Přejít k hlavnímu obsahu

Herdyn: "Máme na Challenger tier"

9. 4. 2013 | 18:44 League of Legends
Pavel "Herdyn" Mikeš a jeho eSuba je oblíbeným tématem poslední doby a právě s topařem a kapitánem eSuby jsme se rozhodli udělat první rozhovor v League of Legends redakci PLAYzone.League of Legends sekce eSuby už na sebe upozorňovala delší dobu ať už přes české turnaje nebo mezinárodní Go4LoL sérii. Největší "boom" ale předvedla teprve nedávno na Copenhagen Games, kde stanuli na vrcholu a za celý turnaj prohráli pouze jednou, a to ve skupinách s RoughNeX.
Výchozí obrázek

Pavel "Herdyn" Mikeš a jeho eSuba je oblíbeným tématem poslední doby a právě s topařem a kapitánem eSuby jsme se rozhodli udělat první rozhovor v League of Legends redakci PLAYzone.

League of Legends sekce eSuby už na sebe upozorňovala delší dobu ať už přes české turnaje nebo mezinárodní Go4LoL sérii. Největší "boom" ale předvedla teprve nedávno na Copenhagen Games, kde stanuli na vrcholu a za celý turnaj prohráli pouze jednou, a to ve skupinách s RoughNeX.

Rozhodli jsme se právě s kapitánem sekce, Pavlem "Herdyn" Mikešem, sepsat rozsáhlý rozhovor, který se dotýká řady témat. Kromě Mistrovství ČR, Copenhagen Games a nejprestižnější ligy League of Legends Challenger Series (LCS) jsme se zeptali i na Rikytanův přínos do týmu nebo na to, jaký má Herdyn názor na anglicky mluvící evropské sestavy.

Dost už tlachání, pusťte se do čtení!

Ahoj Pavle, snad můžeme přeskočit představení, česko-slovenská League of Legends komunita tě dobře zná. Dlouhodobý topař a kapitán eSuby, autor (relativně) pravidelného pořadu WoLe, výherce nespočtu českých akcí a nedávno i Copenhagen Games, víc snad netřeba říkat.

Začneme rovnou první otázkou. Mistrovství ČR - právě tam se začalo ukazovat, že se Herdyn a eSuba.LoL vrací v plné síle. Co vás vrátilo do hry po delší době s problémy (změny v sestavách a podobně)?

{#Česká Republika} Herdyn: "Ke zlomu došlo už před rokem, kdy ve staré LoL sekci eSuby ztratila z různých důvodů chuť hrát, po menší pauze jsem se ale rozhodl, že tým vzkřísím a tak jsem se vydal napříč domácí scénou za hledáním svých nových soudruhů. Hledal jsem spíše celé týmy než jednotlivce, protože mi přišlo lehčí nalákat na dobré podmínky eSuby pouze pod podmínkou, že mě přijmou do týmu. Nakonec se zadařilo, když jsem narazil na Slayera z GwE, který se zrovna s pár kamarády chtěl od tohoto početného celku oddělit. Sám Slayer se ale rozhodl po nějaké době odejít, po čemž jsme ho nahradili Varidasem, ten ale musel někam na týden či dva odjet, tak ho zastoupil právě Nardeus, který nás ohromil natolik, že na Varidase čekala doma smutná zpráva. Naše výsledky se pak brutálně vylepšily a od té doby se snažíme naše výkony dále zdokonalovat."


eSuba v ještě nezměněné sestavě stanula na vrcholu MČR (Herdyn vlevo)

Zanedlouho po MČR jste ale museli měnit sestavu znova a do týmu přišel Rikytan. Jako téma je to dlouho omílané, pro tebe mám ale trošku speciální otázku - Co mu podle tebe pomáhá vyhrávat mid a podávat kvalitní výsledky? Je to "mindset" z SC2, tvrdá práce, jejich kombinace nebo něco jiného?

"Rikytan spolu s Rutgenem přišli jako náplasti na nedostatečnou vůli v týmu denně trénovat. Rikyho mindset a zkušenosti z SC2 jsou znát v každém aspektu hry, ať je to dobrý přehled o mapě či nezvyk nutnosti se spolehnout na tým. Každopádně věc, která z něj nejvíce dělá skvělého hráče, je jeho absolutní oddanost hře. Snaží se poznat každičké zákoutí a ovládnout každého hrdinu ať už je to Brand the Burning Vengeance či Urf the Manatee."

Jak je to z taktické stránky týmu? Přináší Rikytan něco nového? Kdo všechno se podílí na vytváření nových kombinací a taktik? Máte jednoho stabilního leadera nebo se na taktice podílíte společně v průběhu hry?

"Rikytan přinesl do týmu určitě lepší prezenci po celé mapě. Na vytváření nových taktik se tak nějak podílíme všichni s tím, že například Gorny se zaměřuje na picky a kombinace, Narde na samotné pickování, a já na týmové cally ve hře. Teď nedávno nám eSuba pořídila kouče Xnapyho který se nám snaží poskytnout co nejvíce informací po té teoretické stránce a snaží se řídit tým jak takticky tak morálně."

Přesuneme se ke Copenhagen Games, žhavé téma poslední doby. S jakým pocitem jste do turnaje šli? Věřili jste si z počátku na výhru? Koho jste se nejvíc báli?

