Přejít k hlavnímu obsahu

Situation Report 11. 06. 2013

30. 6. 2013 | 17:50 StarCraft 2
Není tomu tak dávno, co Blizzard zveřejnil další ze svých „situation reportů“, rozebírajících stav vybalancování jednotlivých ras, ve kterém se zaměřil převážně na dvě jednotky. Těmi jsou v poslední době velmi probíraná Void Ray a Widow mine. Více v naší novince. 
Výchozí obrázek

Není tomu tak dávno, co Blizzard zveřejnil další ze svých „situation reportů“, rozebírajících stav vybalancování jednotlivých ras, ve kterém se zaměřil převážně na dvě jednotky. Těmi jsou v poslední době velmi probíraná Void Ray a Widow mine. Více v naší novince. 

Než se však dostaneme k problematice zmíněných jednotek, měli bychom zmínit, že Blizzard je si vědom faktu, že samotná hra se stává daleko více agresivnější a že můžeme v jednotlivých zápasech vidět daleko více akce než v dobách Wings of Liberty. A ze zmíněného vyjádření autorů vyplývá, že zastávají nazor, že by se hra měla touto cestou ubírat i nadále neboť je tak náročnější a zajímavější na sledování.

Jako příklad autoři uvádějí průběh PvT zápasů v dobách WoL, kdy byly jednotlivé „dropy“ lehce zastavitelné  a jednalo se tak o velmi makro intenzivní hry, kdy o vítězi rozhodovalo několik málo velkých bitev. V dnešní době jsme naopak svědky daleko více „dropů“ a jejich nejrůznějších dopadů na samotnou hru. No a tato nepředvídatelnost dopadu jednotlivých výsadků dělá průběh zápasů více různorodějším a vytváří odlišné podmínky pro vstup do „late game“. 

Přejděme ale zpět ke zmíněným jednotkám. Jejich vybalancování vyvolalo poměrně velkou diskusi a byli jsme tedy velmi zvědaví na vyjádření samotných autorů, kterak v tomto ohledu plánují pokračovat.

Void Ray

Void Ray

Ačkoliv bylo v podlední době k vidění hojné používaní této jednotky, obvzlášťe v PvZ zápasech, ze statistického hlediska není rasa Protossů zvýhodněna.

Zergské „all-iny“ nejsou jedinnou odpovědí na tuto jednotku, neboť můžeme pozorovat užívání Void Ray ve spoustě PvZ zápasů trvajících až do „late-game“, které nakonec končí vítězstvím Zergů.

Ačkoliv jsou Void Ray lepší než dříve, autoři zatávají názor, že se nejedná o špatnou věc a rádi také poukazují na fakt, že Stargate bývala dříve skoro nepoužitelná, zatímco dnes zastává poměrně významnou roli.

Prozatím tedy není v plánu tuto jednotku nikterak degradovat.

Widow Mine

Widow Mine

Ačkoliv v současné době zastiňuje Siege tanky a Thory, její užívání přímo nekoreluje s výhrami proti Protossům a Zergům.

Autory nadnesená otázka tedy zní: Je dobře, že Widow Mine nahradily Siege tanky jako primární  jednotku pro „splash-damage“?

Prý ano, neboť když v PvZ vidíme armádu mariňáků a tanků proti zergské hordě, výsledek souboje je často předem daný.

Naopak při volbě armády složené z Widow Mine a mariňáků záleží podle autorů výsledek bitvy na „skillu“ jednotlivých hráčů, neboť jak jsme mohli pozorovat v mnoha turnajích, tyto jednotky jsou dvousečným mečem.

Siege tanky ovšem nevymizely úplně,  neustále hrají podstatnou roli v TvT a i v TvZ jsou klíčovou obrannou jednotkou. Také se jedná o nedocenitelnou jednotku Terranské „mech“ kompozice.

Prozatím tedy nejsou plánovány žádné úpravy pro Widow Mine.

Heart of the Swarm

Kromě již zmíněných jednotek se autoři zaměřují i na taktiky, které podle nich „zasekávají“ samotnou hratelnost. Jako příklad byla uvedena Swarm Host + „mass defense“ taktika, která je v současnosti bedlivě sledována. Také se zaměřují na hledání rasy, která statisticky působí slaběji než ostatní a její posílení co možná nejzábavnějším způsobem.

Navíc bylo zmíněno, že v Blizzardu rádi experimentují s novými nápady a snaží se tedy navázat kontakt s co nejvíce profesionálními hráči a komentátory pro získání inspirace ohledně změn v samotné hratelnosti. Rádi pak tyto změny zkouší na jedné ze svých testovacích map, neboť zastávají názor, že je neustále co zlepšovat a budou rádi za všechen „feedback“.

Mimochodem, ten můžete také zanechat na jednom z mnoha starcraft fór, které se touto problematikou zaobírají. No a nás samozřejmě také zajímá váš názor. Souhlasíte s tímto „situation reportem“? Jak na vás zapůsobil? Dejte nám prosím vědět v komentářích.