Přejít k hlavnímu obsahu

MČR 2016: Kapitáni v horkém křesle - 1. část

2. 11. 2016 | 23:28 Counter-Strike 2
Mistrovství v počítačových hrách začíná již tento pátek a my vám přinášíme rozhovory s kapitány týmů skupiny A.Největší pozornost se v posledních dnech upíná na bootcampy a tréninky českých a slovenských týmů. Ti nejlepší již tento pátek započnou cestu za nejprestižnějším domácím titulem - Mistrovstvím ČR. Pouze jeden tým zdvihne nad hlavu krásný a nový pohár. K peru jsme si vzali ty nejdůležitější osoby, kapitány skupiny A.
Výchozí obrázek

Mistrovství v počítačových hrách začíná již tento pátek a my vám přinášíme rozhovory s kapitány týmů skupiny A.

Největší pozornost se v posledních dnech upíná na bootcampy a tréninky českých a slovenských týmů. Ti nejlepší již tento pátek započnou cestu za nejprestižnějším domácím titulem - Mistrovstvím ČR. Pouze jeden tým zdvihne nad hlavu krásný a nový pohár. K peru jsme si vzali ty nejdůležitější osoby, kapitány skupiny A.

Tomáš "benq1" Masaryk - eSuba.Intel

Dlouholetý kapitán sestavy eSuba.Intel drží pohromadě partu hráčů, které baví reprezentovat tento tým a přináší radost jak sobě, tak i fanouškům. Jediné, co tomuto týmu ale nadále utíká, je titul Mistrů ČR.

Po PLAYzone LAN finále se vezete na vítězné vlně, Tome, jak moc vám to vítězství, co se psychiky týče, pomohlo?

No, ako sa to vezme, po dvoch "sklamaniach" sme vyhrali jednu lanku, takže by som to veľmi víťaznou vlnou ešte nenazval. Každopádne nám to dosť psychicky pred MČR pomohlo a som mimoriadne rád, že sa nám podarilo vyhrať.

Jak hodnotíš vaše poslední online výsledky? V QuickShot Areně jste prohráli až v semifinále s Dark Passage. Byly to cenné zápasy, které vám pomůžou na MČR?

Výsledky na európskej scéne sú také priemerné, hanbu síce nerobíme, ale takisto to nie sú nejaké oslnivé výsledky. Určite nám každý takýto zápas pomôže a zbierame tým potrebné skúsenosti.

Loni jste padli ve finále proti nEophyte, nýnější ROG.eXtatus. Sestavu jste změnili jen o jednoho hráče, když v průběhu roku přišel BLUEE. Jste dle tvého názoru letos silnější?
Áno na minuloročné finále sa mi len tažko spomína a nerád by som sa k tomu vracal, lebo to bolo jedno z najväčších sklamaní v mojej "kariére". Asi by som povedal, že sme o niečo silnejší, ale hlavne čo sa týka disciplíny. Dúfajme, že sa stretneme s ROG.eXtatus vo finále a dočkáme sa odvety.
Je mi jasné, že postup ze skupiny je pro vás povinnost, kdo si ale myslíš, že vám to nejvíce znepříjemní?

Sme možno favoriti, ale neberieme to tak. Ku každému zápasu musíme pristupovať poctivo a zodpovedne. Neradi by sme niekoho podcenili, takže pôjdeme naplno do každého zápasu. Myslím, že najtvrdší oriešok bude tím eEriness, ktorý sa určite kvalitne pripraví a vedia sa na takýchto akciách hecnúť.

Kdo si myslíš, že může být černým koněm turnaje a přinese do turnaje trochu vzrušení?

Podľa mňa bude čiernym koňom turnaja tím Majestic Lions. V poslednom čase nepredvádzajú kvalitné výkony a nemajú dobré výsledky, ale myslím si, že tentokrát môžu prekvapiť a dopomôže im k tomu aj náš bývalý spoluhráč fredi.

Roman "blade" Pilný - eEriness E-BLUE

Vyjimečný hráč a kapitán týmu během jednoho roku poskládal kompletně nový tým, který si říká o vyzvání eSuby ve finále skupiny A. Stejně jako benq1 doufá, že vyjde ze stínu a pozvedne nad hlavu trofej, po které touží nejvíce. 

MČR klepe doslova a do písmene na dveře. Máte už vše vypilované?

No, vypilované bych neřekl, vždycky je co zlepšovat, snažili jsme se hlavně zlepšit to, kde víme, že nám něco nejde. Nikdy to nebude dokonalý, ale já doufám, že náš herní styl a to jak jsme se prezentovali dříve naší hrou, ponese úspěch i na MČR.

