Dnes už, fandové eSuby mi to snad odpustí, její pozice na samé špici naší scény není docela jednoznačná, protože o sobě v posledních měsících dalo vědět hned několik týmů s potenciálem našeho Counter Strike hegemona sesadit.

První otřesy

První výrazné škobrtnutí eSuba zažila právě na LAN finále GIGABYTE ligy, samozřejmě té minulé. Tehdy se totiž potýkala s poměrně razantní změnou sestavy, když tým dočasně opustil jeden z hlavních tahounů Tomáš "oskar" Šťastný. Kromě prvního klopýtnutí eSuby je minulé finále důležité ještě jednou věcí. Poprvé tam výrazněji vystrčil růžky tým, který si v následujících měsících osvojil označení pravděpodobně největšího aktuálního konkurenta eSuby, mluvím samozřejmě o eXtatus, dnes známým jako eSuba.LG. Kluci z eXtatusu převzali tuto pozici od slovenských Fofos gaming, kteří do té doby eSubu pravidelně vyzívali ve finále různých akcí. Do paměti se však zapsali spíše jako ti "věčně druzí".

Doba temna

Neúspěch na finále GB ligy následovalo období, kdy se tým okolo Michaela "jckl" Holého marně pokoušel své nově objevené soky předstihnout. Dokladem dominance eXtatusu může být například nově odstartovaná série turnajů SteelSeries King of the Hill, ve které eSubě hned dvakrát za sebou zabránil v převzetí trůnu. Nebylo jasné, jak dlouho nadvláda eXtatusu potrvá, jedno však bylo jasné, dlouho téměř neporazitelná eSuba najednou našla na naší scéně přemožitele a turnaje se staly divácky opět atraktivními, jelikož výsledky nebyly tak snadno předvídatelné.

Nová renesance

V případě kolísání výsledků týmu často kompetentní osoba přistoupí ke změnám v sestavě. To se stalo i v případě eSuby. Tým opustil, respektive byl přesunut takříkajíc na střídačku, David "selby" Hloch a do základní sestavy se zařadila z Německa navrátivší se hvězda Tomáš "oskar" Šťastný. Přestože se nová sestava zdála být silnější než kdykoliv předtím, musela na první úspěch ještě chvíli počkat. V první zkoušce proti eXtatusu, opět ve finále SS KotH totiž neobstála. Po tom, co následovalo jí snad každý fanoušek úplně odpustil.

Absolutní dominance

Relevantními zdroji informací v měsících březnu a dubnu jsou hlavně turnaje SteelSeries KotH, zápasy v rámci základní části GIGABYTE ligy a také tradiční LanCraft tentokrát s přídomkem spring. Ve všech turnajích i lize eSuba neuvěřitelně dominovala. LanCraft vyhrála a v SS KotH nejenže sesadila z trůnu eXtatus, ale dokonce dokázala trůn čtyřikrát ubránit. Nejneuvěřitelnější je ovšem její dominance v GIGABYTE lize, kdy základní část zakončila bez jediné prohry se skóre 96:30 a získala tak přímou vstupenku na finále. Nejúspěšnější soupeři, Necroraisers a OX.Enermax, proti ní tehdy dokázali uhrát pouhých 8 bodů. Vše nasvědčovalo tomu, že nově rozjetou eSubu nedokáže nikdo zastavit. Mistrovství republiky, jež se konalo na konci dubna ovšem dokázalo, že se někdo takový najde.

Otřásáme se podruhé

eXtatus, nově posílení o bývalého eSubáka selbyho, jehož pravděpodobně nebavilo zahřívat eSubě střídačku, dokázali, že nejsou jen nějaké rychlokvašky, které se dostanou na vrchol, aby byly následně sesazeny a už se neobjevily. eSubu poslali do opravného pavouka už ve druhém kole play-off a následně si došli až pro první místo. eSuba se s mistrovstvím nakonec musela rozloučit bez medailí, protože její cestu opravným pavoukem posléze zatrhli nEophyte.

A jak to vypadá dnes?

České scéně nikdo nedominuje a týmy se ve výhrách v turnajích poměrně často střídají. nEophyte nahradili eSubu na trůnu SS KotH a jednou se jí také úspěšně ubránili. Naproti tomu eSubáci nedávno vyhráli turnaj STORM the Front, jenž je součástí kvalifikace na WCG. Právě WCG se pravděpodobně stalo hnacím motorem pro české týmy. Příslib plně proplaceného turnaje v zahraničí, natolik prestižního jako WCG, dodal české scéně zase šťávu. Finále GIGABYTE ligy přichází s příslibem opravdu zajímavé akce. I přes absenci eSuby.LG není o kvalitní celky nouze a myslím, že se s ohledem na poslední výsledky konkurence, nemusíme bát absolutní dominance eSuby.


Ohledně situace v týmu jsem vyzpovídal kapitána Michaela "jckl" Holého.


Ahoj, pro tentokrát vynecháme obvyklé představování a okamžitě se vrhneme na to, co naše čtenáře doopravdy zajímá. Jak se těšíte na zítřejší finále a s jakými pocity tam jedete?

Čau. Do Špalíčku se určitě těšíme a co se nálady týče, tak to asi nejvíc vystihuje slovo "přehranost". Poslední dobou je těch zápasů a LANek tolik, že to až hezký není, nicméně kluci dorazej do Brna už dneska, takže určitě bude zítra dobrá nálada.

Na posledním finále GIGABYTE ligy se vám příliš nevedlo. Od té doby vaše sestava prošla jistými změnami, co si myslíš o vašem stávajícím týmu ve srovnáním s vaší předcházející sestavou?

To se asi nedá moc srovnávat. Zigurat, selby a duke jsou naprosto rozdílní hráči i lidi. My jsme spokojeni se svojí sestavou nyní, stejně tak jsme byli ovšem spokojeni i předtím. Je to vždy o přístupu každého hráče, jakmile nemá motivaci a brzdí tým, není pak na výběr. Duke je momentálně namotivovanej hodně, což je určitě moc dobře.

Jak probíhá vaše příprava? Trénujete jako obvykle nebo máte před takovou akcí jako je finále GB ligy speciálně upravený harmonogram?

Tak od příchodu duka trénujeme dost intenzivně. Snažíme se překopat náš styl hry a celkově jsme toho hodně pozměnili, nějak nás neovlivnilo to, že teď je lanfinále GB ligy, prostě trénujeme.

Na finále budou chybět vaši kolegové z eSuby, eSuba.LG. Oddechli jste si nebo to pro vás situaci nijak nemění?

Nám je to nějak jedno, nemáme "fear" z žádného týmu, i když sou ty výsledky poslední dobou hodně random.


Na závěr bych se rád zeptal, jak si myslíš, že turnaj dopadne. Pořadí od prvního po čtvrtý tým.

Tak jelikož do grandfinále  postoupí přímo první tým ze skupiny, která bude BO1 tak si opravdu netroufám tipovat.

Tak to je tím pádem vše. Děkuji za rozhovor. Hodně štěstí v zítřejším turnaji.

Díky.

eSuba.intel na GIGABYTE LAN finále:


{#Česká Republika} Michael "jckl" Holý
{#Česká Republika} Tomáš "oskar" Šťastný
{#Česká Republika} Tomáš "gns" Pavlič
{#Česká Republika} Jindřich "jRi" Hochman
{#Česká Republika} Michal "duke_duke" Hons