Přejít k hlavnímu obsahu

Studenti VŠUP „oblékli“ ultrabook. Nejzajímavější návrh představí na Salone del Mobile v Miláně

9. 4. 2013 | 18:08 Všechny hry
Praha, 8. dubna 2013 – Informační technologie inspirují módu. Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze ve spolupráci se společností Intel představí na prestižní světové přehlídce designu Salone del Mobile v Miláně od 9. do 14. dubna nejzajímavější návrh projektu Ultrabook Bag.
Výchozí obrázek

Praha, 8. dubna 2013 – Informační technologie inspirují módu. Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze ve spolupráci se společností Intel představí na prestižní světové přehlídce designu Salone del Mobile v Miláně od 9. do 14. dubna nejzajímavější návrh projektu Ultrabook Bag.

V rámci projektu jedenáct studentů pražské umělecké školy vytvořilo nové modely obalů na ultrabooky, ultratenké mobilní počítače. Autorem obalu vybraného pro design week v Miláně je student Ondřej Kinský. Vytvořil ho z jednolitého kusu kůže, který ideálně přilne k počítači. „Soustředil jsem se na intimitu mezi materiálem a uživatelem,“ popisuje Ondřej Kinský cestu k výsledku.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze následuje dvě nejslavnější módní a designové školy v Evropě —  ESMOD (Mnichov, Německo) a Royal College of Art (Londýn, Velká Británie), které s podporou společnosti Intel vyvinuly novou řadu konceptů netradičních obalů na ultrabooky již v loňském roce. Inovativní díla talentovaných studentů obou uměleckých škol udělala velký dojem i na návrhářku Liběnu Rochovou, která se jako členka mezinárodní poroty podílela na výběru vítězných prací.

1

Projekt Ultrabook Bag inspiroval jedenáct studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi VŠUP, který vede Liběna Rochová, k novému pohledu na technologické doplňky. „Chtěli jsme společně s našimi studenty dokázat, že umíme vytvořit podobně originální kousky, které vnesou čerstvý vítr mezi usedlé tašky či batůžky na notebooky. Mobilní technologická zařízení jsou dnes podobně jako klíče či peněženky samozřejmou součástí toho, co s sebou neustále nosíme, a zaslouží si elegantnější obaly než tradiční hranaté tašky,“ říká vedoucí ateliéru a návrhářka Liběna Rochová.

Nejlepší Ultrabook Bag bude vyroben v limitované edici

Vedle prezentace na přehlídce Design Week v Miláně čeká účastníky projektu Ultrabook Bag následně i vyhodnocení jejich modelů mezinárodní porotou. Mezi jejími účastníky bude vedle Liběny Rochové a Maxima Velčovského z VŠUP v Praze také zástupce společnosti Intel Pavel Svoboda. Přizváni jsou rovněž designér Ferdinand Chrenka ze Slovenska a zástupci mnichovské školy ESMOD a Royal College of Art. První tři studenti budou stylově odměněni technologickými zařízeními od společnosti Intel – ultrabookem, tabletem a mobilním telefonem. Společnost Intel vedle toho plánuje, že vítězný model Ultrabook Bagu bude navíc vyroben v limitované edici. 

Právě možnost posunout návrhy z fáze prototypu do výroby bude pro studenty velice atraktivní a Pavel Svoboda ze společnosti Intel, který má projekt Ultrabook Bag na starosti, věří, že i ostatní návrhy budou mít potenciál oslovit výrobce. „Technologie dnes tvoří nedílnou součást našeho stylu: svá zařízení s sebou neustále nosíme, a proto toužíme po doplňcích, které tuto naši image doplní a posílí,“ říká Pavel Svoboda ze společnosti Intel, která vznik ultralehkých počítačů ultrabook iniciovala. „Právě ultrabooky nabízejí optimální kombinaci mobility, stylu a inteligentních funkcí a navíc vypadají elegantně. Tyto počítače proto začaly být vyhledávány jako lifestylové doplňky, které s sebou lidé rádi nosí a dělá jim radost je vystavovat. Jsme rádi, že se studenti nechali inspirovat jejich elegantními tvary i technologickými přednostmi a že my máme naopak možnost podpořit studenty, kteří budou brzy patřit mezi špičku českého designu,“ dodává Pavel Svoboda z Intelu.

Na projektu Ultrabook Bag pracují studenti Ateliéru designu oděvu a obuvi současně s projektem Bata Bullets. V jeho rámci redesignují ikonické baťovské tenisky ze šedesátých let. Návrhy tenisek a ultrabook bagů často tvoří jeden celek.

Autoři modelů přihlášených do projektu Ultrabook Bag – studenti a stážisté Ateliéru designu oděvu a obuvi VŠUP Praha

  • Fernando Echeverria
  • Karolína Karpíšková
  • Ondřej Kinský
  • Silvia Kissová
  • Monika Kořínková
  • Pavlína Miklasová
  • Barbora Procházková
  • Sofya Samareva
  • Antonín Šimon
  • Magdalena Urgelová

O Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze byla založena v roce 1885. Po celou dobu své existence se řadí mezi nejkvalitnější vzdělávací instituce. Důkazem je množství úspěšných absolventů, kteří patří mezi respektované odborníky s prestiží přesahující hranice České republiky. Škola je rozdělena na šest kateder – architektury, designu, volného umění, užitého umění, grafiky a dějin umění a estetiky. Jednotlivé katedry se dále člení na ateliéry dle své odborné specializace, vedené respektovaným osobnostmi.

O společnosti Intel

Společnost Intel je světovým lídrem v oblasti výroby a vývoje polovodičů, technologií, produktů a iniciativ s cílem soustavně zlepšovat pracovní prostředí a životy lidí. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroomblogs.intel.com.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.