Jak hodnotíš vaše poslední výsledky z online turnajů a tréninků? Kterou mapu budete v následujících dnech ještě nejvíce trénovat?

Poslední dobou jsme se zaměřili čistě na trénování na praccech, měli sme i bootcamp v Brně, který nám myslím hodně pomohl. Byly tam ovšem i nějaké faceit kvaldy, kde jsme odehráli dobré zápasy, například proti polským Kinguin v Minor EU Championship jsme zahráli fakt dobře, škoda že to nevyšlo. Poslední dobou jsme trénovali mapy, které nám dříve moc nešli a měli jsme na nich nějaké rezervy. Je vždy lepší umět více map, pak to můžete použít proti soupeři.

Těsně jste se nedotali na LAN finále II. sezóny PLAYzone ligy a tak jsme vás dlouho nikde neviděli. Máte připravené nějaké triky na soupeře?

LAN finále PLAYzone ligy byla velká škoda, zase nám to uteklo o kousek, ale hold zaplatili jsme za takovou menší daň, kdy o prázdninách, kdy se liga z části hrála, tak jsme netrénovali a ztratili jsme důležité body. Triky možná nějaké máme a uvidíme. Hlavní trik bude dávat hlavy a dávat do hry srdíčko a mozek, vše ostatní jde pak stranou.

Loni jsi byl třetí, tým se ale zvětšiny obměnil. Jak to tobě, jako hráči pomohlo se zlepšit?

Tak v tom týmu z posledního MČR jsem zbyl pouze už jen já, ani nevím kde je ostatním klukům konec. Kozlík hraje za Inside, ale ostatní z bývalé party nevím, kde se teď nachází. Zrovna nedávno jsme se o tom bavili, že to byla super parta a byla fakt tehdy škoda, že se nám to nepovedlo dovést aspoň do toho finále. O to větší motivaci mám letos, máme své cíle, které chceme na MČR dosáhnout a já věřím v to, že budeme úspěšnější, než před rokem.

V základní skupině vás čeká eSuba, Fraternitas a Team Universe. Co je dle tvého názoru potřeba, abyste prošli rovnou do play off bez padnutí do podní čáti pavouka?

No je potřeba vyhrát všechny zápasy :D. V prvním kole nás čekají Fraternitas, kteří nám budou chtít určitě vrátit výsledek z MSI Games, kde jsme se utkali naposled. Ale my naopak budeme chtít na tyto výsledky navázat a první důležitý zápas zvládnout. Ten první zápas bude důležitý a náročný na psychiku, BO1, no bude to zajímavé. Pokud by jsme ho zvládli, tak asi pravděpodobně by nás čekala eSuba. Těm máme zase co oplácet my, myslím, že až na pár špatných map co se nám nepovedli, jsme s eSubou vždy odehráli dobrý zápasy. Na posledním MČR jsme byli 2 kola od toho, abychom přes eSubu postoupili z prvního místa. Do hry můžou zasáhnout i Universe, těžko říct, je to krátkodobý turnaj, kde se nemusí někomu podařit jeden zápas a už se to veze, viz Majestic Lions minulý rok. Je potřeba do všech zápasů jít s cílem vyhrát, ale mít zároveň respekt k soupeři, protože přehnaný naegovaný přístup se ne často vyplácí. Všechno jsou to ve skupině kvalitní týmy a musíme si dát pozor. Uděláme maximum, abychom byli úspěšní a postoupili do semifinále.

Koho považuješ za největšího favorita a kdo si myslíš, že bude černým koněm turnaje?

Tak favorit je jasný, eXtatus si běhěm celého roku získal respekt a mnoho vítězství na naší scéně, je to hlavní favorit. Na PZ Lan Finále ale i eSuba ukázala sílu, takže i část veřejností může vidět ji jako favorita. Já nerad vždycky hádám a tipuji… Každý bude chtít vyhrát, takže nikdo si nedá nic zadarmo. Na MČR se maže celý rok, je to vše nanovo a od nuly, budou rozhodovat maličkosti. Černý kůň turnaje může být úplně každý, všechny týmy budou mít kvalitní hráče, co umí zahrát. Některé jsou plné mladých kluků, co na podobných akcích nebyli, může je to psychicky zabrzdit, nebo naopak nabudit. Bude opravdu záležet na mnoha aspektech. Myslím, že to bude velká a kvalitní show, já a i celý tým se na to moc těšíme.

Martin "iNvis" Hubáček - Fraternitas

Kapitán Bratrstva loni okusil, jaké to je prohrát v semifinále MČR, čímž si "vyhrál" dělené třetí místo. Letos by měl hrát ale podstatnější roli v týmu a společně se svými spoluhráči doufá, že všechny překvapí.

