Přejít k hlavnímu obsahu

Spouštíme MČR 2018 v League of Legends

30. 1. 2018 | 18:03 League of Legends
Je to tu, startujeme! Mimosezónní období je u konce a týmu eSuba začíná cesta za obhajobou. Tak jako vždy ale není celé Mistrovství České republiky jen o jednom týmu, ale o desítkách dalších. Pojďme si krůček po krůčku představit koncept celé sezóny, shrnout všechny novinky a ukázat cestu, jak se kvalifikovat na letošní Mistrovství v nejpopulárnější MOBA hře u nás.
Výchozí obrázek

Je to tu, startujeme! Mimosezónní období je u konce a týmu eSuba začíná cesta za obhajobou. Tak jako vždy ale není celé Mistrovství České republiky jen o jednom týmu, ale o desítkách dalších. Pojďme si krůček po krůčku představit koncept celé sezóny, shrnout všechny novinky a ukázat cestu, jak se kvalifikovat na letošní Mistrovství v nejpopulárnější MOBA hře u nás.

MČR klasifikace

Parametry finálového turnaje MČR 2018 zůstávají vůči posledním rokům nezměněny. Místem konání bude opět Brněnské výstaviště, jeho termínem víkend 9. až 11. listopadu. LoL turnaj však největší změnu zaznamená v počtu účastníků, který pro letošní ročník zvyšujeme z 8 na 10 týmů. Spolu s tím tak bude změněn systém celého finále, který zveřejníme v průběhu roku.

Základem kvalifikace na MČR v League of Legends je již tradičně sbírání bodů. K tomu si musí každý tým založit svůj MČR slot, jehož MČR ID následně využije u online a offline turnajů zařazených do letošního ročníku – "Vytvořit tým". Pro možnost zisku bodů zůstává v platnosti i pravidlo o nutnosti účasti alespoň čtyř hráčů z MČR týmu v každém zápase turnaje o MČR body. Totéž platí o přestupové politice, která je pro League of Legends až do uzavření soupisek na MČR finále neomezená. Omezený je pouze maximální počet hráčů v jednom MČR slotu, tedy 10.

V návaznosti na předešlé roky bychom rádi doplnili i výňatek z oficiálních pravidel, že majitelem MČR slotu je fyzická osoba označená jako "Owner/Majitel". Pokud si pozici "Owner/Majitel" nárokuje občanské sdružení, jiný právní subjekt či jeho zástupce (žadatel, který je registrovaným členem PLAYzone), převedení slotu na nového majitele je pouze na osobní či písemné dohodě mezi jeho dosavadním majitelem a žadatelem. Při změně majitele PLAYzone zasahuje pouze v případě doložené písemné dohody mezi oběma zmíněnými stranami.

Postupový klíč

Finále MČR 2018 v League of Legends bylo rozšířeno z 8 na 10 týmů a spolu s ním se kompletně mění i postupový klíč. Pro letošní rok jsme se rozhodli zařadit více milníků a to finále jednotlivých sezónních období, tří takzvaných sklizní a finálního Last Callu. Jarní, Letní a Podzimní sklizně se odehraje v měsících dubnu, červenci a září a z tohoto online vyvrcholení pro 8 nejlepších týmů dle MČR klasifikace postoupí vítěz přímo na listopadové finále Mistrovství ČR.

  • Jarní – 4 turnajové série, bodování za uplynulé 3 měsíce, 8 týmů -> 1 postupující
  • Letní – 3 turnajové série, bodování za uplynulých 5 měsíců, 8 týmů -> 1 postupující
  • Podzimní – 3 turnajové série, bodování za uplynulých 7 měsíců, 8 týmů -> 1 postupující

Po těchto sklizních se odehraje ještě jedna naše turnajová série, která společně se závěrečnými offline akcemi uzavře bodování za celou sezónu od února do října. Z finálního pořadí MČR klasifikace postoupí na MČR 2018 pět týmů s největším počtem nasbíraných MČR bodů za celý kvalifikační cyklus. O dva tři MČR sloty se týmy poperou v tzv. Last Callu, který proběhne v říjnu a určí nám kompletní desítku účastníků letošního MČR v League of Legends.

  • MČR klasifikace – finální bodování za celý rok -> 5 postupujících
  • Last Call – nejlepších 8 týmů dosud nekvalifikovaných na MČR -> 2 postupující

Tři sklizně a Last Call proběhnou z pohledu hráčů v online prostředí, ale pro fanoušky bude připraven plnohodnotný stream s komentátory i analyst deskem, který zejména v případě Last Callu poslouží jako ideální warm-up na finále MČR 2018. V rámci programu vysílání bude připraven i další program spolu se soutěžemi o produkty partnerů letošního ročníku. Máte se na co těšit!

Online turnaje

Co zůstává v nové sezóně při starém, tak jsou MČR turnajové série. Jde o pravidelné online turnaje probíhající každou sobotu na webu PLAYzone.cz, zvané MČR NightCupy, které jsou v cyklu po třech zařazeny do turnajových sérií. Nejlepších 8 týmů za každou sérii se 11x v letošní sezóně utká v následném o bonusovou porci bodů a prize money 7 000 Kč. Pokud nebude určeno jinak, tohle finále proběhne vždy následující úterý se streamem na Twitch kanále playzonecz.