"Ze začátku jsme si celkem věřili na bednu, po první prohře s RNX jsme ale úplně ztratili naději, kterou jsme pak v průběhu Play-Off postupně získávali, dokud se bedna nestala naprostou jistotou."


Herdyn se s jeho týmem zasloužil o první mezinárodní trofej (foto: eSuba.eu)

Překvapil vás výsledek Fnatic Beta s Mozillem a Kazmitchem, kteří patřili od začátku k největším favoritům?

"Tolik nás to nepřekvapilo. Největší favoriti sice byli ale také mezi nimi byli docela malé rozdíly, takže se dalo čekat cokoliv."

Mozilla nakonec kvůli nedostačujícím výsledkům musel opustit Rekklesův tým, sdílíš pocit, že bylo zapotřebí udělat tuhle změnu?

"Jestli to bylo dobré rozhodnutí ví nejlépe zbytek Rekklesova týmu. Podle mě to bylo ale příliš zbrklé rozhodnutí vyrazit kvůli skillu dva hráče po tak krátké době. Je možné, že Rekkles chce opravdu bezomylné základy, nebo na poslední chvíli se dostat do LCS."

Copenhagen Games vám určitě přidalo nejen na sebevědomí, ale taky na respektu od ostatních týmů Evropy, které se neúčastní Championship Series. Kam by jsi dnes eSubu.LoL po takovém výsledku zařadil?

"Těžko říct. Myslím si ale, že si své místo mezi ostatními Challenger týmy zasloužíme, ikdyž se nám moc nedaří se tam dostat, protože to tolik nehrotíme, jako třeba turnaje. Respekt ostatních týmů je ale silně poznat. Všichni se k nám chovají lépe a více kamarádsky."

LCS je dalším tématem - věříte si na Challenger tier, skrz který je (mimo velkých turnajů jako MLG nebo IPL) možné se do LCS kvalifikovat? Je to pro vás ta nejvyšší meta, nebo máte pocit, že na to je třeba urazit ještě hodně dlouhou cestu?

"Tuhle neděli jsme se z třetího místa kvalifikovali na kvalifikaci na kvalifikaci na LCS, takže Challenger není potřeba. Určitě si ale myslím, že na Challenger tier máme."

Koho bys dnes zařadil mezi dva nejlepší americké i evropské týmy účastnící se LCS a stejně tak i dva týmy mimo LCS?

"Myslím že v Americe Curse a Dignitas, v Evropě Fnatic a Gambit Gaming a mimo LCS Meet Your Makers a Millenium."

Co můžeme od eSuby.LoL očekávat do budoucna? Chystáte se na další mezinárodní, české nebo online turnaje kromě Go4LoL?

"Určitě bychom se chtěli dostat do toho LCS, zkoušíme hrát TSM Series, Brokenshard rozjel zase ty své challenger series, vyhlížíme 4PL... Ale to bychom už asi dohromady nestíhali... Nebo jo?"


Herdyn na Copenhagen Games 2013 (foto: eSuba.eu)

Přejdeme pryč od turnajů a lig jako takových, pryč od eSuby. Kde vidíš novou metu na toplane? Viděli jsme double AP (mid + top) před dvěma lety, kdy dominovali fnatic se Shusheiem, přesun spíše k bruiserům a v poslední době rozhodně není žádnou výjimkou switch top a bot, tedy bruiser proti AD + support, co by mohlo přijít dál?

"Buďto kompletní izolace topu, protože lidi se čímdál lépe učí ganky na topu trestat a předcházet jim, nebo při lane swapech místo junglera prostě druhý hráč na linku. Opravdu těžko říct."

Co přímo Tobě na topu vyhovuje? Kdo patří mezi Tvé nejlepší hrdiny? Co ti naopak otravuje život, tedy proti čemu se ti hraje špatně?

"Mně nejvíce vyhovují na topu champové, jejichž úloha je šikanovat svého soupeře, protože většinou hraji agresivně a spíš podle instinktů než rozumu, takže pomáhá být silnější."

Evropské sestavy jsou dnes hodně oblíbené, očividnou nevýhodou je ale potřeba mluvit anglicky, pro některé týmy to funguje, jiné se kvůli tomu rozpadají. Jak to vidíš ty? Byl bys schopen se přidat k týmu, kde je třeba mluvit anglicky? V čem podle tebe spočívají výhody takových sestav?

"Vždycky je nejlepší mluvit v jazyce, který vám jde nejlíp. Evropské týmy ale rekrutovaly z toho, s kým se potkali či hráli ve hře. Většinou tedy jde hráče různých národností, takže se musí komunikovat anglicky. Mně by takový tým rozhodně nevadil, ba naopak bych to ještě uvítal, protože bych měl příležitost k tomu rozšiřovat své schopnosti angličtiny."

Já ti děkuji za vyčerpávající rozhovor, pokud máš něco k čtenářům, vašim fanouškům, sponzorům, máš prostor.

"Já taktéž děkuji za rozhovor. Všechny své fanoušky samozřejmě pozdravuji, děkuji jim za všechnu podporu. Díky vám už jsem nejvíc lajkovaný lolkař na domácí scéně, takže jste skvělí. Za podporu patří obrovské díky také eSubě, která se snaží nám vším možným zpříjemnit život. Mějte se pěkně a snad se brzy uvidíme ve WoLe nebo na Streamu."