MČR už klepe na dveře, máte všechno vypilované a jste plně připraveni? Docela často jsme se setkali s tím, že týmy přijely přemotivovaný a následně nepodaly takové výsledky, které chtěly.

Ahoj, já osobně beru to konec sezóny za tolik "nacpaný" akcema, že jsem se v posledních týdnech spíše šetřil na MČR, kde chceme ukázat to nejlepší. Jelikož mám spoustu práce, nechci přijet na nejdůležitější herní událost přehraný. Stejnou taktiku zvolili i kluci z týmu.

Od finále PLAYzone lig jsme vás nikde neviděli, jak hodnotíš vaší hru z posledních dvou týdnů?

Stalo se něco nečekaného a dokonce i my jsme začali tryhardit. Naučili jsme se taktiky(dokonce jsem se naučil házet i nějaké ty smoky, ikdyž to nedává damage) a tento poslední týden to vidím spíše na individuální přípravu.

Na výše zmíněném LAN finále jste přehráli i ROG.eXtatus na mapě Train, plus jste je kousali i na první mapě. Myslíš, že díky těmto výsledkům je můžete případně porazit i v play off?

Hra proti eXtatus nám ukázala, že máme na mnohem víc. Rozhodně ale musíme brát v potaz to, že eXtatusu prostě finále PLAYzone ligy nevyšlo stejně jako nám. Bude hodně záležet na map picku.

Ty sám jsi loni skončil na děleném třetím místě. Myslíš, že máte na to zopakovat daný úspěch i letos?

Pro mě osobně 3. místo na loňském MČR bylo zklamáním, neboť můj individuální výkon byl velice špatný a v několika situacích jsem si přišel spíše tak, že táhnu tým dolů. Ukázal jsem se pouze proti Gunrunners a to na jedné mapě. Letos to chci napravit a ukázat společně s klukama, co dokážeme. Vždyť máme top1 AWP Vietnam.

Koho ze základní skupiny bereš jako největšího soupeře?

Asi by bylo správné řici eSubu, protože nám to proti nim prostě nejde. Největší soupeř pro nás budou ale spíše eEriness. Máme jim co vracet za MSI Games. Navíc bude záležet celé MČR na tom, jestli je dokážeme přehrát. 

Na turnaj jedete určitě plni očekávání, kdo podle tebe ale dokáže udělat největší poprask a může být černým koněm turnaje?

Nechci to zahrát moc na ego, ale jelikož se to ode mě čeká, tak tam lousknu nás. Pokud nám vyjde turnaj a všichni zahrajeme naši nejlepší hru, věřím, že dokážeme být soupeřem komukoliv z ostatních týmů a kdo ví, třeba budeme i v grandfinále.

Peter "wEAMO" Rauch - Team Universe

MČR je pomalu tady. Jste připraveni na vaší první velkou akci? Docela často jsme se setkali s tím, že týmy přijely hodně přemotivované, ale nakonec byl výsledek katastrofální.

Myslím, že na MČR sme pripravení celkom dobre, takže dúfam že to náš prípad nebude.

Jedete na MČR vůbec poprvé. Jaké máte pocity? Jste natěšení?

Veľmi sa tešíme, máme neskutočný „hype“ ako nikdy a chceme ukázať, že na to máme.

Tým prošel menší "kauzou" změny hráčů, nepoznamenalo to váš tým?

Myslím, že zmena hráča v našom tíme nám veľmi pomohla ako herne, tak aj po tej ľudskej stránke. Z negatívnych ohlasov na túto zmenu si nič nerobíme, pretože nikto nevidí do tímu tak, aby to mohol posúdiť tak ako my.

Na turnaj jedete nejpíš jako černý kůň. Ve skupině se utkáte s eSubou, eEriness a Fraternitas. Máte na to je zaskočit? 

Papierovo sme označení za najslabší tím na turnaji, takže budeme chcieť ukázať, že sme lepší.

Co vidíš jako největší plus vašeho týmu?

Najväčšie plus nášho tímu vidím v tom, že sme mladí hráči, ktorí majú iné myslenie ako „starí“, skúsení hráči. Preto dúfam, že nám to v daných momentoch pomôže.

Na jaký zápas se ty sám těšíš nejvíce? Na první utkání nebo třeba na semi-finále?

Tešíme sa veľmi na každý zápas. Samozrejme by sme sa chceli dostať aj do finále a zahrať si na pódiu pred ľudmi.

Finále Mistrovství ČR v počítačových hrách začíná už tento pátek 4. listopadu v 9:00! Sledujte stream nebo přijeďte do Brna za námi!

Štítky: MČR, MČR 2016