V sobotních MČR NightCupech i na finálových turnajích lze získat až 100 MČR bodů za samotné vítězství. V obou případech si bodový zisk připíše osmička nejlepších týmů za předpokladu splnění pravidla účasti alespoň 4 hráčů z MČR slotu ve všech zápasech. Při postupu na sériové finále je nutné se pro připsání MČR bodů turnaje zúčastnit, nestačí se pouze kvalifikovat.

Úvodní MČR turnajová série ve spolupráci s AOC:

Offline turnaje

Česko-slovenské týmy mají několikrát do roka šanci navýšit své bodové konto díky úspěchům na offline turnajích, a to na domácí scéně i té zahraniční. Stejně jako v loňském roce jsou možné bodové zisky z LAN akcí rozděleny do tří bodových tříd A až C, kterými bude určitá akce oceněna.

O záštitu domácí offline akce a její následné zařazení do kvalifikačního cyklu MČR 2018 si může zažádat naprosto každý. Pro každou bodovou třídu budou stanoveny různé podmínky, po jejichž splnění se akce oficiálně stane součástí kvalifikace na letošní Mistrovství České republiky. Za vítězství domácí LAN akce je možné získat odměnu až 1000 MČR bodů.

V případě zahraničních akcí oceňujeme reprezentaci domácích týmů v zahraničí. Pokud jakýkoliv tým chystá cestu na event po Evropě či jinde po světě, stejně jako u domácích akcí je nutné tento zájem nahlásit předem. Pokud má turnaj online kvalifikaci či je vyvrcholením dlouhodobé soutěže, je nutné zájem o zisk MČR bodů nahlásit před začátkem úvodní fáze turnaje.

Proč se účastnit kvalifikace na MČR?

Odpovědí je hned několik. Nejprestižnější domácí celoroční cyklus nabízí pravidelné měření sil s nejlepšími lokálními týmy úplně pro každého, ať už míříte za vítězstvím nebo pouhou účastí. Na další názory jsme se zeptali známých postav domácí scény, které už mají něco za sebou.

„Když mě napadne slovní spojení Mistrovství České republiky v počítačových hrách, vždycky se mi vybaví fantastický event, skvělá show a ti nejlepší hráči z celé země bojující o prestiž a slávu. Ke každému vrcholu ale vede hodně dlouhá a strnitá cesta, nikdy vám nikdo nedá nic zadarmo. Jestli jste jako hráči někdy snili o tom být na obrovské stage před kupou lidí, budete muset tou kvalifikací projít, jiná cesta nevede. Tak proč nezačít hned?!“

– Pavel 'Mozilla' Klaban

Proč se účastnit kvalifikace na MČR? Kvalita účastníků, atmosféra vytvořená na brněnském výstavišti a finanční ohodnocení nejlepších týmů dělá MČR jednou z nejlepších, ne-li nejlepší, offline událostí nadcházející sezóny. Na samotné MČR se lze kvalifikovat prostřednictvím offline a online turnajů, přičemž pokud začnete sbírat body hned od začátku, nebudete muset "nahánět" postupové příčky ke konci kvalifikačního období – tip kouče: pravidelné týmové hraní podložené konstruktivní kritikou vám zajistí lepší herní progres, než "spamování soloQ. GL všem v Season 8.

– Radim 'zizou' Zaoral

„Každý hráč musí za svou herní kariéru získat spoustu zkušeností, než dostane příležitost se účastnit světových turnajů. Jedním z příkladů by mohlo být současné AD Carry týmu H2K Sheriff. Nedávno to byly právě 3 roky, kdy se pravidelně začal zapojovat do turnajů, které byly součástí kvalifikace na Mistrovství České republiky v počítačových hrách. Díky ním se můžete nejen kvalifikovat na zmíněné MČR, ale také se dostat do povědomí českých organizací. Jsem si jist že toto platí nejen pro League of Legends, ale také pro další esportové tituly, které mají na portálu PLAYzone a v programu MČR své místo.“

– Radek 'Zami' Ševc

Svých pár slov doplnil i projektový manažer MČR v počítačových hrách Tomáš Mikula:

„Myslím si, že poslední finálový zápas na MČR 2017 mezi eSubou a eXtatus byl krásnou tečkou za mnohaletým, příliš se neměnícím systémem MČR kvalifikace a samotného finálového eventu. Jak se říká, něco hezkého končí a něco hezkého začíná, a proto jsme si pro sezónu 2018 připravili řadu změn, které věříme, že povedou k zatraktivnění a zkvalitnění celého MČR. Některé novinky jste se již dozvěděli, ale spousta na Vás ještě čeká a já můžu jen říct, že se máte na co těšit!“


To by bylo vše, co potřebujete vědět ke kvalifikaci na Mistrovství České republiky v počítačových hrách 2018 ve hře League of Legends. Karty jsou rozdány, nyní už je to jen na vás! Pokud stále ještě váháte, pojďme se společně namotivovat atmosférou loňského ročníku.

Administrační tým MČR v počítačových hrách a PLAYzone.cz si vyhrazuje právo na změny.

Štítky: MČR 2018
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.